Annonce
Sport

Olympiske Esbjerg

Når en af Maersks blå helikoptere lægger an til landing i Esbjerg Lufthavn, er det som regel oliefolk fra boreplatformene ude i Nordsøen, der vender hjem efter en 14-dages vagt.

Men da helikopteren med kendingbogstaverne OY-HMJ klokken 17.08 i går kunne ses i horisonten over Esbjerg, var det ikke oliearbejdere i kedeldragter, der sad i kabinen, men derimod Esbjergs borgmester Johnny Søtrup (V).

Med i kabinen havde han selve symbolet på de olympiske lege -ilden.

Borgmesteren havde sammen med sin stab været i Athen for at hente den olympiske ild, da Esbjerg er udpeget som værtsby for den femte udgave af Ungdoms-OL.

Ilden skal brænde i Esbjerg indtil mørket sænker sig over den vestjyske by den 15. juli og lukker Ungdoms-OL eller European Youth Olympic Days, som legene officielt hedder.

Første gang i landet

»Det er første gang, den olympiske ild er i Danmark, og Esbjerg har haft den i sin varetægt siden søndag middag, da da vi fik den overrakt ved en smuk højtidelighed på bjerget Pnyx ved Akropolis i Athen,« fortalte borgmester Johnny Søtrup på heliporten i Esbjergs Lufthavn til de 300 esbjergensere, der sammen med presse og hornorkester var mødt frem for at byde ilden velkommen til Esbjerg.

Legene begyder med åbningsceremoni den 11. juli, hvor håndboldspilleren Janne Kolling og badmintonspilleren Poul Erik Høyer -begge guld-vindere fra OL i Atlanta i 1996 -vil tænde den olympiske ild.

Formanden for Danmarks Idræts-Forbund, Kai Holm, var sammen med den 14-årige svømmer Louise Ørnstedt de første til at tage imod faklen med den symbolske ild.

Det var ikke tilfældigt, at det var Louise Ørnstedt, der repræsenterede sportsfolkene i Esbjerg Lufthavn.

Den 14-årige svømmepige fra Odense skal blandt andet bruge Ungdoms-OL til at klare kravet til det rigtige OL i Sydney næste år i 100 meter rygcrawl.

Højere niveau

Alene det siger noget om nivauet ved dette års Ungdoms-OL. Men niveauet har ikke altid været så højt.

»Den første gang sendte vi nogle, der kunne repræsentere børn til en festival. Men nu stiller vi krav om, at det skal være de bedste. Det samme er der sket i de andre lande, for der er gået prestige i, at man vinder,« sagde Kai Holm.

Inden de olympiske medaljer kan hænges om halsen på danske atleter, skal den olympiske ild vises frem for sydvestjyderne.

På søndag kommer den ud af sin montre på Esbjerg Rådhus for at blive vist frem for de godt 20.000 løbere og tilskuere til landsdelens største motionsarrangement, Vestkystløbet, og i den første uge i juli måned skal den ud på en 350 kilometer lang tur i Syd-og Sønderjylland.

Indtil da kan en stolt Johnny Søtrup nyde synet af flammen hver morgen,når han møder på arbejde i en by, der kan kalde sig olympisk.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Sport
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her