Den arrogante stjernes sidste dans med det svenske landshold

Zlatan Ibrahimovic er et menneske, der deler vandene. Er hans arrogante facade blot skuespil?

Artiklens øverste billede
Zlatan Ibrahimovic meddelte tirsdag, at landsholdet er fortid for ham efter EM. Det kan blive en realitet allerede efter kampen mod Belgien onsdag. Foto: Christophe Ena/AP

PARIS — Hvis man skal beskrive Zlatan Ibrahimovic, ender man tit med at beskrive en følelse. For nogle vil ordene være begejstring, glæde og ekstatisk. For andre vil det være følelseskold, hoven og arrogance. Og man vil sjældent ramme ned i mellemtonerne som mild, tvær, varm eller gnaven.

For den svenske fodboldspiller er en mand, der vækker stærke følelser, ikke dem midtimellem.

Før kampen mod Irland – mens spillerne varmede op – sang de svenske fans, den svenske udgave af »Zlatan vinke vil vi se«, men enten var han ligeglad eller blev blot momentant døv.

Ryggen til

Da spillerne kom på banen i minuttet før nationalsangene, blev de mødt af en mur af tilråb »SVERIGE, SVERIGE«. 10 spillere vendte sig og hilste på supporterne. Zlatan stillede sig med ryggen til lige så ubevægelig som Jellingstenen.

Efter kampens afslutning med det skuffende 1-1-resultat strøg han direkte i omklædningsrummet.

Så måtte resten af holdet tage sig af at modtage det svenske publikums hyldest.

Alt er på en eller anden måde sort eller hvidt omkring Zlatan. Kan han tillade sig at opføre sig så arrogant? Ja. Og nej. Sort. Eller hvidt.

Hvis Sverige ender på sidstepladsen tirsdag aften, må man gå ud fra, at den 34-årige svensker har spillet sin sidste landskamp.

Så vil han have endt sin landsholdskarriere med et sviende nederlag, og kritikken af ham vil utvivlsomt tage til.

Jeg ved ikke, hvorfor han er så upopulær, for jeg kender ham ikke. Men jeg ville kunne gøre ham populær, hvis jeg ville. Men ved jeg ikke, om jeg har lyst.

Zlatan Ibrahimovic, – til Le Monde om Frankrigs præsident, Francois Hollande

Sådan er det med Zlatan. Han efterlader folk med følelser.

Som da han forlod Paris Saint-Germain med ordene: »Jeg kom som en konge og tager af sted som en legende.«

Passende arrogance

»Det kan godt ske, at han er arrogant, men han har færdighederne til at være arrogant. Han kan sige, hvad han vil, fordi han er så god,« siger Omar Castello, der går rundt i en PSG-trøje.

Den 25-årige mexicaner er i Frankrig for at se flere EM-kampe.

»Jeg er skuffet og ulykkelig over, at han forlader PSG, men som han selv sagde, er han en legende. Jeg er sikker på, at hans tilstedeværelse fik øjnene op for PSG hos folk fra alle hjørner af verden. Han er mere end en fodboldspiller, han har efterladt en stor arv til PSG,« siger Omar Castello.

Men ikke alle PSG-fans er enige. Faktisk ser mange gerne, at han forsvinder.

»Han er den største målscorer i PSG nogensinde med over 120 mål på fire år, men på den lange bane bliver det bedre uden ham. Han er ikke den rette spiller til Champions League, hvor vi skal bruge en bedre spiller. Så det er godt, at han stopper i PSG,« siger Nicolas Deviosse, der har fulgt PSG gennem hele sit 24-årige liv.

Den gennemgående holdning er, at Zlatans arrogance er en facade.

»Jeg tror, at han har opfundet en karakter over for medierne. Han er ikke sådan i sit personlige liv. Han leger med medierne og udnytter det,« siger Nicolas Deviosse.

Gavnligere end præsidenten

Zlatan Ibrahimovic forstår i hvert fald at udnytte medierne, hvor hans fremturen giver overskrifter i selv de mest seriøse af slagsen.

Zlatan Ibrahimovic har scoret over 120 mål i sine fire sæsoner i Paris SG. Næste stop kunne blive Manchester United. Foto: Thibault Camus/AP

Da han blev interviewet af Le Monde før EM, blev han spurgt, om han synes, at fodboldspillere tjener for meget. Svaret var selvfølgelig, som man kunne forvente.

»Ved du, hvor meget jeg betaler i skat? Jeg kan forsikre dig, at det er mig selv, der står for mit skatteregnskab. Og jeg ved, at jeg hjælper det her land meget. Hvilken slags præsident er Francois Hollande? Jeg har gjort mere for det her land end ham,« sagde han.

Og han uddybede gerne kommentaren om den franske præsident, der har dalende popularitet i Frankrig.

»Jeg ved ikke, hvorfor han er så upopulær, for jeg kender ham ikke. Men jeg ville kunne gøre ham populær, hvis jeg ville. Men ved jeg ikke, om jeg har lyst,« sagde han til Le Monde.

Manchester næste stop?

Siden han meddelte, at han ikke ville forlænge med PSG, har spekulationerne om hans næste destination rullet. Meget tyder på, at det bliver Manchester United, hvor han vil møde et af fodboldens andre store egoer i skikkelse af Jose Mourinho.

Selv om der er plads til 75.000 mennesker på Old Trafford, kan man godt få den tanke, at de må skære i kapaciteten, hvis der skal være plads til både Ibrahimovic og Mourinho på samme tid.

Under EM har al opmærksomhed omkring det svenske landshold været rettet mod Zlatan.

Han har virket malplaceret, og hans udstråling har været den som en utilfreds gorilla, hvis flok ikke marcherer i takt.

Holdet tager skylden

Dermed har den 34-årige store svenske stjerne også stået for skud. Hvordan kan en mand, der har lavet 38 mål for Paris Saint-Germain i denne sæson, undgå at plaffe løs ved dette EM?

Forsvaret kom fra holdkammeraterne, der påpegede det indlysende.

»Zlatan er en spiller i verdensklasse, men han kan ikke gøre det alene. Alle skal op på et højere niveau for at forbedre holdet og for at få ham mere involveret. Vi kan ikke bare sparke bolden op og håbe på et mirakel,« sagde Oscar Hiljemark til nyhedsbureauet TT.

Tirsdag blev Zlatan Ibrahimovic kastet for de medier, som han dirigerer som en løvetæmmer.

Farvel – også til OL

Han har før undgået at svare på, om EM bliver den sidste dans med det svenske landshold.

Denne gang veg han ikke udenom:

»Den sidste kamp under EM bliver min sidste for Sverige, og jeg håber ikke, at det bliver mod Belgien. Jeg kommer heller ikke med til OL, så jeg håber, at vi kommer så langt som muligt her. Og jeg har ikke planer om at stoppe med en skuffelse. Jeg er stolt over at være anfører for Sverige, og jeg vil takke alle fans, der har hjulpet mig med at nå hertil. Hvor jeg end tager hen, vil jeg altid have det svenske flag med mig, og jeg vil altid være stolt,« sagde han, hvorefter ”Breaking News”-knapperne blev hamret i bund i hele sportsverdenen.

Den svenske landstræner, Erik Hamrén, overtog mikrofonen, og første spørgsmål handlede naturligvis om Zlatans stop.

»Jeg kunne bruge en hel pressekonference på at tale om ham. Hans betydning for svensk fodbold er umuligt at måle. Det er utroligt, hvad han har gjort for Sverige,« sagde Hamrén.

Kan den arrogante svensker endnu en gang redde Sverige?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.