Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Åbent brev fra Odder Gymnasium: Hvornår har vi sparet nok?

Åbent brev til  undervisningsminister Merete Riisager og finansminister Kristian Jensen fra Odder Gymnasium.

Når man læser aviser, har man indtryk af, at I politikere betragter de kommende besparelser på over 11 pct. på gymnasiesektoren som ”en sund øvelse”, og uden på forslaget til den netop aftalte finanslov stod der ”Velfærd, tryghed og ansvarlighed”.

På Odder Gymnasium er vi ærligt talt bekymret for kvaliteten af vores fremtidige tilbud. Vi har igennem de seneste mange år effektiviseret, og vi har en veldreven og særdeles effektiv organisation, hvor vi prioriterer tiden til vores kerneopgave.

Vi løfter eleverne fagligt, eleverne trives, og vi har en høj overgangsfrekvens til det videre uddannelsessystem. Vi scorer højt på alle benchmarkparametre, og vores gymnasium kan på mange måder betragtes som én af duksene i klassen.

De kommende besparelser kan vi kun i meget begrænset omfang imødekomme med yderligere effektiviseringer på drift. I og med at lærerløn udgør ca. 75 pct. af vores budget, må det desværre være her, de 11 pct. primært skal findes. Varme, bygningsvedligehold og rengøring er allerede toptunet, så der er desværre ikke meget at hente. Og så dyre er computere og papirklips heller ikke.

Når vi skal spare på lærerkræfterne, betyder det derfor, at hver enkelt underviser skal undervise mere. Et sparekrav på 11 pct. totalt kan derfor betyde, at lærere i 2019 underviser ca. 15 pct. mere, end de gør i dag, og derfor har 20 pct. mindre tid til at forberede undervisningen.

Det kan selvfølgelig ikke kan lade sig gøre, uden at kvaliteten falder. Læser man på Moderniseringsstyrelsens hjemmeside, så lyder organisationens mission således:

”Kernen i Moderniseringsstyrelsens arbejde er kontinuerligt at forsøge at skabe en mere effektiv offentlig sektor.”

Hvad med kvaliteten? Og hvad med kerneydelsen?

Bør det ikke være et mål at skabe en offentlig sektor, som leverer en ordentlig kvalitet, og som sætter kerneopgaven i centrum?? Betyder ordet ”kontinuerligt”, at disse forringelser af kvaliteten heller ikke stopper i 2019?? Ville det ikke være ansvarlighed at sikre kvalitet i uddannelsessystemet, så Danmark også kan klare sig godt i fremtiden?

Vi vil så gerne bruge vores kræfter på at gøre tingene endnu bedre og løfte det faglige niveau - men I tvinger os til at bruge vores ressourcer på at løse opgaverne endnu hurtigere og dermed desværre også dårligere.

Vi håber med denne skrivelse, at I vil være åbne om, hvad konsekvenserne af jeres beslutninger bliver. Når I beslutter at spare så kraftigt på gymnasiesektoren, så er der ikke tale om en ”effektivisering” eller en ”sund øvelse”. Der er tale om en besparelse og en forringelse af kvaliteten.

Hvornår har vi sparet nok?

Med venlig hilsen

Lærerne på Odder Gymnasium ved tillidsmand Allan Ahle.

Bestyrelsen på Odder Gymnasium ved bestyrelsesformand Bent Engelbrecht.

Ledelsen på Odder Gymnasium ved rektor Lars Bluhme.

Eleverne på Odder Gymnasium ved elevrådsformænd Lykke Kjærsgaard Nielsen og Jacob Christian Warming.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.