Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Ytringsfrihed blev knægtet

Nogle islamistiske grupper havde sammen med Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening indkaldt til antiisraelsk demonstration på Rådhuspladsen København i anledning af den årlige såkaldte Al Quds-dag, som er udråbt af præstestyret i Iran mod Israels eksistens. Enkelte var maskerede. Privatfoto

Det var en skamplet på den danske tradition for ytringsfrihed og tolerance, da propalæstinensiske demonstranter fredag aften fik afbrudt et fredsmøde for Israel på Christiansborg Slotsplads i København.

Klokken 17 havde nogle islamistiske grupper sammen med Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening indkaldt til antiisraelsk demonstration på Rådhuspladsen i anledning af den årlige såkaldte Al Quds-dag, som er udråbt af præstestyret i Iran mod Israels eksistens. Klokken 18 havde Dansk Zionistforbund sammen med gruppen Frit Iran indkaldt til fredsmøde for Israel og Palæstina på Christiansborg Slotsplads.

Vidt forskellige budskaber

På to punkter var de to demonstrationer vidt forskellige: i budskabet og i tolerance og respekt for andres ytringsfrihed.

Efter nogle stenkast afbrød politiet fredsmødet midt i en tale.

På Rådhuspladsen lød et stærkt antiisraelsk budskab. En af talerne irettesatte udenrigsminister Martin Lidegaard, fordi han har sagt, at Danmark er en ven af Israel. »Vi er ikke venner af Israel,« råbte en af talerne: »Det er os, der er Danmark, og vi er ikke venner af Israel«.

Det officielle slogan lød ”Befri Palæstina”, og arrangørerne omdelte en brochure, der forklarer, at den besættelse, der skal ophøre, ikke begyndte med Israels erobring af Vestbredden og Gaza i 1967, men med oprettelsen af staten Israel i 1948 – ja, ifølge brochuren allerede tidligere.

Den ”befrielse”, som demonstrationen på Rådhuspladsen krævede, er Israels udslettelse. Helt i overensstemmelse med det iranske præstestyres krav på Quds-dagen.

»Alle zionister et legitimt mål«

En gruppe af demonstranterne var højtråbende palæstinensere, hvoraf nogle var maskerede. De råbte truende slagord på arabisk og afbrændte noget, der måske skulle ligne et israelsk flag.

På et par hjemmelavede plakater lød teksten: »Alle zionister er et legitimt mål over hele verden«. Det er altså legitimt at angribe folk i Danmark, der støtter Israels ret til at eksistere som en jødisk stat. Nogle af demonstranterne skulle en time senere vise, at det mener de meget konkret.

Stort ønske om våbenhvile

På Christiansborg Slotsplads var tonen totalt anderledes. Her var både israelske, palæstinensiske og danske flag. Tidligere overrabbiner Bent Melchior understregede, at både jøder og palæstinensere har ret til en stat. Der blev udtrykt sorg over både de israelske og de palæstinensiske tab og et stort ønske om en våbenhvile. Her var budskabet shalom (fred) for både israelere og palæstinensere.

Den anden forskel på de to demonstrationer var respekten for andres ytringsfrihed.

På Rådhuspladsen var der ingen israelvenner, der forsøgte at afbryde talerne, håne deltagerne eller forstyrre demonstrationen. Demonstranterne og talerne fik uforstyrret lov til at bruge deres ytringsfrihed – også til at udtrykke had til Israel.

Ambassadøren blev kørt væk

På Christiansborg Slotsplads mødte vrede moddemonstranter op, hånede deltagerne, forsøgte at overdøve talerne med råb og bilhorn og kastede til sidst sten og – ifølge TV 2 – kanonslag mod politiet. Situationen var så tilspidset, at Israels ambassadør, der skulle have holdt tale, måtte opgive og kørtes væk af frygt for sin sikkerhed.

Efter nogle stenkast afbrød politiet fredsmødet midt i en tale og beordrede alle deltagere gennem en port i Christiansborg og om på den anden side af slottet. Her forklarede en politimand, at det skete af frygt for deltagernes sikkerhed. Derefter blev de fleste kørt i sikkerhed i politiets busser. Fredsmødet blev aldrig gjort færdigt.

Knægter andres ytringsfrihed

Sjældent har begivenheder i Københavns gader så tydeligt afsløret forskellen på de propalæstinensiske grupper, der gerne bruger trusler og ulovligheder for at knægte andres frihed, og så de grupper, der ønsker fred for både Israel og palæstinenserne.

Politiet gjorde en god indsats for at yde sikkerhed. Kun på ét punkt kan der sættes spørgsmålstegn ved indsatsen: Det er skamfuldt for Danmark, at de danske myndigheder åbenbart ikke kan garantere tilstrækkelig sikkerhed til, at staten Israels ambassadør kan tale til et fuldt ud lovligt arrangement for fred i København. I den forstand vandt de højtråbende demonstranter med palæstinensiske flag den aften.

I budskab og i frisind blev de totalt besejret af deltagerne i fredsmødet for Israel og Palæstina.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Folk siger, at de veluddannede drikker

Henrik Jensen
Men de siger ikke, hvorfor de veluddannede drikker. Måske er det en dårlig vane fra studietiden, for de unge drikker ad Pommern til, mens de læser. Jo længere uddannelse, jo mere druk.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Til grin med dit affald

Mikael Jalving
Kunne man ikke få blot én af landets utallige journalister til at undersøge, hvorvidt affaldssorteringen egentlig fungerer i de danske kommuner?

Blog: DF bør melde sig ind i kampen

Morten Løkkegaard
Det politiske kaos i Storbritannien efter brexit betyder, at danskerne har gennemskuet konsekvenserne af dansk enegang i Europa.

Kommentar: Folk siger, at de veluddannede drikker

Henrik Jensen
Men de siger ikke, hvorfor de veluddannede drikker. Måske er det en dårlig vane fra studietiden, for de unge drikker ad Pommern til, mens de læser. Jo længere uddannelse, jo mere druk.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her