Anderledes ski og nye venner

En skiferie på et UCPA-center i Frankrig er hygge og masser af skiløb med dygtige skilærere.

Artiklens øverste billede
UCPA-Centret i Tignes ligger i Val Claret, den højest beliggende af byerne i Tignes/Val d'Isereskiområdet, som regnes for et af Europas bedste og største. Det er et af de godt 30 UCPA-centre i Alperne. Pr-foto. Øvrige fotos: Morten Zahle

Vi har fået nye venner: Camille fra Paris, Matthieu fra Lyon, Fred fra Denver, David fra Auvergne, Jannica fra Uppsala - og så naturligvis de tre spøjse fyre fra Paris: Judokæmperen Steve, elektrikeren Allain og frisøren Vinh, som kører på rulleskøjter sammen på de parisiske pladser og tager på skiferie sammen.

De tager afsted flere gange om året - altid til det samme sted.

Og det er her, vi er. På UCPA's skisportscenter i Tignes, min 16-årige datter, Sofie, og jeg, omgivet af franskmænd, briter, svenskere og nogle få israelere. Men ikke én dansker udover os.

Det er sjovt og anderledes i forhold til de mange skiferier, som vi tidligere har været på. Der er ikke fladskærm på værelset. Man lægger selv sengetøj på og tager selv ud af bordet.

Til gengæld kommer man let i snak med de andre gæster, man får masser af skiundervisning - endda på et højt niveau - og hver dag er der fællesudstrækning, underholdning i fællesrummet og andre aktiviteter som karaoke, pokerturnering og musikquiz.

I centrets bar er priserne rimelige. Men om eftermiddagen foretrækker de fleste en kop te, som er gratis. På et stort skilt ved receptionen i fællesrummet står der ”crepes-party”, og ved 17-tiden er der kø ved det lange bord, hvor de små crepes-pander står - klar til selvbetjening. Folk hyggesnakker i svedigt skitøj efter en strabadserende dag på bjerget.

Ikke brug for luksus

I Danmark er UCPA stort set ukendt, men i Frankrig har organisationen i de seneste 50 år arbejdet for at få unge mennesker ud i den friske luft. Sidste år var 700.000 mennesker af sted. Da vi besøger centret i Tignes i uge 13 2011, er der 69 svenskere - en af dem er Hanna Olufsson, som er rejseleder for UCPA i Sverige.

»Jeg var solgt allerede første gang, jeg besøgte et UCPA-center. Jeg elskede konceptet og syntes, at det var fantastisk, så meget man udviklede sig i løbet af en uge. Derefter var jeg af sted syv gange som gæst, inden jeg fik et job som rejseleder,« fortæller hun.

Ved morgenmaden - en skål havregrød og en stor kop café au lait - snakker vi med Jannica Hedblom, som er 33 år og skolekoordinator i Sverige. Hun er på ferie med to veninder og en flok piger, som hun mødte i UCPA-centret i Sierre Chevalier for to år siden.

»Når jeg er på ski, behøver jeg ikke luksus. Jeg skal bare have en seng at sove i og mad, så jeg bliver mæt,« fortæller Jannica Hedblom, der kalder konceptet genialt.

»Man snakker med så mange nye mennesker, fordi man bliver delt ind i hold,« fortæller hun.

Næsten alle får instruktion

Ifølge Didier Luciani, som er leder af UCPA's skiskole i centret, er det næsten alle gæster, som tager mod tilbuddet om skiinstruktion. Konceptet er en slags all inclusive. Man betaler en samlet pris for en tur med UCPA. Til gengæld er alt inkluderet: Skileje, liftkort, overnatning, mad tre gange om dagen og skiinstruktion, hvor man frit kan vælge undervisning på deltid eller fuldtid. Langt de fleste tager heldags-undervisning - det vil sige 24 undervisningstimer fordelt over fire dage med undervisning kl. 9-12 og igen kl. 13.30-16.30. Der er hold for begyndere, let øvede, øvede, meget øvede, eksperter og off piste - men også for snowboardere på forskellige niveauer.

Sofie og jeg har meldt os til undervisning og havner på et eksperthold med vores nye venner, Alain, Vinh, Steve, Camille, Mathieu og Franck.

Vores skilærer hedder Fred Mazieres. Han er fuld af godt humør og har kørt world cup i skiers cross. Han har den højeste franske skilæreruddannelse og tilbringer det meste af året i Denver. Men to måneder om året er han i Tignes, hvor han underviser for UCPA.

Seriøs fejlretning

Vi kører i hæsblæsende fart i hans skispor, laver små skarpe sving og derefter store carvede sving. På andre tidspunkter kører vi ned ad den samme, lille bakke igen og igen, mens han omhyggeligt kigger på vores teknik og kommer med kommentarer om, hvad der skal arbejdes med, for at vi bliver bedre. Vi andre kigger med og diskuterer små, nørdede, tekniske detaljer om armenes placering, afstanden mellem benene, svingteknik etc.

Uanset hvor god man er, er der altid noget at arbejde med. Det gælder også for David Lacoste, en ung fyr, som har sluttet sig til vores hold for at forberede sig til trin 3 i den franske skilærereksamen. Han står blændende på ski, men alligevel kan instruktøren påpege små ting, som skal korrigeres.

Den første dag får Sofie klar besked om sin vægtfordeling og balance. Der er plads til forbedring. Fred Mazieres siger tingene lige ud og er hård, så Sofie bliver pillet helt ned og mister troen på, at hun overhovedet dur til at stå på ski. Sidst på dagen er Sofie med tårer i øjnene klar til at give op og skifte til et andet hold. Men hun overvinder krisen, og efter en god nats søvn begynder skilærernes positive kommentarer at komme. I betragtning af kritikken dagen forinden betyder anerkendelsen så meget mere.

Frokostpause for alle

Efter formiddagsundervisningen kører alle hjem til centret, hvor der er frokost kl. 12. Umiddelbart virker det dumt at forlade pisterne for at skifte til indendørs sko, men når man lige har gjort det et par gange, forekommer det helt naturligt og rart at få et break på halvanden time med pasta, salat og frugt - og måske en espresso, inden det går løs igen.

Da UCPA-centret ligger tæt ved pisten, er det nemt at tage hjem og spise - og set over en hel uge, er der mange penge og kalorier at spare ved ikke at spise pomfritter og pølser på en bjergrestaurant hver dag til frokost

På UCPA-centret er der mad tre gange om dagen. Gourmetmad er det ikke, men man bliver mæt. Morgenmaden består af yoghurt, havregrød, flutes, marmelade, juice, kaffe og te. Både til frokost og aftensmad er der stor selvbetjeningsbuffet med varme retter, f.eks. spaghetti, kartofler, kylling, fisk, kød og salater. Til dessert kan man selv gå hen til i fryseren og lave sig en tallerken is eller tage en chokolademousse. De fleste drikker vand til maden.

Mange af dem, som vi snakker med, har været af sted med UCPA før. Alain Sanchez fra Paris kommer gerne på centret i Tignes flere gange i løbet af en sæson. Han er 50 år og dermed ældre end den primære UCPA-målgruppe på 18-39 år. Det er dog ikke noget problem, forsikrer han.

Franck Bouché, en 43-årig fransk lastbilchauffør, som bor syd for Paris, er enig. Han har aftaler med venner fra tidligere ophold. For ham er det en tradition, at han kommer den første uge i januar for at stå på ski med en gammel ven. Og nu er han her igen i slutningen af marts. Han har også været på UCPA-ophold i Marokko, Tyrkiet og Indonesien for at vandre.

Med bananen ned

For Sofie får skiløbet en brat ende. Vi er i gang med en skilektion og er lige stået af en stolelift på vej op mod Grande Motte-gletsjeren. Fred vil give os en off piste-lektion og tager os med ned ad et hang med opkørt dybsne. Han stopper ved et klippefremspring, hvor det pludselig går stejlt ned - måske 2-3 meter næsten lodret.

Sofie siger straks, at dér kører hun ikke ned, men da de andre på holdet én efter én gør det, tager hun også mod til sig, kører skråt ned - og lander forkert, så hun vrider knæet og må køres ned med bananen og videre med ambulance til et lægehus i Tignes Le Lac.

Heldigvis er hverken korsbånd eller ledbånd ødelagt, men en mast menisk gør ondt, og skituren et slut for hende. Uheldet ødelægger dog ikke oplevelsen af en fantastisk skitur på en helt anderledes måde. Det skal prøves igen.

LÆS OGSÅ: Fuld fart på

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.