Politik

Søren Pind varsler liste med 10 værdikrav

Pind varsler en kanon over danske værdier. 10 punkter, som alle skal følge.

Målet med den nye kanon er ifølge Søren Pind »demokratisk assimilation« af danskere med en anden herkomst end dansk. Foto: Mogens Flindt/Polfoto

Uddannelsesminister Søren Pind (V) vil lave 10 bud om grundlæggende demokratiske værdier, som man skal leve op til for at blive en del af det danske fællesskab. De 10 bud eller kanoniserede værdier skal være uomgåelige for alle, der har et dansk pas, og skal i sidste ende kunne gennemføres med tvang, mener han.

Den fulde liste er endnu ikke udarbejdet, men ministeren kommer med tre eksempler på, hvad der kunne komme med på listen over værdikrav. Det er ligestilling mellem kønnene, respekt for folkestyret og religionsfrihed.

»Jeg vil have en diskussion om, hvilke – ikke 10 teser, men 10 bud – der i bred forstand identificerer os som danskere, og som knytter os sammen. Og som man skal – ikke burde – men skal følge,« siger Pind.

For som han påpeger, så handler det »ikke om fadøl og flæskesteg«.

Målet med den nye kanon er ifølge Søren Pind »demokratisk assimilation« af danskere med en anden herkomst end dansk.

Det stikker i hans øjne dybere end integration, fordi assimilation handler om at overtage værdier og ikke bare at fungere i samfundet.

Han anser en ny værdikanon for at være vejen til at definere et fællesskab, hvor f.eks. danske muslimer fra Mellemøsten ikke behøver at fralægge sig islam og arabisk kultur, så længe de abonnerer på centrale demokratiske værdier.

»Der er omkring 200.000 danske muslimer i Danmark, og vi skal have skabt et vi, som de mennesker også er en del af,« siger han og efterlyser »en tredje vej« i værdipolitikken, som ikke går til ekstremerne i hverken den ene eller anden retning.

»Overfladisk«

DF kalder det »overfladisk« at koge kravene om assimilation ned til 10 demokratiske værdier:

»Det er en forudsætning for, at du kan have et velfungerende demokrati, at vi også har noget til fælles med hinanden kulturelt,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

Hos Socialdemokratiet hilser indfødsretsordfører Mattias Tesfaye værdidebatten velkommen:

»Det er positivt, at han tager disse emner op, og vi vil meget gerne deltage i diskussionen om, hvad vi kan forvente af hinanden i dette samfund. Vi forventer præcis det samme af danske muslimer, som af danske ikke-muslimer. Det er banalt, men kan virke brutalt.«

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Vejen fra selvforsynende til fattig er hård. Til gengæld er den kort.

Louis Jacobsen
på en dag hvor Danmark udses til, i 2050, at sætte Europa rekord i seneste pensionsalder skal vi huske dem der ikke når så langt. I dag kan det være mig der klemmer armen af i en lift på arbejdet. I morgen kan det være dig der får en stress-relateret nedsmeltning og bliver uarbejdsdygtig.

Blog: Pluralismen i mediebilledet er ikke truet af DR

Holger K Nielsen
Partierne i blå blok er ikke enige om ret meget, men én ting synes at kunne samle dem: Danmarks Radio skal rundbarberes.

Blog: Odense og andre kommuner må oppe sig

Eva Kjer Hansen
Når man vælger at bosætte sig i Danmark, har man en pligt til at lære sproget og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De, der ikke gør, svigter dem selv, deres børn og samfundet.
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her