Dopingsag i dansk cykelsport: Landsholdsrytter testet positiv

Et ungt dansk talent har afleveret en positiv dopingprøve. Han er suspenderet fra alle landshold, indtil der er en afgørelse i sagen.

Artiklens øverste billede
Rytteren er suspenderet fra alle landshold indtil videre, oplyser Henrik Jess Jensen, der er formand for Danmarks Cykle Union. Foto: Claus Bonnerup

Dansk cykelsport er ramt af en dopingsag.

En ung dansk landsholdsrytter har afleveret en positiv dopingprøve i forbindelse med et udenlandsk etapeløb i foråret 2018.

Sagen bliver lige nu behandlet ved Cycling Anti-Doping Foundation (CADF), der står for antidopingarbejdet i international cykelsport.

Der er ifølge Jyllands-Postens oplysninger tale om stoffet methylhexanamin, der er et præstationsfremmende middel, som er forbudt at have i kroppen under konkurrencer.

Rytteren er indtil videre suspenderet på alle landshold.

Henrik Jess Jensen, formand for Danmarks Cykle Union.

Der foreligger endnu ikke en endelig afgørelse i sagen. En rytter, som er testet positiv, har mulighed for at komme med en forklaring og for at få åbnet b-prøven inden endelig dom, men ifølge Jyllands-Postens oplysninger har den danske rytter indtil videre valgt at trække sagen i langdrag.

Tidligere har atleter fået karantæne i alt imellem seks måneder og fire år for at have stoffet i kroppen under konkurrencer.

I Danmarks Cykle Union (DCU) bekræfter formand Henrik Jess Jensen, at der lige nu kører en sag ved CADF med en dansk rytter, der har afleveret en positiv dopingprøve ved et udenlandsk etapeløb.

Ude af landshold

»Rytteren er indtil videre suspenderet på alle landshold. Det er praksis, når man er blevet testet positiv for et medikament, som er på plus-listen. Men indtil der er en endelig afgørelse i sagen, kan vi ikke kommentere det yderligere,« siger Henrik Jess Jensen.

I Anti Doping Danmark (ADD) bekræfter direktør Michael Ask, at han er bekendt med sagen. Han oplyser, at den kører i regi af CADF, og at det derfor kun er den organisation, der kan kommentere på sagen.

Jyllands-Posten er bekendt med rytterens navn. Den pågældende rytter, der betegnes som et meget stort talent, har ikke kørt løb i efteråret.

Rytteren har været til møde med repræsentanter fra DCU og ADD, hvor sagen er blevet drøftet, og hvor han er blevet rådgivet til at tilstå eller alternativt forklare sagens rette sammenhæng.

Methylhexanamin er ikke et af de mest kendte dopingstoffer, men flere atleter er dog blevet taget for det. Den costaricanske cykelrytter Rodolfo Villalobos fik tre års karantæne for bl.a. brug af stoffet methylhexanamin, som han blev taget med i kroppen under et løb i 2015.

Den unge danske rytter risikerer op til fire års karantæne, men kan dog også slippe med en mildere straf, alt afhængigt af om han har indtaget stoffet forsætligt eller for eksempel i forbindelse med kosttilskud. Desuden kan rytterens unge alder også medføre en reduktion i straffen.

Har udelukket sig selv

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger har rytteren bedt om at få karantæneperioden sat i gang, selv om han ikke har tilstået. På den måde vil han - hvis det ender med en karantæne - allerede have overstået en del af eller hele karantæneperioden.

Det har ikke været muligt for Jyllands-Posten at komme i kontakt med den pågældende rytter. CADF har ikke reageret på flere henvendelser fra Jyllands-Posten.

Den aktuelle sag er meget alvorlig for DCU, der arbejder målrettet på at komme doping til livs i en sport, der historisk set har haft mange dopingsager.

»DCU anerkender og respekterer alle gældende regler på antidopingområdet og tager kraftigt afstand fra alle former for doping. DCU vil gennem oplysning, uddannelse, dialog, inddragelse og information arbejde for en ren cykelsport,« skriver DCU på sin hjemmeside om unionens holdning til doping.

Rytter slap med advarsel

Den seneste dopingsag med en dansk cykelrytter stammer fra januar 2017, da Martin Toft Madsen afleverede en positiv dopingprøve efter at have sat ny dansk timerekord i forbindelse med 6-dages løbet i Ballerup.

Han afleverede en prøve, og den viste sig efterfølgende at være positiv for det stimulerende stof DMBA, som optræder på dopinglisten. Han slap dog med en advarsel, da det viste sig, at det forbudte stof stammede fra forurenet kosttilskud, som han havde købt i Danmark og stadig havde en rest af, som blev analyseret.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.