Gør et langtidsholdbart kup på udsalg

Det er nemt at blive fristet af nedsatte møbelpriser på januarudsalg. Men hvad skal en udsalgsshopper gå efter, hvis de nye møbler ikke bare skal være et kup lige nu, men også en god investering på lidt længere sigt – modemæssigt og måske også økonomisk?

Artiklens øverste billede
Ideen med Moodboard’et er, at knagerne – som designerne Roon & Rahn selv kalder hangers – alle kan tages ud og flyttes om på efter humør, fordi de bare sidder fast med en magnet i enden. Én hanger er specielt udviklet som nøglering. Moodboard’et fås i mange størrelser – begyndende i priser fra 499 kr. De forskellige hangers koster 75 kr. stykket.

Møbler, der ikke kun har én funktion, men gerne flere funktioner i én – og kan følge med, når livet og behovene i boligen ændrer sig. Møbler, der er super enkle og minimalistiske i deres design og fremstillet af gedigne, ærlige og langtidsholdbare materialer, som for eksempel kernetræ, læder og stål og meget gerne genbrugsmaterialer.

Dét er kort sagt, hvad shopperne på møbeludsalg skal kigge efter, hvis de vil hjem med noget, der ikke bare er et kup lige nu, men også på lidt længere sigt – modemæssigt, og måske også investeringsmæssigt.

I hvert fald hvis man spørger Betina Simonsen, der er direktør for Innovationsnetværket Livsstil, Bolig & Beklædning – et netværk under Uddannelses- og Forskningsministeriet, der skal finde og formidle ny viden inden for bolig- og livsstilsbranchen.

»Mange mennesker i dag bor i storbyer og har ikke så meget plads. De designvirksomheder, som vi kommer til at se meget mere til i fremtiden, laver møbler, der passer ind i netop sådan en bolig. Det er møbler, der er funktionelle og praktiske – og måske også har et tvist af lidt humor,« siger Betina Simonsen.

Enkle problemknusere

Et eksempel kunne være rullebordet Block fra Normann Copenhagen – et enkelt design, hvor bordpladerne er i stål og holdt sammen af runde træstokke.

De gamle møbelklassikere er, ifølge auktionshuset Bruun Rasmussen, stadig det sikre valg at gå efter på udsalg. Her er det Hans J. Wegners Y-stol.

»Det rullebord kan bare alt muligt. Det kan være sidebord til sofaen, det kan være et lille barbord i stuen, eller det kan bruges i køkkenet. Det har så mange funktioner. Fordi det har hjul, kan det hurtigt flyttes og bruges på nye måder. Faktisk er det lige før, du også kan bruge det til at køre indkøbsposerne hjem fra shoppingturen den dag, du køber det,« siger Betina Simonsen med et smil og konstaterer:

»Fremtidens møbler er enkle og løser praktiske problemer i hverdagen.«

Hun påpeger derudover, at danske designere stadig meget tydeligt henter inspiration i japansk stringens og sans for det gode håndværk. Og tendensen ses både hos veletablerede og nye designfirmaer. Som nu den nye designerduo Roon & Rahn, der har fået succes med deres enkle knagesystem til garderoben: Moodboard. De to designere oplevede altid at have nøgler, solbriller, høretelefoner og lignende til at ligge og flyde i entreen i deres Aarhus-lejlighed – og løsningen blev Moodboard’et: en trætavle, der med fleksible magnetknager udstiller de personlige ting efter humør, deraf navnet.

Wire Basket fra Ferm Living er en grafisk, dekorativ kurv til at opbevare alt muligt i – brænde, blade, plaider, legetøj, garn og strikkepinde eller noget helt andet. Med trælåg på bliver kurven til et lille sidebord.

»De to tog udgangspunkt i deres egne behov i en storby som Aarhus: De ledte altid efter deres nøgle. Det er en fantastisk historie. Deres løsning er både funktionel og også meget sjov,« siger Betina Simonsen.

Ærlige møbler

Betina Simonsen nævner også Trip Trap, der med den nye entréserie Georg – med bl.a. et bord og et spejl, der hviler op ad væggen – har fået skabt møbler, der både har et lille fodaftryk i boligen, men også let lader sig flytte om på.

Rullebordet Block fra Normann Copenhagen er et godt eksempel på langtidsholdbart design, hvis man spørger Betina Simonsen fra Innovationsnetværket Livsstil, Bolig & Beklædning. Det er lavet af holdbare materialer, og samtidig har det forskellige anvendelsesmuligheder og kan derfor følge med, som behovene i boligen ændrer sig. Pris: 1.599 kr.

»Alt sammen har det også det her naturlige look. Man skal kunne se råmaterialerne, for eksempel træ og stål i sig selv. Det behøver ikke blive overdænget med maling. Man skal kunne se, hvad det er lavet af. Det hænger også sammen med, at vi ser en meget stor tendens til, at forbrugerne vil have bæredygtighed,« siger Betina Simonsen og fortsætter:

»Den niche af markedet bliver bare større og større år efter år. Tag nu Thors-Design, der brager frem med deres borde af genbrugstræ, lavet af gammelt bolværk fra havne. Et mærke, som Sika og flere andre, har også lavet et bord af genbrugstræ. Forbrugerne vil have virksomheder, der arbejder bæredygtigt hele vejen igennem.«

Serien Georg fra Trip Trap, med fleksible entrémøbler med et lille fodaftryk i boligen, byder på dette konsolbord i eg til 3.995 kr.

Grundlæggende handler det om at komme ud over design, der er bundet til en bestemt tid – det skal være møbler med en lang levetid. Møbler, der kan følge med ejeren livet igennem og måske også følge næste generation.

Forbillederne fra fortiden – de sikre valg

Selv om de nye design nok opfylder kravet om tidløs holdbarhed, har de dog endnu ikke opnået klassikerstatus, hvis man spørger auktionshuse, som Bruun Rasmussen. Her er det stadig forbillederne fra fortiden, som Arne Jacobsens Syver-stol og Wegners Y-stol, der er de bedste bud, hvis udsalgsshopperne skal finde langtidsholdbare møbler.

Sofabordet Turning Table i træ fra Menu udmærker sig ved at integrere et rum til opbevaring. Se evt. mere på: www.menu.as

Det vurderer Anna Widenborg fra afdelingen for design og moderne kunsthåndværk.

»Hos os er tendensen stadig, at vores kunder efterspørger ”de gode, gamle” i original stand. Køber man dem, læner man sig op ad et stærkt dansk bagkatalog, og det er stadig noget, der bedre vil kunne holde værdi og vil være interessant at sælge, siger Anna Widenborg og tilføjer til slut:

»I forhold til nyprisen, så vil du stadig miste penge den dag, du eventuelt vil sælge dem. Hvis du køber brugt, kan du bedre få nogenlunde det samme. Men som udgangspunkt vil jeg råde til, at man køber noget, man bliver glad for, og ser bort fra investeringsaspektet.«

Innovationsdirektørens favoritter

Her er 24 brands, Betina Simonsen fra Innovationsnetværket Livsstil, Bolig & Beklædning selv holder øje med, fordi hun ser dem som eksponenter for tidens mest vedholdende trends i boligindretningen:

 • Bolia
 • By Nord
 • Et Køkken/Mette Schelde
 • Ferm Living
 • Friends and Founders
 • Fritz Hansen
 • FUSS
 • Georg Jensen Damask
 • Gubi
 • Hay
 • Holmegaard Design
 • Kähler
 • Lampefeber
 • Lightyears
 • Lomonto/Agnes Nilsson
 • Mater
 • Menu
 • MUUTO
 • Nordic tales
 • Normann Copenhagen
 • Novel Cabinet Makers
 • Trip Trap
 • WeDoWood
 • &Tradition

Sådan finder du de gode lopper

Ifølge boligblogger Frk. Trillingsgaard skal du flytte loppejagten online.

Louise Trillingsgaard er genbrugsentusiast, bedre kendt under navnet Frk. Trillingsgaard. Hun har skrevet bogen ”Retroguld” og blogger om kreative gør det selv-projekter med genbrugsfund, blandt andet på dba.dk.

Testellet Congo fra for længst forsvundne Kronjyden i Randers er i høj kurs. Midt: Boligstilen i dag er steril, og vi har brug for organiske elementer for at tilføre liv, mener marskandiser Jens Guldsmed-Thomsen. For eksempel et jagttrofæ, som det her, som nogle bruger i garderoben til jakker, andre til smykker på badeværelset. Th.: Det hitter stadig med det tunge stentøj fra 1970’erne. Her et såkaldt plat de menage – dvs. et sæt til salt, peber og sennep.

Nu har der gennem flere år været alle de her tv-programmer om antik- og retroguld. Er det blevet sværere at gøre et godt fund, f.eks. på loppemarkeder?

»Helt sikkert. Der er sket meget de seneste fem år. Dengang kunne jeg finde blomstrede retro-vattæpper for 10 kr. stykket. Nu koster de typisk 2-400 kr. alt efter motivet. Også de her retro-æggebægre fra Lyholmer er et godt eksempel. Sådan nogle købte jeg ved en vejbod for tre år siden for fem kr. stykket, og nu kan du sælge dem til over 400 kr. stykket.

Boligstilen af i dag er steril, og vi har brug for organiske elementer for at tilføre liv, mener marskandiser Jens Guldsmed-Thomsen. For eksempel et jagttrofæ som det her, som nogle bruger i garderoben til jakker, andre til smykker på badeværelset.

Hvor skal man gå hen i dag, hvis man skal gøre et godt loppekup?

»De bedste steder at gøre et godt fund er de steder, hvor private sælger ud og bare skal af med tingene. De gider ikke bruge tiden på at undersøge, hvad tingene er værd. Det er på private loppemarkeder og på nettet.«

Genbrugshits lige nu: Slebet glas og pletsølv

Jens Guldsmed-Thomsen, der driver galleri- og marskandiserforretningen Lykkegaard i Nordjylland sammen med Mads Ejlersen, har i nogle år medvirket i serien ”Skattejægerne” på DR1. Her giver han sit bud på, hvad du skal gå på loppejagt efter netop nu.

Hvad hitter lige nu?

»Lamper fra 1950’erne og 60’erne, såsom metallamper, der har glasprismer indbygget, eller de her moderne lysekroner, der kom i 1950’erne. Det må gerne være noget, der bryder lyset og får det til at spille i forskellige nuancer. Vi sælger også mange antikke glas til unge mennesker. De seneste år har det været de billige efterligninger – altså dem, der er formstøbt på en fabrik, og så købte folk en stor samling. Nu køber de unge ægte og dyrere antikke glas, som er mundblæste ned i en træskabelon, og så nøjes de med to til fire stykker. Bestik i pletsølv er også blevet populært og også bestik fra Rådvad med skafter i imiteret træ eller ben. Det er lidt slidt og brugt og er et modspil til den lidt sterile tendens i boligindretningen.«

Det hitter stadig med det tunge stentøj fra 1970’erne. Her et såkaldt plat de menage – dvs. et sæt til salt, peber og sennep.

Det lyder umiddelbart som om, folk skal dække op til stort taffel – hvad er den generelle trend, når folk køber antikt og retro?

»Jeg oplever, at der er en megatrend, hvor folk vil have noget, der har noget organisk og levende over sig. Vi kan for eksempel også sælge udstoppede fugle og andre dyr. Jeg tror, folk køber det, fordi vi efterhånden bor så sterilt i dag, og der er brug for noget til at bryde det. Sådan er det også altid, når du ser en reklame for et nyt køkken, så ligger der altid en pose æbler, en håndfuld løg eller noget andet organisk på bordet, for ellers bliver det bare et rent hospital at se på. Så antik- og retrotingene er et modtræk til det sterile. Det er ting, der trækker tråde til naturen, er lavet af menneskehænder og gerne er slidt af brug.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.