*

Politik

Regeringen vil bruge 15 millioner på stormhjælp til jomfruøer

Folketingets Finansudvalg skal hastebehandle forslag om at sende 15 millioner til stormhærgede jomfruøer.

Beredskabsstyrelsen har to personer udsendt til De Amerikanske Jomfruøer, som skal identificere, hvor et dansk bidrag vil kunne gavne mest. Foto: David J. Phillip

Regeringen vil øremærke 15 millioner kroner til at sende dansk hjælp til De Amerikanske Jomfruøer, det tidligere Dansk Vestindien, som er hårdt ramt efter stormene Irma og Maria.

Det fremgik af et aktstykke, der blev godkendt i Folketingets Finansudvalg torsdag. Pengene tages fra en afsat pulje på finansloven.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen besøgte De Amerikanske Jomfruøer for et halvt år siden.

- Vi blev mødt af en helt utrolig gæstfrihed, men fik også et indblik i de store udfordringer med fattigdom, arbejdsløshed og sociale problemer, der er på Jomfruøerne. Derfor var det en tragedie at følge, hvor hårdt øerne blev ramt af de to orkaner for nylig.

- Det stod klart med det samme, at konsekvenserne var meget store.

- Derfor er jeg glad for, at Folketinget bakker op om, at Danmark yder et bidrag på op mod 15 mio. kroner og ekspertise til at hjælpe øerne tilbage på højkant, siger Lars Løkke.

På forhånd er der opbakning fra Socialdemokratiet.

- Socialdemokratiet vil se positivt på anmodningen om at kunne bidrage fra dansk side med oprydningsindsats efter stormskaderne, siger Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht.

Ifølge aktstykket har Beredskabsstyrelsen været i kontakt med den amerikanske søsterorganisation FEMA, som har takket ja til et dansk bidrag.

Beredskabsstyrelsen har to personer udsendt til De Amerikanske Jomfruøer, som skal identificere, hvor et dansk bidrag vil kunne gavne mest.

Det kan være i form af genopbygning af infrastruktur og ved at sende eksempelvis telte, vandrensningsudstyr og generatorer.

Normalt er det Udenrigsministeriet, der finansierer katastrofehjælp.

Men da De Amerikanske Jomfruøer er en del af USA, som ikke er berettiget til officiel udviklingshjælp, skal pengene ifølge aktstykket derfor hentes fra en bevilling under Forsvarsministeriet.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Finder to ansatte i politiet selv på at tage Tibet-flag fra demonstranter?

Rune Lund
Det virker urealistisk, at ansatte længere nede i rækkerne hos politiet på egen hånd skulle have taget en beslutning om at påtage sig et stort handelsmæssigt og udenrigspolitisk ansvar.

Blog: Den nye elite vil trylle Norge om til United States of Norway

Mikael Jalving
Her kommer historien om arbejderpartistaten, der afskaffede Norge for at blive en flerkulturel indvandrerstat efter amerikansk forbillede.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her