Annonce
Politik

Søren Pind varsler liste med 10 værdikrav

Pind varsler en kanon over danske værdier. 10 punkter, som alle skal følge.

Målet med den nye kanon er ifølge Søren Pind »demokratisk assimilation« af danskere med en anden herkomst end dansk. Foto: Mogens Flindt/Polfoto

Uddannelsesminister Søren Pind (V) vil lave 10 bud om grundlæggende demokratiske værdier, som man skal leve op til for at blive en del af det danske fællesskab. De 10 bud eller kanoniserede værdier skal være uomgåelige for alle, der har et dansk pas, og skal i sidste ende kunne gennemføres med tvang, mener han.

Den fulde liste er endnu ikke udarbejdet, men ministeren kommer med tre eksempler på, hvad der kunne komme med på listen over værdikrav. Det er ligestilling mellem kønnene, respekt for folkestyret og religionsfrihed.

»Jeg vil have en diskussion om, hvilke – ikke 10 teser, men 10 bud – der i bred forstand identificerer os som danskere, og som knytter os sammen. Og som man skal – ikke burde – men skal følge,« siger Pind.

For som han påpeger, så handler det »ikke om fadøl og flæskesteg«.

Målet med den nye kanon er ifølge Søren Pind »demokratisk assimilation« af danskere med en anden herkomst end dansk.

Det stikker i hans øjne dybere end integration, fordi assimilation handler om at overtage værdier og ikke bare at fungere i samfundet.

Han anser en ny værdikanon for at være vejen til at definere et fællesskab, hvor f.eks. danske muslimer fra Mellemøsten ikke behøver at fralægge sig islam og arabisk kultur, så længe de abonnerer på centrale demokratiske værdier.

»Der er omkring 200.000 danske muslimer i Danmark, og vi skal have skabt et vi, som de mennesker også er en del af,« siger han og efterlyser »en tredje vej« i værdipolitikken, som ikke går til ekstremerne i hverken den ene eller anden retning.

»Overfladisk«

DF kalder det »overfladisk« at koge kravene om assimilation ned til 10 demokratiske værdier:

»Det er en forudsætning for, at du kan have et velfungerende demokrati, at vi også har noget til fælles med hinanden kulturelt,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

Hos Socialdemokratiet hilser indfødsretsordfører Mattias Tesfaye værdidebatten velkommen:

»Det er positivt, at han tager disse emner op, og vi vil meget gerne deltage i diskussionen om, hvad vi kan forvente af hinanden i dette samfund. Vi forventer præcis det samme af danske muslimer, som af danske ikke-muslimer. Det er banalt, men kan virke brutalt.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kommentar: Vi elskede Søren Pind, men vi har aflivet hans slags
Christine Christiansen
Når det fortsat giver mening at kommentere på Pinds politiske sortie, er det, fordi folkesorgen over hans farvel til Christiansborg rummer et paradoks.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Skaber Dansk Folkeparti parallelsamfund?

Birthe Rønn Hornbech
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret?

Blog: Hvis du har ondt i sindet, så skrig det ud over byens tage, min ven

Majbritt Maria Nielsen
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve.

Blog: ”Lykkelænder” eller bloktilskud

Nauja Lynge
Hverken de grønlandske eller danske politikere favner det mindretal, som jeg er en del af.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her