Flyafgifter vil være med til at skubbe os i den rigtige retning
Vi bør kigge til Tyskland, hvor man er gået så langt, at man nu diskuterer et forbud mod indenrigsflyvninger.
Vi skal begrænse den globale opvarmning og tage vores del af ansvaret. Derfor er det ikke længere nok, at vi sætter vindmøller op på land og hav. Vi skal ændre og reducere vores forbrug, f.eks. når det kommer til flyrejser og hverdagsmenuen.
Danmarks nye klimamål om 70 pct. reduktion af CO2-udledningen frem til 2030 kræver ifølge vores statsminister Mette Frederiksen, at vi »ændrer levevis«. Det er en rigtig og vigtig erkendelse. Og den er kærkommen, efter at man i mange år fra politisk side er gået uden om vores ubæredygtige forbrug som katten om den varme grød.
Det er derfor opløftende at se, at vores nye transportminister Benny Engelbrecht ser sit ministerium som et “grønt ministerium” og vil overveje flyafgifter for at reducere drivhusgasudledningerne. Transportsektoren udleder nemlig flere og flere drivhusgasser, og afgifter er en virksom metode til at ændre vores transportvaner.
Fra politisk side kræver det investeringer, så de klimavenlige transportformer som tog bliver billigere, hurtigere og mere komfortable.
De nuværende priser på flyrejser afspejler ikke klima- og miljøforureningen fra fly. Derfor er det overraskende, at der stadig ikke er et bredt flertal for flyafgifter i Folketinget. Venstre vil vente på en international aftale, selv om den internationale flyorganisation IATA efter 25 års arbejde stadig ikke har fundet en metode til at reducere flytrafikkens udledning markant.
Forskning har indtil videre heller ikke fundet den gyldne løsning. Derfor er mange politikeres henvisninger til mere forskning reelt en fornægtelse af problemet her og nu. Vi flyver for meget, og vores klimabelastning er for høj.
Som sidste argument mod flyafgifter bringes ofte frem, at flyafgifter kan have en social slagside. Det har flere eksperter afvist, de rigeste flyver langt mere end andre.
Men hvis man fra politisk side vil tage højde for en mulig social slagside ved flyafgifter, kan man, samtidig med at flyafgifterne indføres, øge bundfradraget for at gøre afgiften mere socialt balanceret. Desuden bør man investere mere i grønne alternativer.
I Tyskland er man gået så langt, at man nu diskuterer et forbud mod indenrigsflyvninger. Det foreslog De Grønne i sidste måned. Forslaget virker drastisk, men det åbner en vigtig diskussion: Hvilke typer transport er nødvendige, eller hvilke rejser kan man gøre mere klimavenlige?
For at stimulere og prioritere de rigtige investeringer kunne man overveje at sætte klimaambitioner for udvalgte transportruter: Hvor meget skal en rejse udlede i gennemsnit mellem Aalborg og København i 2025 og 2030?
Flere rejser i bus og tog vil gøre det nemmere at nå målet, end hvis antallet af flyrejser stiger i de kommende år. Fra politisk side kræver det investeringer, så de klimavenlige transportformer som tog bliver billigere, hurtigere og mere komfortable.
Vi må erkende, at vi har et klimaproblem her og nu. Vores forbrug i den vestlige verden skader klima og miljø og dermed vores levegrundlag. Enhver afvisning af, at vi skal ændre levevis og skabe et bæredygtigt samfund, er en falliterklæring over for fremtidige generationer.
Vi skal reducere vores forbrug af de mest klimaskadelige varer og investere i bæredygtige løsninger. Adfærdsregulerende mekanismer som flyafgifter er en del af løsningen og skubber os i den rigtige retning.
Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter