Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.

Oppositionen gambler med naturen

For nylig fremlagde oppositionen et landbrugsudspil, som både gambler med fremtiden for vores rene drikkevand og vores natur.

Artiklens øverste billede

Venstre ved man, hvor man har. Til højre i salen og med en iboende trang til at forsyne nogle af verdens mest intensivt dyrkede marker med endnu mere gødning – og dermed får vi et dårligere vandmiljø.

Men at både De Konservative og Dansk Folkeparti – helt alvorligt – kan foreslå, at vi med et snuptag skal udbringe mere gylle og gødning på markerne og forringe forholdene i vores vandområder, badevand og drikkevand, det er alligevel overraskende.

Oppositionens forslag er ikke bare kortsigtet og uansvarligt. Det hviler også på en simpel fejlslutning.

Danmarks fødevaresektor står for 140.000 danske arbejdspladser og 25 pct. af Danmarks samlede vareeksport. Det er så moderne, effektivt og miljøvenligt, at tidsskriftet The Economist i foråret udråbte os til en fødevaremæssig supermagt.

Fødevaresektoren har været et lokomotiv for Danmark under finanskrisen, og dens eksportindtægter har historisk haft en stor betydning for opbygningen og udbygningen af vores velfærdssamfund, og sektoren har fortsat en væsentlig betydning for vores samfundsøkonomi. Landbruget bærer en væsentlig del af æren herfor.

Er det en tilfældighed?

Svaret er nej. Det er resultatet af dygtige landmænd og af, at skiftende regeringer har stillet ambitiøse, men fornuftige krav til vores landbrug. På den måde har vi drevet udviklingen derhen, hvor vi både har et effektivt landbrug samtidig med, at vi – som et af de få europæiske lande – har rent urenset vand pumpet direkte op fra grundvandet og ført ud i vandhanen.

Siden 1990’erne har danske landmænd kunnet øge produktionen med 18 pct. samtidig med, at de forurener mindre.

Vores sikre fødevarer går som varmt brød i hele verden, fordi der er tillid til, at man ikke bliver syg af mælken, når dannebrog pryder kartonen.

Hver time året rundt ankommer der en container til Kina med svinekød fra Danmark, fordi vi kan levere de særlige udskæringer og kvalitetsprodukter, som de efterspørger i Riget i Midten.

Vores økologi er en eksportsucces i hele verden – end ikke finanskrisen kunne stoppe eksportfremgangen. Derfor har regeringen lagt verdens mest ambitiøse økologiplan med et mål om en fordobling af arealet inden 2020. Allerede i dag er landbruget en betydelig leverandør af bæredygtig energi i landet. Det leverer halmen til vores kraftværker og gylle til vores biogasanlæg.

Den globale middelklasse vokser med 3 milliarder mennesker frem mod 2030.

De får råd til at prioritere kvalitet og bæredygtighed, når de står ved køledisken. Det kan dansk landbrug levere – og det skal vi være klar til at levere.

For nylig meldte både Carlsberg og Valsemøllen ud, at den danske kornkvalitet var i helt i top, og at høsten var den bedste i 100 år. Det på trods af, at landbruget i sin seneste kampagne ”#Ligefor” hævder, at dansk korn er så dårlig, at vi må importere udenlandsk korn til vores ølproduktion.

Hvis den samlede danske fødevaresektor forsvandt i morgen, ville vi miste eksportkroner for, hvad der svarer til vores samlede udgifter til hele vores uddannelsessektor. Fra 0. klasse i Korsør til professoratet på Københavns Universitet.

Derfor er vi som politikere naturligvis stærkt optaget af at skabe de bedst mulige rammevilkår for dansk landbrug og fødevaresektoren.

Det ansvar gælder både i op- og nedgangstider.

Lige nu står dansk landbrug over for store udfordringer, som blandt andet skyldes de russiske handelssanktioner og fyldte kinesiske lagre.

De aktuelle udfordringer kalder hverken på panik eller populisme. Vi skal holde ploven i furen og blive ved med at få vækst og miljøbeskyttelse til at gå hånd i hånd – og det kan godt lade sig gøre.

Men den politiske håndsrækning, landbrugsstøtten og vækstplanerne er ikke gratis. Med dem følger et ansvar for, at vores børn kan få rent drikkevand, adgang til en mangfoldig natur, og at slagtesvinet har ordentlige livsbetingelser ude i staldene.

Det er Danmarks styrke og forudsætningen for, at vi både har plads til landbruget, naturen og miljøet på de 4,3 mio. hektar, vi har til rådighed.

Derfor nedsatte regeringen en bredt repræsenteret Natur- og Landbrugskommission, som gav en række konkrete anbefalinger til, hvordan vækst, natur og miljøhensyn kan forenes.

Vi nedsatte også Vækstteam for Fødevarer, som gav dets bud på, hvordan vi kan øge vækst og beskæftigelse i fødevaresektoren.

Der var stor opbakning til både kommissionens og vækstteamets resultater, og regeringen har fulgt op på en lang række af anbefalingerne:

I 2013 var sagsbehandlingstiderne for kommunernes husdyrgodkendelser forkortet væsentligt og i 2014 har vi sat nye, ambitiøse målsætninger for, hvordan sagsbehandlingstiderne kan blive endnu kortere.

Vi har givet skatte- og afgiftslettelser for at styrke den danske konkurrenceevne, som stod i stampe under Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen.

Vi har fjernet 25.000 hektar af den tidligere regerings randzoner, fordi de ikke kunne administreres i praksis. Og vi har reduceret kravet til landmandens efterafgrøder.

Vi har givet mulighed for, at der kan gives tilladelse til, at der produceres op til 1,5 mio. flere svin i Danmark med samme udbringningsareal. Vel at mærke uden at sætte hensynet til miljøet over styr.

Vi har sat gang i udvikling af en ny målrettet miljøregulering af landbrugets brug af gødning på arealerne og nye regler for miljøregulering af stalde. Vi vil give den enkelte landmand større fleksibilitet. Præcis som Natur- og Landbrugskommissionen anbefalede, og alle var glade for.

Vi har forbedret finansieringsmulighederne i landbruget, fordi væsentlige dele af landbruget er fanget i en finansieringsklemme.

Vi har lavet en eksportstrategi for fødevaresektoren. For nye markeder er vækst og fremtidssikring.

Kort sagt: Vi har givet landbruget bedre vækstbetingelser end under den forrige regering. Noget, som brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer også har sagt åbent og klart i offentligheden.

Samtidig har vi lanceret en naturfond og en Naturplan Danmark, der skal sikre bedre natur for os og mange generationer frem. Vi har vedtaget vandplanerne, der skal sikre renere vand og bedre vilkår for fisk og planter – forsinkede – ja, men nu er de her. Målet er den gode tilstand i vandmiljøet.

Det er vigtigt at udvikle regulering på et solidt, fagligt grundlag. Derfor har vi etableret et partnerskab om virkemidler og arealregulering, hvor forskningsinstitutioner, erhvervet, de grønne organisationer og myndigheder indgår. Her afsøger vi i fællesskab mulighederne for at udvikle nye og effektive metoder til at forbedre vores vandmiljø.

Men det virker, som om oppositionen har glemt natur- og miljøanbefalingerne fra Natur- og Landbrugskommissionen. Dem har regeringen ikke glemt.

66 pct. af Danmark er opdyrket – og tilmed intensivt dyrket. Det presser vores natur, miljø og biodiversitet og vandkvaliteten i vores vandløb, søer, fjorde og vandhaner.

Der skal være plads til mere vækst i dansk landbrug, men det skal ikke ske ved at sætte kikkerten for det blinde øje, når det kommer til vores natur og miljø.

Derfor vil regeringen både gøre noget for den almindelige natur og den truede og sårbare natur.

Derfor skal landbruget ikke længere kunne gøde og sprøjte de naturbeskyttede områder.

Derfor har vi prioriteret midler til at sikre, at lavbundsjorde tages ud af drift. Derfor skal den nye naturfond kunne opkøbe naturarealer.

Derfor skal kommunerne planlægge for en bedre sammenhængende natur og udpege arealer i et grønt danmarkskort.

Også i de hårde tider skal landbruget og vi politikere tage ansvar og skabe den rette balance mellem vækst, natur og miljø, som Natur- og Landbrugskommissionen pegede på – og som både landbruget og oppositionen i sin tid var enig i.

Regeringen brænder for vækst og udvikling i dansk landbrug.

Vi skal gå forrest med en fortsat prioritering af dyrevelfærd, økologi, ressourceeffektivitet og bæredygtighed i vores produktion.

Vi skal gå forrest med at udvikle og fremme markedet for ny miljøteknologi.

Vi skal gå foran og vise, at det er muligt med en effektiv, omfattende og fremtidsorienteret landbrugsproduktion i et land med et sårbart vandmiljø og en sart og værdifuld natur.

Vi vil ikke gamble med hverken dyrevelfærden, naturen eller vandmiljøet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.