Drop fastfood og brug en køleboks på langfart

Er du træt af tankstationernes ofte dyre og usunde mad? Så bør du måske overveje at købe en køleboks og have maden med hjemmefra.

Artiklens øverste billede
En boks i bilen kan være både praktisk og billig. Kølebokse koster fra 200 kr. Foto: Waeco

Mor, jeg er sulten. Den sætning kender de fleste, der kører bil med børn på bagsædet, og ofte bliver der stoppet ved den nærmeste tank eller burgersnask.

Frit valg mellem 12/24V og 220 volt. Visse bokse kan også køle på gas og solenergi. Foto: Jens Høy

De billigste bokse koster ned til omkring 200 kr. og benytter såkaldt termoelektrisk princip. Denne type bokse er ikke praktiske, hvis man bruger boksen en rigtig varm sommerdag. Det skyldes ganske enkelt, at teknikken kræver, at omgivelsernes temperatur ikke bliver alt for høj. Teknikken kan dog sagtens holde madpakken kølig i lang tid, hvis den står i bilens bagagerum.

Køber man en basiskøleboks, der bruger bilens strøm, skal man dog lige huske på, at de billigste ikke har batterivagt. Dermed risikerer man at tømme bilens batteri for strøm, hvilket naturligvis ikke er hensigtsmæssigt for at spare penge på fastfood.

Kompressor er tung

Skal man have en boks, der virkelig kan køle, er det måske en kompressorboks, du skal vælge. Ulempen er dog, at priserne er høje, fordi teknikken bygger på en kompressor, stort set mage til den, der sidder i dit køleskab. Det betyder også, at rummet i kompressorboksen er meget lille, fordi kompressoren fylder meget. Det taler dog til kompressorboksens fordel, at den kan tilsluttes 220V. Derfor har man altid et ekstra køleskab til havefesten eller sommerens musikfestival.

Kompressorboksen kan indstilles til at fryse ned til omkring 18-20 minusgrader. Foto: Jens Høy

Langt de fleste kølebokse kan også sættes til at fryse. Har man lejet et sommerhus, kan man fylde boksen med frostvarer og så burde middagsmaden været tøet op, når man rammer destinationen, hvis man ikke tilslutter strømmen.

Ulempen ved en kompressorboks er, at den er meget tung. Selv de mindste bokse på markedet med et rumindhold på 10-12 liter vejer omkring 8-9 kg. En kompressor larmer også lidt, når den tænder, så har man sarte ører, skal man overveje, hvor boksen skal stå, eller om den skal være tændt om natten. Især hvis man har fjernet den fra bilen og slæbt den med ind i huset eller på hotelværelset.

Der er et alternativ

Det tredje alternativ på markedet er de såkaldte absorptionskølebokse. Ud over at de vejer en del mindre end kompressorkølebokse, har de også andre praktiske fordele.

Absorptionsboksene er nemlig helt lydløse, og så kan de fås til priser, der næsten er det halve af prisen på kompressorkøleboksen. De køler ned til 30-33 grader under den omgivende temperatur, hvilket ofte er rigeligt.

Hører man til typen, der ikke gider rode med ledninger, kommer man også langt med et par køleelementer og en klassisk køletaske med en let isolering. En mellemting mellem køletasken og køleboksen er en kraftig plastboks, som er udviklet af tyske Waeco.

Boksene hedder Cool-Ice, og ifølge producenten kan de holde temperaturen i mange dage. Hemmeligheden er det materiale, som boksene er konstrueret i og en speciel labyrintforsegling, der forhindrer, at kulden slipper ud, og varmen kommer ind, når boksen er lukket. Cool-Ice-boksene findes i størrelser fra 13 liters rumindhold til 111 liter. Alle er fremstillet i polyætylen med tykt isolerende polyuretanskum samt med hængsler i rustfrit stål. Den mindste boks vejer fornuftige 2,8 kg.

Der er også praktiske og smarte håndtaskelignende køletasker, der kan tages med i parken eller på stranden. Foto: PR

Hvor lang tid man kan holde madvarer kolde, afhænger af, hvor meget man fylder i boksen, og hvor kolde genstandene er, når de bliver puttet i boksen, samt hvor ofte man letter på låget.

Pas på strømmen

Det kan være praktisk at stille køleboksen i bagagerummet.

Visse biler har fortsat strøm på det bagerste udtag, så køletasken kan køre, mens bilen er slukket. Det kan være en fordel, men også udgøre en risiko for at dræne batteriet. Og det kræver en batterivagt, som selv slår fra, hvis spændingen falder, og sikrer, at bilens batteri ikke bliver tømt. En batterivagt kan købes i løs vægt og slår typisk fra ved 11,2 volt.

Forskellige teknikker i tre typer kølebokse

Termoelektrisk:

Pris: Fra 199 kr.

Fordele:

  • Pris
  • Vægt

Ulemper:

  • Begrænset køling i forhold til omgivende temperatur

Kompressor:

Fra ca. 2.000 kr.

Fordele:

  • God køling ved ekstreme omgivende temperaturer
  • Både køl og frys
  • Minimalt strømforbrug
  • Integreret batterivagt
  • Mulighed for 220 V

Ulemper:

  • Den tungeste
  • Begrænset plads i forhold til fysisk størrelse

Absorptionskøleboks:

Pris: Fra ca. 1.000 kr.

Fordele:

  • Lydløs
  • Køler ned til 30 grader under omgivende temperatur

Ulemper:

  • Højt strømforbrug

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.