Dansk IPC-medlem forventer juridisk slagsmål med russerne

Kinas organisationskomité har ikke modarbejdet IPC's beslutning om udelukkelse, fortæller John Petersson.

Artiklens øverste billede
De paralympiske lege bliver sat i gang fredag. Arkivfoto: Joe Toth For Ois/Ritzau Scanpix

Optakten til de paralympiske lege i kinesiske Beijing tog en dramatisk drejning torsdag morgen dansk tid.

Dagen før åbningsceremonien valgte Den Internationale Paralympiske Komité (IPC) at udelukke samtlige russere og hviderussere fra vinterlegene på grund af den igangværende invasion af Ukraine.

Men selv om de 83 atleter fra de to lande nu står til at blive ekskluderet, er det sidste ord i sagen næppe sagt, vurderer det danske medlem af IPC’s bestyrelse, John Petersson, som også er formand for Parasport Danmark.

- Vil man tage hensyn til 83 atleter eller til omkring 600 atleter, der eventuelt ville boykotte? Der valgte vi at gå med flertallet.

- Men vi er også klar på, at vi godt ved, at der ikke går lang tid, før vores jurister og advokater skal på banen. Vi ved udmærket godt, at sådan en beslutning bliver appelleret, siger han på telefonen fra Beijing.

Spørgsmålet er derfor, om russiske og hviderussiske atleter kan konkurrere, mens en eventuel sag pågår. Og om andre derved smutter hjem.

Mindre end 24 timer før torsdagens udmelding fra IPC havde samme komité meddelt, at atleter fra Rusland og Hviderusland kunne konkurrere som neutrale.

På det tidspunkt lød argumentet, at man ville gå så langt, det var muligt inden for reglerne. Nu har man taget skridtet videre.

- Vi traf beslutningen i går, fordi vi overordnet set gerne ville følge vores konstitution. Det mener vi også, at vi gjorde. Men på den anden side kan man også sige, at med så mange, der ville boykotte, må vi også ud fra vores demokratiske ret sige, at så er der bare et flertal, der hælder den anden vej.

- Vi kan ikke have, at der begynder at ske voldelige handlinger blandt atleter eller ledere ude i den paralympiske by.

- Nu må vi se, hvilket drama der udspiller sig de næste 24 timer. Vi skulle gerne åbne de paralympiske lege i morgen, lyder det fra John Petersson.

Onsdag aften deltog Petersson i et opkald med de nordiske medlemslande, og her var meldingen klar. De var ikke tilfredse med IPC’s oprindelige beslutning.

15-20 lande begyndte ifølge det danske IPC-medlem at true med at blive væk. Danmark var ikke et af dem.

- Det var vi som udgangspunkt ikke. Vi har én atlet, som blev smittet med corona, og i øvrigt stiller han ikke op mod russere og hviderussere, siger den tidligere svømmer.

Både Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har opfordret til, at russere og hviderussere blev udelukket fra sportsbegivenheder.

- Som formand for Parasport Danmark er jeg jo rigtig glad for beslutningen. Men når der er mange, der kommer efter mig, fordi jeg har været forbeholden, er det, fordi jeg har siddet med nogle ting og en baggrundsviden, som andre ikke har, siger Petersson med henvisning til de mange juridiske aspekter i sagen.

Værtsnationen Kina viste sit stærke diplomatiske bånd til russerne, da Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Kinas præsident, Xi Jinping, mødtes under starten af vinter-OL. Her annoncerede de et stærkt partnerskab mod Vesten.

I den aktuelle sag har Kinas OL-delegation dog ikke modarbejdet beslutningen om at smide russerne og hviderusserne ud, forklarer Petersson.

- Kina har forholdt sig meget neutral. Organisationskomitéen har bakket os op fuldt ud. Det kan jeg sige. De har bakket beslutningen op - både i går og i dag. Det er vi selvfølgelig rigtig glade for, siger danskeren.

De handicappede atleters største begivenhed inden for vintersport begynder fredag og slutter 13. marts.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.