12-årige Jonas Bjerre fra Skanderborg er Danmarks største skaktalent
Norge jubler over Magnus Carlsens VM-titel. I Danmark håber Dansk Skak Union på, at en 12-årig dreng fra Skanderborg kan nå langt.
I de seneste dage har nordmændene kastet al deres entusiasme på skakspilleren Magnus Carlsen, som onsdag genvandt sin VM-titel i New York. Men hvad med Danmark? Har vi en spiller, der på samme måde kan nå langt i skak?
Ja, lyder det fra dansk Skak Union.
»Vi kan godt få en, der er lige så dygtig som Magnus Carlsen. Det er lidt en genetisk ting også. Han har selvfølgelig fået muligheden for at udvikle sig. Og det kan vi også godt gøre herhjemme. Vi kan godt være med til at udvikle så stærk en spiller. Det eneste, det kræver, er et forældrepar, der lige rammer den rette genetiske kombination og selvfølgelig viser barnet et skakbræt,« siger Poul Jacobsen, formand for Dansk Skak Union.
Han er klart bedre end mig, det var han vel allerede for et par år siden.«
Det største danske talent lige nu er Jonas Bjerre, en 12-årige skoleelev fra Skanderborg, som i januar scorede sin første ud af tre krævede normer som international mester.
»Han er et godt bud på en stærk dansk spiller, som har mulighed for at blive bedre end Peter Heine. Hans alder taget i betragtning er han den stærkeste spiller, Danmark har haft til dato. Ham betragter vi som vores største talent, men der er flere. Så fremtiden ser lys ud, selv om vi ikke er helt oppe i Magnus Carlsen-klassen,« siger Poul Jacobsen.
Stormester Peter Heine Nielsen har i den seneste tid assisteret Magnus Carlsen på vejen mod VM-titlen.
Jonas Bjerre scorede sin norm i Lorca i Spanien i januar som 11-årig, hvor han fik seks ud af ni mulige point, blandt andet ved at slå en stormester.
I august blev han nummer tre ved ungdoms-EM i skak, og det var første gang i 26 år, at Danmark fik en medalje ved så stort et internationalt stævne.
Jonas Bjerre lærte som fem-årig at spille skak af sin far, Tavs Bjerre, som siden tog sønnen med til skoleskak.
»Det var tydeligt, at det lige var noget for ham. Og så har han spillet skak siden. Han er klart bedre end mig, det var han vel allerede for et par år siden,« siger Tavs Bjerre.
Far og søn har ikke spillet ret hyppigt mod hinanden, bortset fra en sjælden gang, når de mødes i en turnering.
»Så har vi aftalt en hurtig remis. Hvad vi gør næste gang, ved jeg ikke. Men remis er Jonas nok ikke tilfreds med mere,« siger Tavs Bjerre.
Med mindre man er på højde med Magnus Carlsen er der ikke store penge i skak. Så Tavs Bjerre tør ikke spå om, hvorvidt sønnen vil prøve at leve af at spille skak.
»Han er ikke Danmarks Magnus Carlsen. Han er jo Jonas. Og så må vi se, hvad det fører til,« siger Tavs Bjerre, som peger på, at Jonas ikke skal det pres liggende på sig, at han er den nye Magnus Carlsen.
»Den slags nedtoner vi derhjemme. For han kommer til at høre det. Der er ikke noget, han skal leve op til. han skal ikke spille for andre end sin egen skyld,« siger Tavs Bjerre.
Familien bruger meget tid på skak. Jonas Bjerre træner flere timer dagligt og han rejser rundt til turneringer med sin far som træner.
»Nu da han er blevet så god, er der ikke så mange interessante turneringer i Danmark. Vi rejser derfor meget,« siger Tavs Bjerre, som sammen med sønnen tager til Spanien for at spille to turneringer omkring nytår.