Ren minimalisme for ordensmennesker

Vibeke og Steffen von Monrath Bruun gik grundigt til værks, da de overtog et af de karakteri stiske Friis og Moltke-vinkelhuse på Tingstedet i Brabrand. Huset blev gennemrenoveret og fremstår i dag som gennemført minimalistisk.

Artiklens øverste billede
Friis og Moltkes vinkelhuse er bl.a. kendt for deres gårdhaver. Vibeke og Steffen von Monrath Bruun har ryddet det meste af gårdhaven for planter, men beholdt det store, gamle hjertetræ, der giver fi n skygge på en 1. sommerdag.

Det kan være lidt af en udfordring at kaste sig ud i en renovering af et hus, der nærmest har status som ikon. Især når huset ligger midt i et arkitektdomineret kvarter , og de fleste af arkitekterne selv bor i et magen til.

Men Vibeke og Steffen von Monrath Bruun turde give sig i kast med projektet. Dels fordi de forelskede sig i Tingstedet første gang, de besøgte området ved Aarhus’ vestlige bygrænse, dels fordi de kunne se masser af muligheder for at realisere deres drømmebolig i det hvide vinkelhus fra slutningen af 1960’erne.

Parret fjernede den oprindelige pejs og ændrede muren til stuen til en halvmur for at skabe lys og luft mellem spisestue og køkken på den ene side og stuen på den anden. Spisestuestolene er en sjælden Wegnermodel, og lampen er en original Jo Hammerborg.

»Vi faldt for området og den måde, husene er integreret i naturen på her. Vi bor jo på en måde midt i en skov, og man har altid udsigt til noget grønt, uanset hvilket vindue man kigger ud af. Der er ingen kedelige udsigter fra vores hus, og det elsker vi,« siger Vibeke von Monrath Bruun. Hun fortæller, at hun og hendes mand, der er salgschef hos Arla Food Ingredients, købte huset lige efter nytår og flyttede ind i maj samme år med deres lille datter Emma, der nu er 2 år.

Kun ydermure stod tilbage

Selv om parret ønskede sig en moderne og funktionel bolig og stort set kun beholdt ydermurene under renoveringen, var de fast besluttede på at respektere husets oprindelige stil og arkitekternes originale tanker. Derfor inviterede de efterfølgende chefarkitekten hos Friis og Moltke på besøg for at høre, hvad han syntes om deres renovering. Og selv om han ikke var lige begejstret for alle detaljer, mente han dog nok, at resultatet var blevet rigtig godt.

Et af Vibeke von Monrath Bruuns store malerier hænger på endevæggen i stuen.

»Vi ønskede at bevare husets originalitet, samtidig med at vi har åbnet det mere, end det var oprindeligt. Vi har fjernet en del mure, fordi vi ønskede transparens og det lange kik fra alle ender af huset, hvilket betyder, at vi kan tale sammen, uanset hvor i huset vi befinder os hver især,« fortæller Vibeke von Monrath Bruun.

Lys og luft

Renoveringen tog fem måneder. Men så havde det 140 kvadratmeter store hus også fået indlagt gulvvarme i hele huset, nye elinstallationer, nye vinduer, nye døre, et stort nyt badeværelse i stedet for to små, nye trægulve i stuen og på værelserne samt lysegrå 60x60 cm betonfliser i resten, fået et nyt indbygget ildsted og en særlig kasse på taget for at huse den i loftet indbyggede emhætte.

»Vi har også renoveret gårdhaven og lagt nye planker i en del af terrassen, og vi har ryddet både forhaven og baghaven, så der kommer så meget lys og luft ind som muligt,« siger hun og forklarer, at ideen har været at ophæve grænserne mellem inde og ude.

Mest for ordensmennesker

Indretningen er minimalistisk, og den passer dermed til husets rene linjer og enkle stil, der bl.a. kommer til udtryk i det sortbejdsede egetræskøkken fra HTH, de råpudsede vægge og de pladsbesparende skydedøre uden karme i alle rum.

Stuen er indrettet strengt minimalistisk med få møbler og enkel belysning.

Den stramme, enkle stil går igen på værelserne. På badeværelset med ovenlys, i baggangen, hvor maskiner og andet roderi er gemt bag store skabslåger, og i den lille entré, der dog voldte lidt hovedbrud, før Steffen von Monrath Bruun fandt på at indrette den med en bred bænk til at sidde på samt en hylde til sko nedenunder.

»Det er blevet en fin udnyttelse af rummet, og vi kan konstatere, at det er vældig praktisk med en bænk at sidde på,« siger Vibeke von Monrath Bruun.

Iværksætter i maven

Rundt omkring i huset hænger en serie malerier, som Vibeke von Monrath Bruun selv har malet. Malerierne er malet direkte på store, rå MDF-træplader, og maleriernes bløde naturfarver supplerer og understøtter som eneste udsmykning i huset indretningen.

Vibeke og Steffen von Monrath Bruun var i tvivl om, hvorvidt det blev for dystert med et sort køkken. Men de er meget glade for resultatet og synes, at det sorte egetræskøkken fra HTH passer perfekt til huset. Emhætten er indbygget i loftet og krævede en ekstra kasse på taget. Desuden har parret lavet udgang fra køkkenet til terrassen.

»Som studerende malede jeg en del, og nu hvor jeg har fået tid til at male igen, vil jeg gerne have mine egne malerier i mit hjem. De er malet med en blanding af akrylmaling, kridt og spray, og jeg har ladet mig inspirere af farverne og formerne i den natur, jeg er omgivet af,« siger Vibeke von Monrath Bruun, der har lært at male på en kunsthøjskole og gerne sælger sine malerier gennem onlinegalleriet stortmaleri.dk.

Sovepose til babyer

I det hele taget har Vibeke von Monrath Bruun lidt af en iværksætter i maven, og i foråret forlod hun sit job som marketing manager for at hellige sig en tilværelse som selvstændig.

»Vores datter sov elendigt, da hun var helt lille. Det gav mig ideen til at udvikle en sovepose til børn og babyer. Den giver en følelse af en hånd på maven og den trygge fornemmelse af at være omsluttet. Det giver bedre søvn,« fortæller hun. Tyngdeposen er netop kommet i handlen og kan købes online.

Så selv om der er nok at se til med nyt firma, er tankerne om det næste renoveringsprojekt allerede begyndt at rumstere hos familien von Monrath Bruun.

»Indkørslen trænger også til en omgang, og på sigt drømmer vi om at bygge et anneks med et ekstra værelse og bad bag brændeskuret,« siger Vibeke von Monrath Bruun. Men det er fremtidsmusik.

9 og 10: Soveværelset for enden af gangen har udgang til gårdhaven på den ene side og indgang til et moderne walk-in-closet til den anden. 11: Parret har bevaret ovenlyset i huset. 12: Huset havde oprindeligt et lille badeværelse og et toilet, men parret von Monrath Bruun besluttede at slå de to rum sammen til et. 13: Gangarealet med det oprindelige ovenlys får ekstra lys og lethed, fordi skydedørene er trukket ind i rummene. Loftlamperne er også de originale.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.