Tredje finalist til Årets Sportsnavn 2018: Caroline Wozniacki

Caroline Wozniacki fuldendte sin karriere med sejren i Australian Open. Den store triumf og de i alt 30 sejre aftvinger respekt hos tidligere og nuværende danske sportsstjerner.

Artiklens øverste billede

2 timer og 49 minutter.

Så lang tid tog det for Caroline Wozniacki at forvandle sin karriere fra fantastisk til enestående. Den danske tennisspiller vandt i 2018 sin første grand slam-turnering.

Sejren i Australian Open i januar var præcis den triumf, hun manglede i samlingen, der nu i alt tæller 30 turneringssejre.

»Jeg har drømt om dette øjeblik i så mange år,« sagde Caroline Wozniacki i mikrofonen efter finalen i Melbourne, mens hun krammede det skinnende trofæ ind til sig.

Allerede på det tidspunkt begyndte lykønskningerne fra andre danske idrætsfolk at tikke ind.

Thomas Bjørn, golfspiller og europæisk Ryder Cup-kaptajn:

»Den største bedrift af en dansk atlet nogensinde.«

Peter Schmeichel, tidligere landsholdsmålmand:

»Du gør alle os danskere så stolte.«

Casper U. Mortensen, landsholdspiller i håndbold:

»Kæmpe respekt.«

Sejren kom i forsøg nr. 43

En rundtur i den danske idrætsverden afslører, at den 28-årige Caroline Wozniackis sejr i Australien og de øvrige bedrifter i løbet af karrieren bliver mødt med den største respekt hos danske elitekollegaer.

Da Wozniacki tog hul på turneringen i Australien, var det 43. gang, at hun stillede op i en af de fire største turneringer. Danskeren lå nummer to på verdensranglisten og var dermed seedet til at nå finalen. Men det havde hun været mange gange, uden at hun har formået at udnytte den fordel.

Vejen til triumfen i Australian Open. 1. runde: Wozniacki er seedet til at nå finalen i årets første grand slam. Første forhindring er rumænske Mihaela Buzarnescu, der bliver slået sikkert i to sæt. (6-2, 6-3)

De allerførste grundslag blev trænet i Køge Tennisklub, hvor hun allerede fra en ung alder spillede de fleste af ugens dage. Nogle gange trænede Caroline med sig selv ved at slå op af en slåmur, men ofte trænede hun med sin far, Piotr. Så var det en kurv med bolde i forhånden og en kurv med bolde i baghånden. Sådan blev de ved og ved og ved. Piotr Wozniacki har i hele karrieren været træner for Caroline Wozniacki, og det var han også, da finalesejren kom i hus.

I korte perioder har han trukket sig i baggrunden og overladt den daglige slagtræning til andre. Men han har hele tiden, sammen med Caroline, haft det sidste ord i forhold til taktik og planlægning. Den far-datter-konstellation er blevet mødt med en del kritik igennem årene.

Ikke bange for at gå sin egen vej

Trods kritikken har Caroline Wozniacki i hele karrieren holdt fast i, at hun ville have sin far med på banen.

»Hun har ikke været bange for at gå sin egen vej. Der har været meget kritik af, at hun har haft sin far som træner, men hun har hele tiden fastholdt, at det har været det bedste for hende og sagt, at sådan bliver det. Man skal være stærk for at holde fast, når alle andre kritiserer ens beslutning. Det er hårdt at blive kritiseret meget for et valg, som man selv træffer. Der har både været op- og nedture undervejs, men hun har troet på den beslutning hele vejen,« siger den tidligere topsvømmer Lotte Friis.

Caroline Wozniacki hilser på sin far, Piotr, og kæresten, David Lee, efter sejren i Australien. Foto: AP

Svømmeren har fulgt med i Wozniackis karriere, fordi de er næsten jævnaldrende og blandt andet har mødt hinanden ved OL. Lotte Friis hæfter sig især ved én egenskab, når hun kigger på Wozniackis succesfulde karriere.

»Hendes og min karriere tog fart nogenlunde samtidig, så vi har set hinanden en del gange. Hun har arbejdet benhårdt for at opnå den succes, og det er en god kvalitet både som sportsudøver og i andre sammenhænge i livet,« siger Lotte Friis.

Vejen til triumfen i Australian Open. 2. runde: Ukendte Jana Fett fra Kroatien er meget, meget tæt på at skabe sensationen i anden runde og endnu en gang sende Wozniacki alt for tidligt ud af en grand slam. Wozniacki overlever to matchbolde, og hun slipper lige akkurat videre trods forskrækkelsen. (3-6, 6-2, 7-5)

Hun er et forbillede

Wozniacki fulgte Australian Open-sejren op med to turneringssejre yderligere i 2018 (Eastbourne og China Open), så hun nu i alt er oppe på 30. Hun har vundet turneringer i samtlige år, siden den første kom i hus i Stockholm i 2008. Caroline Wozniacki har kørt sin egen karriere i en udpræget individuel sport. Hun har rejst verden rundt på egen hånd og deltaget i WTA-tourens turneringer. Alligevel er hun blevet et forbillede for andre danske atleter.

»Hun har bevist, at selv om vi er et lille land, kan vi godt skabe rigtig store sportsstjerner. Hendes karriere har ikke altid været let, men hun er blevet ved med at kæmpe. Hun besidder en mentalitet, som mange danskere har, hvor man bare bliver ved og ved, indtil det giver pote. Jeg kigger i mange forskellige retninger, når jeg skal definere, hvem jeg gerne vil være som eliteatlet, og i den sammenhæng har jeg også fulgt hendes karriere tæt. Hun er et forbillede og en stor dansk sportsstjerne,« siger Kathrine Heindal, der er dansk landsholdsspiller i håndbold.

Svømmeren Rikke Møller Pedersen har også mødt Wozniacki ved OL.

»Hun har bestemt været en atlet, som mange andre danske elitefolk har set op til og ladet sig inspirere af. Det at holde sig på toppen i så mange år kræver en stærk vilje,« siger Rikke Møller Pedersen.

Vejen til triumfen i Australian Open. 3. runde: Hollandske Kiki Bertens kan ikke stille meget op i tredje runde, Wozniacki vinder rimeligt overbevisende. (6-4, 6-3)

I 2009 spillede Caroline Wozniacki sig i sin første grand slam-finale i US Open, men tabte til Kim Clijsters i to tætte sæt. Danskeren blev første gang nummer et på verdensranglisten og var det i 67 uger fra 2010 til 2012. Det var en stor bedrift, men grand slam-triumfen kom ikke, selv om hun var topseedet flere gange. I 2014 kom hun igen i finalen i US Open, men her var hun ikke tæt på at vinde og var måske for benovet i mødet med den suveræne Serena Williams.

Vejen til triumfen i Australian Open. 4. runde: Danskeren finder storspillet frem og ruller hurtigt hen over slovakiske Magdalena Rybarikova. (6-3, 6-0)


Tredje gang var lykkens gang. Wozniacki havde tabt to finaler i US Open, inden sejren kom i hus i Australien Open. Foto: AP

Nedtur som nummer 74

I efteråret 2015 begyndte en spillemæssig nedtur, der varede en sæson. I august 2016 var hun helt nede som nummer 74 i verden og dermed ikke længere seedet i grand slam-turneringerne. Flere eksperter dømte hende færdig. Hun kunne ikke længere leve på sin fight og vilje, lød analysen. Men hun var ikke færdig.

»Jeg er især imponeret af, at hun kan komme tilbage på toppen. Hun blev tidligt nummer et i verden, men har siden haft et par hårde sæsoner. Det er mega imponerende, at hun har formået at vende den modgang og komme tilbage og stå for det pres, der har været. Det er især den mentale del af det, der imponerer mig,« siger den syvdobbelte verdensmester i orienteringsløb Maja Alm, der var en af de 15 danske atleter, der også var blandt de 15 nominerede til Årets Sportsnavn 2018.

Vejen til triumfen i Australian Open. Kvartfinalen: Det ser igen legende let ud for Wozniacki. I hvert fald i første sæt mod spanske Carla Suárez Navarro. 6-0 vinder Wozniacki, men i andet sæt bider spanieren fra sig og vinder sættet. Wozniacki viser sig stærkest i det afgørende sæt. (6-0, 6-7, 6-2)

I en periode spillede Wozniacki helt uden selvtillid, og det betød at selv uprøvede spillere formåede at presse hende.

»Jeg tror, at alle atleter kæmper med deres op- og nedture i løbet af karrieren. Hun har været åben omkring problemerne med forskellige udtalelser, og det har været vigtigt. Unge, der kommer efter, kan se, at det ikke kun er succes hele tiden, men at der også undervejs i en lang karriere er nedture,« siger Rikke Møller Pedersen.

Syv sejre i træk

At vinde en grand slam-turnering kræver noget helt særligt, fordi den strækker sig over to uger, og man skal vinde syv kampe i træk. De øvrige 42 gange er Wozniacki undervejs løbet ind i en spiller, der har haft en bedre dag. Ofte har lavere rangerede spillere grebet chancen og spillet deres livs kamp og efterladt Wozniacki i tårer, mens far Piotr har forladt anlægget hurtigt i ren skuffelse.

Vejen til triumfen i Australian Open. Semifinalen: Her venter den belgiske overraskelse Elise Mertens. Og trods problemer i andet sæt vinder danskeren den afgørende tiebreak og derfor relativt sikkert. (6-3, 7-6).

Nogle store tennisspillere ender deres karriere uden at vinde en grand slam-titel. Mange forventede, at sådan ville det også gå for danskeren, der var så træt af at få spørgsmål om den manglede grand slam. For kan man med rette kalde sig verdens bedste tennisspiller, hvis man ikke har vundet en grand slam?

»Hun har holdt fast i sin karriere på topplan, men også formået at jagte drømmen om den største triumf. Hun har formået at forblive i drømmen,« siger Rikke Møller Pedersen.

Danskeren faldt bagover, da sejren kom i hus efter 2 timer og 49 minutter. Foto: AP

Vejen til triumfen i Australian Open. Finalen: Det udvikler sig til et drama på næsten tre timer imellem de to spillere, der begge er kendt for deres fightergen. Danskeren vinder første sæt i en tiebreak. I andet sæt får den rumænske modstander Simona Halep det pludselig dårligt. Hun bliver tilset af en læge og får blandt andet tjekket sit blodtryk. Alligevel formår rumæneren at hive andet sæt hjem, hvorefter der er en varmepause på 10 minutter. I det afgørende sæt er det Wozniacki, der er bagud 3-4 og har brug for en medicinsk timeout. Til sidst er alt nerver fra begge spillere. Wozniacki falder bagover, da hun vinder matchbolden. (7-6, 3-6, 6-4).


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.