Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Vi ønsker ikke at tvinge et kontantløst samfund ned over nogen

Er det f.eks. strengt nødvendigt at kunne betale med mønter i en taxa, på kaffebaren eller i døgnkiosken? 80 pct. af betalingen i detailhandlen i dag er allerede digitale. Fordi forbrugerne vælger det.

Direktør for sikkerhedsbranchen, Kasper Skov-Mikkelsen, skriver i en kronik i JP 2/9, at bankerne vil afskaffe kontanterne.

Helt overordnet har Kasper Skov-Mikkelsen vist ikke forstået vores holdninger på området. Vi foreslår ikke at afskaffe kontanter – vi foreslår at gøre det valgfrit, hvilke betalingsformer man ønsker at modtage. I dag er det nemlig påkrævet ved lov, at butikker skal modtage kontanter. Vi synes, man skal åbne for, at visse forretninger kan afvise kontantbetalinger – i første omgang som en forsøgsordning.

Først og fremmest er der ikke noget, som sænker risikoen for røverier mere effektivt end at fjerne kontanterne, og det er svært at se de gode grunde til, at tankstationer og døgnkiosker er tvunget til at have kontanter liggende døgnet rundt. Historisk set er der ganske få røverier mod forretninger uden kontanter.

Finansrådet ønsker ikke at tvinge et kontantløst samfund ned over nogen. Men vi vil gerne være med til at give nogle afgrænsede forretninger mulighed for fleksibilitet. Er det f.eks. strengt nødvendigt at kunne betale med mønter i en taxa, på kaffebaren eller i døgnkiosken? 80 pct. af betalingen i detailhandlen i dag er allerede digitale. Fordi forbrugerne vælger det.

Selvfølgelig skal der tages hensyn til udsatte grupper – f.eks. børn, ældre eller personer med handicap. Det er også derfor, at Finansrådet er i dialog med Ældre Sagen og allerede for mange år siden etablerede et udvalg med handicaporganisationerne, hvor vi bl.a. diskuterer, hvordan vi bedst kan løse digitale udfordringer for personer med handicap.

Og snart kommer der en ny vejledning fra Forbrugerombudsmanden om børn og betalingsløsninger. Dette er også i erkendelse af, at en inklusion af vores børn i dagens danske samfund naturligvis kræver, at også de kan bruge de nye betalingsløsninger. Et klart signal om, at verden er under digital forvandling. Vi vil gerne gøre Danmark mere digitalt – og vi vil frem for alt gerne gøre det gennem dialog.

Kasper Skov-Mikkelsen skriver, at digitale penge også kræver sikkerhed – og at det er lige så dyrt. Her er to vigtige pointer: Røverier af kontanter er ofte forbundet med trusler, overfald og personer, der kommer til skade både fysisk og psykisk. Netbankindbrud koster trods alt kun penge.

Bankerne bliver beskyldt for, at vi ikke giver forbrugerne et valg. Det er først og fremmest forkert, men det er også at tale ned til forbrugerne. Faktisk skyldes digitaliseringen i høj grad netop forbrugernes tilvalg. Hvor mange kontanter er der lige nu i din tegnebog? Hvornår har du sidst hævet 100 kr., fordi du skylder kollegaen penge? Nej, du overførte dem sandsynligvis på mobilen. Folk vælger digitale betalinger, fordi det er nemt, bekvemt og effektivt.

Forbrugerne har ganske meget magt. Og det skal vi alle sammen være glade for. Hvis et supermarked nægter at modtage kontanter, kan det koste kunder. Fuldstændig lige som det i dag kan koste kunder, hvis forretningen vælger ikke at modtage elektroniske betalingsmidler.

Et digitalt samfund rejser naturligvis spørgsmål om privatlivets fred og big brother-samfundet. Men skal det betyde, at vi dropper de nye bekvemme og nemme løsninger? Udviklingen viser, at folk ønsker og vælger de nye løsninger. Tallet for elektroniske betalinger er kun stigende.

Adgangen til data er naturligvis også et politisk spørgsmål. Bankerne retter sig efter lovgivningen, så hvis der er et politisk ønske om ikke at give adgang til at bruge betalingsdata til hvad som helst, kan man fra politisk side beslutte det. Og det er en debat, vi gerne er med til at nuancere.

Danmark er det eneste land i Europa med en såkaldt kontantregel – alligevel er vi et af de lande i Europa med flest digitale betalinger. Lad os understøtte den digitale udvikling ved at give betalingsfrihed til udvalgte butikker i en periode og lad os så i fællesskab vurdere, hvordan det er gået.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Pluralismen i mediebilledet er ikke truet af DR

Holger K Nielsen
Partierne i blå blok er ikke enige om ret meget, men én ting synes at kunne samle dem: Danmarks Radio skal rundbarberes.

Blog: Odense og andre kommuner må oppe sig

Eva Kjer Hansen
Når man vælger at bosætte sig i Danmark, har man en pligt til at lære sproget og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De, der ikke gør, svigter dem selv, deres børn og samfundet.

Blog: Asien begynder i Rosengård i Malmø

Jens-Kristian Lütken
Åbne grænser, tolerance og frihed er privilegier, som vi skal passe på.

Debat: Et stærkt og aktivt diplomati er afgørende for småstaten Danmark

Charlotte Flindt Pedersen, direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab
En fremtidig udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi bør lægge op til debat om det betimelige i det diplomatiske underskud i Danmark.
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her