Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Der er rig – og så er der kontanthjælpsrig

Socialdemokraterne fører asocial beskæftigelsespolitik.

Forestil dig en socialdemokrat, der kommer ind i Nationalbanken og siger: Jeg vil gerne have for 20.000 kr. hån, spot og latterliggørelse! Hvortil ekspedienten svarer: Vær så artig – og udbetaler den klækkelige sum.

Nej, vel. Men, jo, der må jeg skuffe dig. Præcis sådan forholder det sig i det Danmark, Mette Frederiksen har sat sig i spidsen for.

Summen er ikke tilfældigt valgt. Den er det beløb, socialdemokraterne fremover vil forære enlige kontanthjælpsmodtagere med to børn, inklusiv boligstøtte, børne- og ungeydelse, børnetilskud og tilskud til daginstitution. Så vidt jeg kan forstå på Beskæftigesesministeriets tal, løber det alt sammen op imod 20.000 kr. om måneden. Efter skat.

Det er en hån, jeg har intet andet ord for denne vanvittige sum, ja, det skulle da lige være bestikkelse af potentielle vælgere.

Det er først og fremmest en hån mod de skatteydere, der går på arbejde hver dag og måske tilmed er gift. Det er en stor fed fuckfinger i ansigtet på alle dem, der betaler enlige for ikke at arbejde og desuden skal finansiere det ekstra børnetilskud, som tilfældigvis viser sig at gå til 63 pct. med ikkevestlig baggrund. Tilfældigvis. Det har intet, jeg gentager intet, med kultur, islam eller selvsegregering at gøre – er du da sindssyg?

Lovforslaget rummer historiske perspektiver. Hvad Karl Marx og alle hans epigoner kloden over ikke lykkedes med i 100 år, har Socialdemokratiet hertillands såmænd klaret med lidt hjælp fra de røde støttepartier: indførelsen af proletariatets diktatur.

Vel at mærke uden at nogen som helst protesterer. Det er fandenme vildt, du. Også fordi beløbets størrelse og tilgængelighed samtidig er en hån mod de arbejdsgivere, der efterspørger arbejdskraft rundt omkring i landet. Et fuck you til dem også.

Jeg ved godt, at det regner i denne uge, igen og igen, men forstår alligevel ikke, at lovforslaget ikke udløser en folkestorm og flokkevis af demoer. Jeg gætter på, det må være, fordi folk har tavlt nok med bare at passe deres arbejde, betaler regninger eller selv har været så fjolllede at stemme sosserne til magten eller helst ikke vil kritisere de rige.

Tillad mig en pekuniær tilståelse: Kun ved sjældne lejligheder har jeg tjent lige så mange penge om måneden efter skat som enlige på kontanthjælp. Mine knap 20 år på arbejdsmarkedet – efter en lang og skatteyderbetalt uddannelse – har med ganske få undtagelser bragt mig på indtægtsniveau med, hvad man i dag kan få udbetalt på sit glatte ansigt, hvis man har rundet de 30 og er enlig forsørger på kontanthjælp med et par rollinger derhjemme.

Den ene gang, jeg blev, hvad vi kunne kalde kontanthjælpsrig, skyldtes en måneds ansættelse hos Radio24syv, der ikke stod og manglede gysser. Den anden gang jeg blev kontanthjælpsrig, var da jeg for DR’s P1 lavede en programrække om kristendom i Danmark. Begge dele var lige så fyrsteligt betalt som socialkammeraternes månedlige bidrag til enlige forældre med to børn. Men det var altså også mine absolut bedste måneder rent indtjeningsmæssigt – alle andre har ligget noget eller langt under kontanthjælp + børnetilskud.

Jeg siger naturligvis ikke, at mine radioprogrammer – eller mine klummer for den sags skyld – er pengene værd. Men de repræsenterer et stykke arbejde. Og det burde kunne betale sig at arbejde. Ellers udvikler samfundet sig asocialt og umoralsk.

Som folk, der kender mig, vil vide, er jeg er en stor tilhænger af arbejde. Hvad jeg efterlyser, er en arbejderregering i stedet for regering med en ”beskæftigelsesminister”, der præmierer dovenskab og uvilje. En socialt bevidst regering, se, det ville være noget helt nyt.

Men, nej, nej, jeg ved godt, det er naivt at håbe på.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.