Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.

Yderområderne skal på forkant

Vi vil med et nyt partnerskab sætte rammen for en realistisk forståelse af situationen i yderområderne. Yderområdernes udfordringer, behovet for omstilling til nye tider og områdernes potentialer for positiv udvikling skal på dagsordenen.

Artiklens øverste billede

Danmark står midt i den største omstilling i nyere tid. Byernes vækst og finanskrisen har vist os en fremtid, hvor bosætning og arbejdspladser koncentrerer sig omkring de større byer. Det er der bevidsthed om både lokalt og nationalt, hvor landdistrikternes udvikling i de senere år for alvor er kommet på dagsordenen. For mens danskerne bliver stadigt flere, må områder uden for de største byer planlægge efter faldende befolkningstal. Det er et faktum, der desværre ofte får lov at skygge for de potentialer, vi ved, er til stede i disse områder. Nedskæringer og manglende vækst gør det svært at tænke en anden form for positiv udvikling og ikke mindst diskutere en tilpasning til de nye omstændigheder. Det er udfordringer, der kræver politisk handlekraft – ikke for at vende udviklingen, for det hverken kan eller skal vi. Men for at få en realistisk forståelse af de udfordringer, man står overfor ude i landet og frem for alt for at forløse det potentiale, der er til stede, så Danmark også i fremtiden er et land, hvor man kan bo og virke i alle dele af landet.

Det er vores overbevisning, at livet i byen og på landet er hinandens forudsætninger, og at positiv udvikling i yderområderne derfor har en væsentlig betydning for landet som helhed. Yderområdernes omstilling må dermed også ses som del af en samlet økonomisk bæredygtig udvikling i hele landet. Danmark er et lille og homogent land, og det er en fælles opgave at fastholde en udvikling, hvor ingen dele bliver koblet helt af.

Yderområdernes omstilling er en stor og svær opgave at løfte for den enkelte kommune. Både fordi der ikke er nogen lette løsninger og fordi den nødvendige prioritering medfører politisk svære beslutninger. Derfor indgår regeringen i form af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og Miljøministeriet ved Naturstyrelsen, KL og Realdania nu et partnerskab, der sammen med kommunerne i yderområder skal vise nye veje til en realistisk, nuanceret og positiv omstilling af landets yderområder og understøtte, at yderområderne kommer på forkant med udviklingen.

Partnerskabsprojektet skal især afdække, hvordan kommunerne kan blive endnu bedre til at udnytte de potentialer, der er i området.

Vi deler nemlig den holdning, at de bedste løsninger kommer, når man sætter al den viden og erfaring, der er lokalt, i spil. Derfor etablerer vi en række forsøgsprojekter, hvor kommunerne og andre relevante lokale aktører kan sætte sig sammen og finde lige netop det områdes vigtigste potentiale.

Projektet skal understøtte lokal omstilling og bidrage til, at kommunerne på politisk niveau lægger en strategi for, hvor og hvordan der skal udvikles. Vores målsætning er samtidig, at lokale planstrategier, kommuneplaner og kommunernes øvrige prioriteringer og indsatser skal være en naturlig del af arbejdet. Det er nemlig vigtigt, hvis de gode løsninger skal realiseres i faktiske forandringer.

Målet er en fælles forståelse af behovet for omstilling, som alle kan lære af. Ud fra forståelsen må hver enkelt kommune se på netop sin stedsspecifikke udfordringer og potentialer og derigennem prioritere og skabe udvikling. For ikke to kommuner er ens, og udfordringerne varierer fra kommune til kommune og også inden for kommunens lokalområder.

Det samme gør de stedbundne potentialer, som kan være grundlag for at skabe positiv udvikling. Det kan være naturen, som kan tiltrække både turister og beboere. Det kan være jorden og muligheden for at udvikle nye fødevarer, eller det kan være vidderne og muligheden for at satse på vedvarende energi.

Det handler om, at kommunalpolitikerne skal kende deres område, være parate til differentieret udvikling og planlægge for omstilling og positiv udvikling – også i de perioder, hvor væksten ikke er det lokomotiv, der kan trække.

Det er en vanskelig opgave, men der er en parathed og en vilje til at tale omstilling og tilpasning, både nationalt og lokalt. Danmark er i forandring, og det kræver omstilling og tilpasning til de nye vilkår og de nye relationer, der opstår mellem by og land, regionalt, nationalt og globalt.

Kommunerne står over for at skulle vedtage nye planstrategier inden udgangen af 2015. De skal blandt andet sætte rammen for kommuneplanerne i 2017. Kommunalpolitikerne har derfor netop nu den helt rigtige mulighed for at tage udviklingen et skridt videre.

Den anledning og den parathed, der spores i hele Danmark, må vi ikke lade gå forbi. Ved at gå sammen på tværs af organisationer kan vi skabe rammer for, at kommunalpolitikerne og planlæggerne kan tænke positiv udvikling trods de ændrede rammevilkår, der udfordrer hele landet – særligt områderne uden for de større byer.

En række helt aktuelle eksempler på arbejdet med den differentierede udvikling viser en parathed til at tage udfordringen op. I 2013 igangsatte Realdania seks pilotprojekter med henholdsvis Ringkøbing-Skjern, Odsherred, Hjørring, Lolland, Læsø og Bornholm kommuner. Pilotprojekterne handler om at turde prioritere indsatser. Kun igennem en realistisk og nuanceret forståelse af den enkelte kommunes situation og udfordringer er det muligt. Igennem projekterne sættes rammen for omstilling.

Som den første af de seks kommuner offentliggjorde Odsherred 20/10 visions- og udviklingsstrategien for Odsherred anno 2025.

Det er en omfattende plan, der tjener som ét eksempel på, hvordan man fra politikerens og planlæggerens stol kan arbejde med udviklingen af de stedbundne kvaliteter og potentialer som grundlag for prioritering.

I Odsherreds tilfælde er kommunens status som landets største sommerhuskommune, den særlige natur i den nyudnævnte Geopark og de stærke lokale fællesskaber grundlag for at prioritere indsatser, der styrker og understøtter dette potentiale.

De aktuelle projekter og den parathed, vi fornemmer rundt om i landet, har fået os til at indgå dette samarbejde. For det er en vigtig dagsorden.

Bevægelsen fra land mod by og ændringerne i erhvervsstrukturerne udfordrer områderne uden for de større byer. Det er uomtvisteligt. Men selvom det formentlig er i byerne, vi i fremtiden vil finde de fleste arbejdspladser, og i byerne, at den største del af væksten skal findes, så kan byerne ikke fungere uden resten af landet, og yderområderne ikke uden de store byer. Det er ud fra forståelsen af helheden, at vi skal arbejde videre.

»Fremtiden kommer af sig selv - men det gør fremskridtet ikke«. Sådan sagde Poul Henningsen, og pointen er særligt relevant, når forandringens vinde blæser.

Men med politisk vilje på både regerings- og kommunalt niveau og med støtte fra Realdania tager vi et fælles ansvar for, at fremtiden ikke kommer uledsaget i vores yderområder. Lad os sammen være på forkant med fremtiden.

Læs mere på www.påforkant.dk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.