Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.

En oplagt fordel for Danmark

Historiens største frihandelsaftale med USA – TTIP – kan skabe vækst og velfærd og bidrage til at fastholde Danmarks unikke styrkeposition på lægemiddelområdet.

Artiklens øverste billede

Socialdemokraterne og Venstre er i dag værter for en konference på Christiansborg om TTIP’en – historiens største frihandelsaftale, som i øjeblikket forhandles mellem EU og USA.

EU og USA står tilsammen for næsten 50 pct. af verdens bruttonationalprodukt og 30 pct. af verdenshandelen. I en tid, da nye økonomiske centre buldrer frem, kan frihandelsaftalen – ved at fjerne handelshindringer og gøre det lettere at købe og sælge varer og tjenesteydelser – bidrage til at holde USA og EU konkurrencedygtige i forhold til vækstøkonomierne.

Som et bidrag til debatten har LEO Pharma, Lundbeck og Novo Nordisk – Danmarks tre største lægemiddelvirksomheder – bedt konsulentvirksomheden Copenhagen Economics om at beregne, hvad en frihandelsaftale med USA vil betyde for den danske lægemiddelindustri, og hvad en aftale på lægemiddelområdet vil betyde for dansk økonomi.

Resultaterne, som offentliggøres på dagens konference på Christiansborg, er opløftende. En TTIP-aftale med et kapitel tilegnet lægemiddelområdet vil understøtte vækst og velfærd i Danmark i form af et milliardbeløb i øget eksport, 1.500 nye arbejdspladser og øgede skatteindtægter. Desuden vil konkrete løsninger kunne medvirke til, at innovative lægemidler når hurtigere frem til patienterne, samtidig med at den høje patientsikkerhed på begge sider af Atlanten fastholdes.

TTIP-aftalen vil understøtte vækst og velfærd i Danmark i form af et milliardbeløb i øget eksport, 1.500 nye arbejdspladser og øgede skatteindtægter.

Når perspektiverne for vækst er store på lægemiddelområdet, skyldes det at Danmark har en unik styrkeposition, som andre lande misunder os. Vi har farmaceutiske virksomheder og medarbejdere i verdensklasse. Vi indtager en førerposition, hvad enten det drejer sig om udviklingen af lægemidler mod hudsygdomme, sygdomme i centralnervesystemet eller diabetes.

Danmark er nummer to i verden, kun overgået af Schweiz, når man måler antallet af arbejdspladser i lægemiddelindustrien pr. indbygger. Medicinalvarer er i dag Danmarks største eksportvare. I 2014 eksporterede de danske medicinalvirksomheder for næsten 74 mia. kr. Det svarer til godt 12 pct. af den samlede danske vareeksport. Udviklingen er accelereret siden 2008, hvor finanskrisen begyndte at kaste sorte skygger over europæisk og dansk økonomi. Fra 2008 og frem til 2014 steg eksporten af lægemidler med ca. 80 pct., mens der i samme periode var nulvækst i den øvrige danske vareeksport (eksklusive lægemidler).

Ser man på eksporten til USA, fylder lægemiddelindustrien endnu mere. I 2014 tegnede branchen sig for 44 pct. af Danmarks samlede vareeksport til USA. Samtidig er eksporten i kraftig vækst. Faktisk kan mere end 90 pct af stigningen i vores vareeksport til USA siden år 2000 tilskrives lægemiddelindustrien. Det er en af grundene til, at Danmark formentlig er et af de lande, der vil få mest ud af en frihandelsaftale på lægemiddelområdet.

Hvad bør en aftale så indeholde? Forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og USA åbner mulighed for, at sundhedsmyndighederne kan mødes og have en åben dialog om, hvordan reguleringen af lægemiddelområdet kan indrettes mere hensigtsmæssigt, så dobbeltarbejde undgås, og udviklingen og udbredelsen af ny innovativ medicin ikke forsinkes.

Lægemiddelindustrien er med god grund en af de mest regulerede industrier i verden. Det er, fordi vi har med menneskers helbred at gøre. Derfor bør det sikres, at patienternes sikkerhed altid kommer i første række. LEO Pharma, Lundbeck og Novo Nordisk har med dette udgangspunkt formuleret konkrete forslag i samarbejde med vores brancheforeninger i EU og USA. Her er nogle eksempler:

Danmarks styrkeposition på lægemiddelområdet skyldes ikke mindst, at vi har været dygtige til at opfinde og udvikle nye lægemidler. Fremtiden tegner lovende, for trods vores beskedne størrelse har Danmark blandt de europæiske lande tredjeflest nye lægemiddelkandidater i kliniske forsøg. Vi foreslår, at EU og USA i frihandelsaftalen bekræfter deres tilslutning til høje standarder for beskyttelse af opfindelser, de såkaldte IP-rettigheder. Det er særdeles væsentligt for et land som Danmark, som også i fremtiden skal leve af viden og innovation.

Erfaringen viser, at lægemidler kan virke forskelligt på børn og voksne. Derfor skal der ifølge lovgivningen gennemføres kliniske forsøg, som inkluderer børn, inden lægemidler godkendes til behandling af børn. I dag har de amerikanske og europæiske myndigheder desværre forskellige krav til de såkaldte pædiatriske forskningsprogrammer, og firmaerne har ofte parallelle og langstrakte drøftelser med myndighederne, inden studierne iværksættes. Dette betyder, at flere børn end nødvendigt involveres i kliniske forsøg.

Ved at sætte fælles rammer, format og tidslinjer på begge sider af Atlanten kan antallet af kliniske forsøg, hvori børn indgår, nedsættes, myndighederne kan undgå dobbeltarbejde, og nye, innovative lægemidler kan hurtigere komme børnene til gavn.

LEO Pharma, Lundbeck og Novo Nordisk modtager jævnligt besøg af de amerikanske og europæiske myndigheder på vores fabriksanlæg i bl.a. Ballerup, Esbjerg, Valby, Kalundborg og Hillerød. Det sker for at sikre, at produktionen af lægemidler er af højeste kvalitet og overholder reglerne for god fremstillingspraksis. Myndighederne på de to sider af Atlanten har forskellige tilgange til at sikre, at produktionen overholder kravene.

Den ene tilgang er ikke bedre end den anden. De er bare forskellige. Vi foreslår, at myndighederne indleder drøftelser om etablering af gensidig anerkendelse af disse inspektioner. Det vil fjerne behovet for dobbeltinspektioner af de samme produktionsanlæg, som i nogle tilfælde gennemføres tæt på hinanden og er ressourcekrævende for både myndighed og firma.

Den niende runde af de officielle TTIP-forhandlinger foregik i New York i slutningen af april, og den tiende er planlagt til at finde sted i juli i Bruxelles. Der er dog, trods de mange forhandlinger, ikke fremsat nogen officiel tekst på lægemiddelområdet. Den lange proces vidner om, at det ikke er nemt, og at det er en stor opgave at få to så store systemer til at tale samme sprog. Derfor bidrager vi gerne til debatten og giver vores besyv med, om hvordan myndigheder og firmaer kan samarbejde på den bedst mulige måde.

Heldigvis er der masser af aktivitet og vilje til at drøfte de fælles udfordringer. I går var den danske EU-repræsentation i Bruxelles vært for en rundbordssamtale, hvor LEO Pharma, Lundbeck og Novo Nordisk – sammen med amerikanske lægemiddelfirmaer og officielle forhandlingspartnere fra USA og EU – drøftede, hvordan vi kan skabe konkrete resultater på det regulatoriske område.

I dag fortsætter debatten som nævnt ved TTIP-konferencen på Christiansborg, og i morgen stemmer Europa-Parlamentets udvalg for international handel om en betænkning om TTIP´en. Afstemningen er vigtig, da den kan blive retningsgivende for Europa Kommissionens videre forhandlinger med USA.

Debatten om TTIP’en har ofte været intens og følelsesladet. Vil øget samarbejde og harmonisering føre til standarder efter laveste fællesnævner? Hvad sker der med beskyttelsen af forbrugerne i Europa? Og kan vi overhovedet regne med, at en frihandelsaftale fører til øget vækst og velfærd på begge sider af Atlanten?

Steffen Smidt, tidligere generaldirektør i EU-Kommissionen og nu særlig rådgiver i WTO, har for nylig påpeget, at det er utænkeligt, at resultatet af forhandlingerne bliver en aftale, der indebærer en reduktion i beskyttelsesniveauet i Europa for sundhed eller miljø. En sådan aftale vil ifølge Steffen Smidt aldrig blive tiltrådt af de folkevalgte organer, heriblandt Europa-Parlamentet. Den vurdering er vi enige i.

Vi ser frem til at deltage i dagens konference på Christiansborg og håber, at danske politikere og myndigheder vil tage del i debatten. Efter vores opfattelse kan historiens største frihandelsaftale blive en katalysator for vækst og velfærd i Danmark og Europa.

Af Gitte P.  Aabo, adm. direktør Leo Pharma,  Kåre Schultz, adm. direktør Lundbeck og Lars Rebien Sørensen, adm. direktør Novo Nordisk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.