Fagfolk kritiserer regeringens taskforce mod bandekriminalitet: »De rammer helt skævt«
Økonomiske sanktioner og en taskforce af socialrådgivere kommer ikke problemet med bandekriminalitet til livs, lyder det fra direktøren for Den Sociale Retshjælp.

»De rammer helt skævt. Det er naivt at tro, at man kan nå de her unge ved at blive ved med at sende SSP-folk, politifolk og andre kommunalt ansatte ud i boligområder. Vi er nødt til at prøve noget nyt og i stedet lytte til de folk, der faktisk har opnået positive resultater.«
Sådan siger direktøren for Den Sociale Retshjælps Fond, Sandy Madar, til Jyllands-Posten. Hun mener, at regeringens planer om flere økonomiske sanktioner og en taskforce af socialrådgivere rammer skævt, og at man i stedet burde bruge pengene på rådgivning.
»Sanktioner og hårdere straffe virker ikke. Det nytter ikke noget at trampe på de familier, der i forvejen har det svært. Langt de fleste familier har brug for rådgivning og vejledning. Og hvis vi først begynder at sanktionere, bliver det endnu sværere at samle de her familier op bagefter,« lyder det fra direktøren.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har foreslået af afsætte 73 mio. kr. af de kommende fire års satspuljemidler til udspil, der skal hjælpe udvalgte kommuner med at forebygge bandekriminalitet blandt unge.
I udspillet lægger regeringen op til, at man vil have mulighed for at trække i forældrenes sociale ydelser. Samtidig vil man sammensætte en taskforce af socialrådgivere, der skal hjælpe kommunerne med at holde børn og unge væk fra bandekriminalitet.
Men med den løsning kommer man ikke problemet til livs, mener Sandy Madar.
Med ti års erfaring som leder af den frivillige organisation Den Sociale Retshjælps Fond og syv år på gadeplan har Sandy Madar været med til at hjælpe udsatte unge ud af risikozonen for at rode sig ud i bandekriminalitet.
»Man bør i stedet bruge pengene på at investere i de unge, der tidligere er blevet samlet op. Det vil skabe kædeeffekt, for når de er blevet stabiliseret, så kan de hjælpe de nye unge,« lyder det fra direktøren.
Enig i kritikken af regeringens udspil er landsformanden for Foreningen af Socialchefer, Helle Linnet.
Hun reagerer på, at regeringen vil stramme kursen over for forældre til børn, der er i eller på vej ud i bandekriminalitet.
»Børn og unge, som er i risiko for at blive rekrutteret til banderne, skal hjælpes til at blive en del af en fodboldklub, et volleyballhold eller andre grupper af unge, som ikke er marginaliserede,« har hun ifølge Berlingske sagt om udspillet.
Med egne ord vil Inger Støjberg finde »jernnæven« frem over for indvandrerbørn og deres forældre i ghettoerne.
Regeringen vil tage forslaget med til forhandlingerne om satspuljen for 2018.