27.10

Det fantastiske DNA

Opdagelsen af dna har enorme perspektiver. Men 60 år efter, verden for første gang så, hvordan kroppens byggesten ser ud, arbejder tusindvis af forskere verden rundt stadig benhårdt for helt at kunne indfri potentialet.
20.10

Dræbte Darwin Gud?

Darwins opgør med Gud som skabende kraft kan stadig sætte sindene i kog. Godt gået af en mand uden uddannelse.
13.10

Kemiens største puslespil gik op

Der er én overraskende finalist i Jyllands-Postens kåring af verdens største opdagelse. Læs forklaringen på, hvorfor den alligevel sneg sig med blandt favoritterne.
06.10

Videnskabsikonets revolutionære tanker

Den klassiske fysik anno 1900 bestod i det væsentlige af tre grundlæggende teorier. Men det lavede verdens måske mest berømte videnskabsmand om på i ”mirakelåret” 1905.
19.09

Afstemning: De tre største opdagelser

Mirakelmidlet penicillin og Darwins evolutionsteori fører i JP’s store afstemning om alle tiders store opdagelse. Er du enig? Giv din stemme og få en gratis e-bog.
15.09

Er dette verdens største opdagelse?

Einsteins relativitetsteori? Newtons tyngdekraft? Penicillinen? Eller noget helt fjerde? JP inviterer læserne med til at kåre den største naturvidenskabelige opdagelse af dem alle.
15.09

50. Den mørke energi

Universet er fyldt med en mærkelig slags energi, der får det til at udvide sig med stadig større hast. Vi ved faktisk ikke, hvad det er, men i det mindste har mysteriet fået et navn: ”Mørk energi” – den måske største af alle videnskabelige gåder.
15.09

49. En verden af planeter

Jorden er den eneste planet, vi ved med sikkerhed huser liv, og vi skal 3,8 milliarder år tilbage i tiden for at finde spor af det første primitive liv. Men vi er fascinerede af tanken om liv i andre planetsystemer. Er vi alene i det store verdensalt?
Se flere nyheder
Forsiden lige nu
Om temaet 50 opdagelser

Her på siden beskrives 50 højdepunkter i naturvidenskabens historie.


Jyllands-Posten inviterede i efteråret 2013 i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag læserne med til at kåre verdenshistoriens største naturvidenskabelige opdagelse bedømt ud fra subjektive kriterier som originalitet, kreativitet og betydning for menneskeheden.

Det var en ”kvalificeret leg”, som med afsæt i bogen ”50 opdagelser – Højdepunkter i naturvidenskaben” bestod af to afstemninger, før vinderen blev kåret.

På dette tema kan Premium-abonnenter læse alle kapitler i bogen, og i artiklen her kan alle læse en kort gennemgang af de 50 opdagelser. Også de fem artikler i finalen er tilgængelige for alle.

De fem opdagelser i finalen
 • Mirakelmidlet penicillin

  Den første behandlede patient døde, men intet lægemiddel har medført så drastisk en ændring i sygdomsbehandlingen som penicillin.

  DNA – gener og arvematerialet

  DNA bærer vores genetiske kode, og det tog næsten 100 år at erkende. I 1953 kunne forskere endelig beskrive DNA’ets struktur.

  Darwin og evolutionstanken

  I 1859 udgav den engelske naturhistoriker Charles Darwin den mest skelsættende bog i biologiens historie: Om Arternes Oprindelse.

  Grundstoffernes periodiske system

  Al kemi er baseret på ca. 100 grundstoffer, og det periodiske system angiver meget præcist slægtskabet mellem dem.

  Einsteins relativitetsteori

  Verden så måbende til, da Albert Einstein i 1905 præsenterede et radikalt nyt billede af rum, tid, energi, masse og tyngde.

Gratis for abonnenter

OM BOGEN

  400 sider, illustreret med farvefotos
  Forfattere: Helge Kragh, Morten A. Skydsgaard og Tobias Wang
  Forlag: Aarhus Universitetsforlag
  Pris: 299,95 kr.
  Udkommer 25. oktober

Kan købes på Aarhus Universitetsforlag her.

Menneskeskabte fremskridt

Verdens 20 største opfindelser

I 2007 kårede Jyllands-Posten alle tiders 20 største opfindelser. Se dem her. Se grafik