Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Sundhedsskadelig brænderøgsforurening

Udledningen af brænderøg koster årligt Danmark ca. 2 mia. kr. Arkivfoto: Per Folkver/Polfoto

Konservativt estimeret dør ca. 200-250 danskere hvert år i gennemsnit 10 år før tid pga. udledningen af fine partikler fra brændefyring, hvilket er flere, end der årligt mister livet i trafikulykker i Danmark.

Et langt større antal bliver alvorligt syge af brænderøgsforurening, dvs. får hjertekarsygdomme, luftvejslidelser (astma, bronkitis, KOL), diabetes og kræft. Svarende til passiv tobaksrøg medfører udsættelse for ”passiv brænderøg” i fosterstadiet øget sandsynlighed for spædbørnsdødelighed og udvikling af et lavere intelligensniveau.

Kan nemt minimeres

Udledningen af brænderøg koster årligt Danmark ca. 2 mia. kr. og koster resten af Europa inkl. Danmark ca. 6 mia. kr. årligt i samfundsøkonomiske omkostninger. Det svarer til gennemsnitligt ca. 7.650 kr. pr. år pr. brændeovn i Danmark.

Inden for hvilke andre samfundsområder end luftforurening vil politikerne acceptere så høje dødelighedstal, sygdomsniveauer og omkostninger for samfundet?

Inden for hvilke andre samfundsområder end luftforurening vil politikerne på Christiansborg acceptere så høje dødelighedstal, sygdomsniveauer og samfundsøkonomiske omkostninger? Ikke mindst set i lyset af, at brænderøgsforureningen endda er klimaskadelig samt nemt og effektivt kan minimeres, hvis den politiske vilje er til stede.

Den altdominerende årsag til den sundhedsskadelige brænderøgsforurening i dagens Danmark er, at de miljø- og sundhedsvenlige opvarmningsalternativer (herunder fjernvarme og ikke mindst el til bl.a. varmepumper) gradvist er blevet pålagt højere afgifter i de seneste par årtier, mens brændefyring hidtil er blevet afgiftsfritaget.

Oplagte virkemidler

Landspolitikerne har således skabt et stort sundhedsproblem i de danske byer, som de derfor må tage ansvaret for at løse. Derfor bør der landspolitisk vedtages en bred palet af virkemidler, der tilsammen effektivt vil regulere brænderøgsforureningen i primært de danske byer.

Blandt de mest oplagte virkemidler kan nævnes:

Krav om højere skorstene samt mere ambitiøse grænseværdier for udledning af sundhedsskadelige partikler og gasser i den reviderede brændeovnsbekendtgørelse. Grænseværdierne heri bør omfatte alle brændeovne – ikke kun nyerhvervede.

Skrotningspræmie til gamle brændekedler og ditto brændeovne.

Tilskud til efterisolering og installation af fjernvarme, varmepumper og solenergianlæg.

Fremme af fjernvarme.

Til finansiering heraf anbefales i udgangspunktet et forureningsafgiftsniveau på brændefyringsanlæg på gennemsnitligt ca. 1.500 kr./år/enhed, som bør differentieres efter beliggenhed (by eller land), modeltype (miljømærke eller ej) og anvendelsesomfang via en varmemåler, således som Det Økologiske Råd anbefaler i sit nye afgiftsforslag om brændefyring: ecocouncil.dk.

Forureningsafgiften på gennemsnitligt ca. 1.500 kr./år/brændefyringsanlæg anslås til at indbringe et årligt provenu på ca. 1,2 mia. kr.

Ovennævnte virkemidler er helt i tråd med regeringsgrundlaget.

Desuden er Enhedslisten positiv over for at regulere brænderøgsforureningen og vil derfor efter al sandsynlighed støtte et eventuelt regeringsudspil på området.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Abort er et voldeligt og ukærligt valg
Margrete Joy Josefsen
Alle børn tilhører sig selv, og vi har ingen ret til at hindre et barn livet, blot fordi det kommer på et ubelejligt tidspunkt.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Tre fornuftige ufravigelige krav fra Nye Borgerlige

Lars Boje Mathiesen
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige.

Blog: »Kvindens plads er derhjemme hos børnene« – tak for kaffe!

Anna Thygesen
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte.

Blog: Kvinde æresdræbt d. 9. september i Aarhus

Jaleh Tavakoli
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her