Analyse afslører ferieadfærd: Danmark er mest trygt, men udlandet trækker

Ifølge den årlige analyse af danskernes ferieadfærd fra Dansk Kyst- og Naturturisme og VisitDenmark er Danmark som feriedestination populær, men der er også stigende forhåbninger om udlandsferier i 2021. Særligt syden og nabolandene trækker.

Artiklens øverste billede
Ude er godt. Og det er Danmark også. Her Mols Bjerge. Foto: Sebastian Nils

Corona-pandemien har efterladt sine markante aftryk på danskernes ferieadfærd i 2020, hvor mange måtte aflyse udlandsferien og i stedet tilbringe ferien i Danmark. Flere sprang sågar ferien helt over i håbet om at kunne brænde feriedagene af på et mere gunstigt tidspunkt.

I 2020 var 65 pct. af danskerne på mindst en ferie med overnatning, mens samme andel i 2019 var 85 pct. Det viser den årlige analyse af danskernes ferieadfærd foretaget af Dansk Kyst- og Naturturisme og VisitDenmark.

Det var særligt kyst- og naturferier, der trak danskerne på ferie sidste år, og det var i meget høj grad afslapning, tryghed og natur som var i højsædet.

»En stor andel af danskerne tilbragte sidste år ferien i Danmark, hvilket gav en tiltrængt saltvandsindsprøjtning til store dele af det danske turismeerhverv. Corona har ifølge undersøgelsen fortsat stor indvirkning på danskernes rejselyst og forventningerne til fremtidig rejseaktivitet og valg af destination, hvor valget i høj grad står og falder på destinationens håndtering af pandemien,« fortæller Sisse Wildt, som er kommunikationschef hos Dansk Kyst- og Naturturisme.

Hun tilføjer yderligere, at Danmark generelt er det rejsemål, hvor danskerne føler sig mest trygge. 73 pct. af de adspurgte mener i høj eller meget høj grad, at Danmark har haft en ansvarlig tilgang til håndteringen af corona.

Optimisme at spore i rejseaktivitet

Der er generelt optimisme at spore i danskernes forventninger til den kommende sommer. De forventede ferieplaner er præget af, at danskerne ikke forventer at besøge Danmark i samme omfang, som tilfældet var i 2020, og i højere grad forventer at tage til udlandet, nu hvor muligheden ser ud til at byde sig igen.

Lidt over hver anden dansker påtænker ifølge undersøgelsen at tage på ferie uden for Danmarks grænser inden for et år, hvor det særligt er nabolandene Tyskland og Sverige samt sydeuropæiske lande som Spanien og Italien, der trækker.

Et af spørgsmålene i undersøgelsen lyder ”hvilke destinationer overvejer du at besøge på en ferie med overnatning inden for de kommende 12 måneder?’”

Her svarer 47 pct. at de vil holde ferie i Danmark i år mod 60 pct i 2002 (og 43 pct. i 2019).

16 pct. af undersøgelsens deltagere vil gerne på ferie i Tyskland i år. Her var det 8 pct. sidste år (og 23 pct. i 2019).

Spanien er på tredjepladsen over foretrukne rejsemål til sommer. Her vil 11 pct af danskerne ifølge undersøgelsen på ferie i år mod 5 pct. var det sidste år (og 15 pct i 2019).

Herefter følger Sverige, Italien, Grækenland, Frankrig og Østrig

Undersøgelsen er, skal det understreges, gennemført i anden halvdel af marts, altså før udmeldinger om grænseåbninger og nye rejsevejledninger. Man må formode, at lysten til at rejse til udlandet er steget markant siden da.

Til trods for at ønsket om udlandsrejser stiger, forventer en stol del af danskerne dog, at deres primære ferierejse vil foregå i hjemlandet: Knap hver anden dansker forventer nemlig at holde ferie i Danmark i 2021, svarende til ca. 2,7 mio. danskere.

»Lige nu forholder mange danskere sig afventende i forhold til at booke årets sommerferie, og derfor kommer vi også i år til at sætte massivt fokus på Danmark som rejsemål, så vi kan inspirere danskerne til at tage ud og besøge de mange destinationer, som er meget mere end bare klar til at byde gæsterne velkomne,« siger marketingdirektør Janne Grønkjær Henriksen fra VisitDenmark.

36 pct. af danskerne venter ifølge analysen og ser, hvordan situationen udvikler sig, og booker i stedet deres ferie med kort varsel, mens 34 pct. er usikre på, hvorvidt de overhovedet vil rejse de kommende 12 måneder.

VisitDenmark har netop udrullet en ny kampagne i regi af sidste års ”Meget mere end bare Danmark”-kampagne, som har fokus på de mange anderledes og uventede ferieoplevelser, man kan få i Danmark.

Corona bremser bæredygtige rejseintentioner

Bæredygtighed er fortsat er et vigtigt emne for de danske turister, men corona har sat pause på udviklingen i de bæredygtige rejseintentioner i årets måling.

Andelen af de såkaldte grønne idealister, som vægter bæredygtighed højt i valget af næste ferie, er i 2021 faldet med seks procentpoint til 18 pct., mens 45 pct. ikke forventer, at bæredygtige eller miljømæssige hensyn vil få betydning for deres kommende ferie.

»Selv om bæredygtighed endnu ikke har cementeret sig som en reason to go i sig selv, anser danskerne fortsat miljøansvarlighed som vigtigt på ferien. To af tre danskere føler et ansvar for at beskytte miljøet i de lande, de besøger, og mere end hver anden mener, at det er vigtigt, at deres forbrug på ferien gavner lokalsamfundet. Det er også godt i tråd med de tendenser, vi kan se i andre undersøgelser – at bæredygtighed er på vej frem som noget, der bare skal være på plads,« forklarer Sisse Wildt.

Danmark vurderes generelt til at være det mest bæredygtige rejsemål ud fra en række parametre som for eksempel hygiejnestandarder, økologiske fødevarer, grønne og bæredygtige løsninger samt en passende turistmængde og gode muligheder for at cykle.

Det er sjette gang, at Dansk Kyst- og Naturturisme og VisitDenmark gennemfører Dansk Image- og potentialeanalyse.

Rapporten er baseret på analyser af et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i alderen 18 år og derudover. Samlet har 1.532 danskere svaret på undersøgelsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.