Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Dyrevelfærd er et begreb, som flere og flere tager alvorligt

Er det rimeligt, at vi mennesker tillader os at udnytte dyrene på grund af religion, kultur og tradition? Belgien har netop forbudt religiøse slagtninger uden forudgående bedøvelse. Et lignende forbud indførte Danmark for nogle år siden, fordi dyrene udsættes for smerte og stress i den tid, der går, inden de mister bevidstheden, når man skærer halsen over.

Mange påstår, at dette tidsrum kun drejer sig om få sekunder, men dyrets hjerne forsynes ikke kun med ilt fra de store halsarterier, men også fra to mindre arterier, som løber langs rygsøjlen. Derfor går der al for lang tid, før bevidstløsheden indtræffer.

Den muslimske halalslagtning og den jødiske schæchtning har rod i en ældgammel regel om sundt kød, som slet ikke er relevant i dag, men som foreskrives i henholdsvis Koranen og Talmud. Dyr skal aflives så hurtigt og smertefrit som muligt (den danske dyreværnslov), og det kan aldrig accepteres, at mennesker sætter religiøse regler over dyrenes velfærd. Derfor forbyder flere og flere lande de religiøse slagtninger uden forudgående bedøvelse.

Der er også andre eksempler på, at vi mennesker ikke respekterer, at dyr skal behandles smertefrit og værdigt, fordi vi af en eller grund har vundet hævd på at mishandle dem. Tyrefægtning, Pamplona-tyreløb, hanekampe, hundekampe, bjørnedans, grindedrab – i alle disse events ignorerer man dyrenes lidelser og henholder sig til, at det jo drejer sig om kultur og tradition. Ja, når selv Hemingway og Klaus Rifbjerg kan berømme »tyrens stolte kamp mod toreadoren i arenaen«, så er det nok i orden, selv om det ikke ser så rart ud.

Heldigvis går tendensen i en retning til gunst for dyrene. Dyrevelfærd er blevet et begreb, som flere og flere tager alvorligt. Mange tænker seriøst på, hvordan grisen, kyllingen, koen og kalven har haft det, inden de havner i køledisken i supermarkedet. Flere og flere vælger at blive vegetarer eller veganere af hensyn til dyrenes velfærd, og der er også god gang i salget af økologisk kød og frilandskød.

Vi har endog fået et statskontrolleret dyrevelfærdsmærke. Derfor er det også kun et spørgsmål om tid, før de kritisable religiøse og kulturelle skikke er en saga blot.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.