Pandemien gør eventyrbog relevant

Med ”Kronisk rejsefeber” deler en række af landets mest berejste mennesker ud af deres største oplevelser og vildeste eventyr.

Artiklens øverste billede
På Amazonfloden i Peru. Et af mange eventyr i ny bog fra folkene i De Berejstes Klub. Foto: Søren Kjeldgaard

De Berejstes Klub er navnet på en forening, hvis medlemmer nok har set lidt mere af verden end de fleste. Klubben blev stiftet i 1996 og er åben for alle, der kan opfylde dens optagelsesbetingelser, som dog er ret flydende.

F.eks. kan man have haft »længerevarende ophold og rejser i lande uden for den vestlige kulturverden, hvorved ansøgeren har skabt sig et bredt og dybtgående kendskab til fremmede lande og kulturer ud over det sædvanlige.«

Formålet er under alle omstændigheder at udbrede rejselyst og sprede information om rejselivet, fremmede lande og kulturer.

Den hensigt følges op med udgivelsen af en helt ny bog. Anledningen til udgivelsen af ”Kronisk rejsefeber” er, at det nu er 25 år siden, De Berejstes Klub blev stiftet.

Der er planlagt tre bøger. Bind 1, som netop er udkommet, har undertitlen “Mod på at rejse”. Bind 2 udkommer efter planen sidst i november i år, mens tredje bind forventes at udkomme i maj 2022.

Vi er midt i en pandemi, og det gør faktisk bøgerne aktuelle som aldrig før.

»Faktisk er det de første bøger med fortællinger fra De Berejstes Klub nogensinde og et projekt som har rødder næsten helt tilbage til klubbens grundlæggelse, for allerede dengang talte nogle af klubbens medlemmer om at lave en bog med rejseeventyr fortalt i De Berejstes Klub,« fortæller bogen redaktør Lars-Terje Lysemose, der selv er medlem af De Berejstes Klub.

Klatreløver i Serengeti Nationalpark i Tanzania. Foto: Mads Søndergaard

»Vi er midt i en pandemi, og det gør faktisk bøgerne aktuelle som aldrig før. For her er både noget for den halvdel af befolkningen, som har tænkt sig at blive hjemme i Danmark i sommer, men som gerne vil drømme sig væk til fjerne rejsemål, og noget for den halvdel af befolkningen, som har tænkt sig at rejse ud og søger inspiration til nye rejsemål. Og her er både friske fortællinger om at rejse i en coronatid, og fortællinger om at rejse i lande, der ikke længere eksisterer,« fortæller Lars-Terje Lysemose til Jyllands-Posten.

Bogens redaktør, Lars-Terje Lysemose, på Den Kinesiske Mur i 2016. Foto: Lars-Terje Lysemose

Fokus på rejseglæde

Rejsebøgerne er fyldt med beretninger fra hele verden – og alle syv kontinenter. Fra Nordatlanten til Oceanien og fra Østeuropa til det vilde vesten.

Her er historien om at drive rundt uden mål fra ø til ø i det caribiske hav, her er historien om at rejse jorden rundt på cykel, her er historier fra konfliktfyldte områder som Palæstina, Syrien og Abkhasien og her er historier om rejser til nogle af de smukkeste egne af kloden fra Galapagosøerne til Nepal.

Med udgivelsen af de tre bind ønsker folkene bag De Berejstes Klub vi at sætte fokus på rejseglæden og skabe en større forståelse for vores omverden, udvide læsernes horisont og give dem et større udsyn.

Ballonflyvning over Bagan i Myanmar. Foto: Line Hansen

Ved seneste optælling sidst i maj havde klubben 586 medlemmer, og flere af disse har bidraget til første bind, hvis historier i flere tilfælde har nogle år på bagen. Det er derfor nærliggende at spørge, om de fortsat er aktuelle?

»Steder ændrer sig over tid. I går er allerede en svunden tid. Men uanset om drømmen er at rejse med hundeslæde i Grønland, at tage med tuareg-nomader på kamelryg ud i Saharas ørken, at rejse i tidligere krigszoner på Balkan eller i Kaukasus, at sejle ud i det blå eller at møde indfødte kun iklædt lændeklæde eller et penisfutteral i Papua eller Vanuatu, så er det historier med beskrivelser af stemninger, natur, kulturer og mennesker, man som læser også kan lære noget af, og som forhåbentligt giver mod på at rejse ud i verden,« forklarer Lars-Terje Lysemose og uddyber:

På havet i Diskobugten i Grønland. Foto: Lene Kohlhoff Rasmussen

»”Kronisk rejsefeber” er ikke en serie af guidebøger, men tre bøger, der er fyldt med de allerbedste rejsehistorier, fortalt af berejste med noget på hjerte.«

Bind 1, som netop er udkommet, har undertitlen “Mod på at rejse”. Bind 2 udkommer efter planen sidst i november i år, mens tredje bind forventes at udkomme i maj 2022.

Første bind kan købes i boghandleren eller bestilles direkte fra forlaget.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.