Kommuner videoovervåger motionister i idrætshaller
Flere kommuner bruger kameraer til at optælle motionister i idrætshaller. Målet er at undgå tomme haller, men eksperter er bekymrede.
Motionister skal flere steder vænne sig til at blive filmet, mens de svinger badmintonketsjeren eller laver armsving i den lokale hal.
Over hele landet udbetaler kommuner støtte til haltimer, som ikke bliver benyttet. Eksempelvis lyder vurderingen fra Hedensted Kommune, at der i 2017 blev betalt 1,5 mio. kr. til tomme haller i kommunen, fordi ingen motionister dukkede op til de reserverede timer.
For at komme problemet til livs har 20 kommuner opsat eller er på vej til at opsætte videoovervågning, oplyser Hallmonitor, firmaet bag optællingssystemet.
Vi bruger hvert år mange millioner af kroner på at drive sportshaller, og det er ikke godt nok, at op mod 30 pct. af bookingerne ikke bliver realiseret.
Men selv om formålet er klart, og kameraerne ifølge flere juridiske eksperter er lovlige, udløser initiativet bekymring hos juraprofessor Peter Blume fra Københavns Universitet.
Han mener, at initiativet er et problematisk indgreb i folks personlige frihed:
»Vi har været vant til at kunne være i fred, hvis vi betaler vores kontingent og opfører os ordentligt, men dette er et nyt skridt på vejen til, at der er færre og færre steder, hvor vi kan være os selv. Det er et lille eksempel på trenden om, at tv-overvågningen kan løse mange problemer, og at vi som samfund mener, det er bedre end den frihed, vi havde før.«
Overvågningsbillederne sløres, så motionisterne ikke kan identificeres. Alligevel er der faresignaler ved det nye system, mener Peter Lauritsen, der er overvågningsforsker ved Aarhus Universitet:
»Erfaringen siger, at formålet med overvågning meget vel kan glide rent principielt. Man begynder et sted, men ender med at bruge overvågningen til noget andet end udgangspunktet.«
I Holbæk er man ved at opsætte kameraer i ni haller. Ifølge Brian Worm Ahlquist, chef for kultur, fritid og borgerservice i Holbæk Kommune, vil man via skilte give borgerne mulighed for at læse om formålet med kameraerne, ligesom han lover, at kommunen vil overholde de gældende regler.
»Vi vil sikre, at de billeder, som bliver taget, bliver så slørede, at man ikke kan genkende nogen. Det er i vores interesse at højne udnyttelsesprocenten. Vi bruger hvert år mange millioner af kroner på at drive sportshaller, og det er ikke godt nok, at op mod 30 pct. af bookingerne ikke bliver realiseret,« siger Brian Worm Ahlquist.