Politik

Danmark får kold skulder i strid om dagpenge

Flere EU-borgere skal tage dagpenge med ud af landet, mener EU-Kommissionen. Den afviser dansk protest.

I december fremlagde EU-Kommissær for beskæftigelse og sociale anliggender, Marianne Thyssen, en pakke med iniatitiver, der skal skabe et mere "fair" Europa. Et flertal i Folketinget vender sig dog med et forslag om at udvide retten til at tage dagpenge med til andre EU-lande.

Fremover skal alle EU-borgere have lov til at tage danske dagpenge med ud af Danmark i seks måneder i stedet for blot tre måneder, som reglerne er i dag.

Det foreslår EU-Kommissionen

Udspil om sociale ydelser

  • En såkaldt »mobilitetspakke« præsenteret i december skal skabe et mere »fair« Europa, siger EU-Kommissionen.

Her er pakkens centrale forslag:

  • Fremover kan alle EU-lande kræve, at en person har arbejdet tre måneder i landet, inden tidligere arbejde fra f.eks. hjemlandet kan tælle med i optjeningen til velfærdsydelser. Sådan et optjeningsprincip har Danmark, men der har tidligere været rejst tvivl om, hvorvidt det var foreneligt med EU-retten
  • Ledige europæere skal have mulighed for at tage dagpenge med til et andet land i et halvt år, mens de søger arbejde. I dag kan man »eksportere« dagpenge i tre måneder.
  • EU-Kommissionen åbner ikke i sit forslag for en indeksering af børnecheken. Det er ellers et stort dansk ønske, at børnepenge, som sendes til børn i andre EU-lande, justeres efter leveomkostningerne i den pågældende medlemsstat.
  • Forslaget indarbejder en række nye EU-domme, der understreger, at en EU-borger ikke har ret til velfærdsydelser i en anden medlemsstat, hvis vedkommende ikke arbejder eller søger arbejde.
  • Forslaget skal nu forhandles på plads mellem de 28 EU-lande samt Europa-Parlamentet.

Det har EU-Kommissionen foreslået, og selv om et bredt flertal i Folketinget gennem et halvt år har protesteret mod fordoblingen af perioden, står Kommissionen fast, hvilket giver bekymring hos den danske beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V).

»Vi kan underminere borgernes opbakning til at betale til det danske velfærdssamfund, hvis vi udvider adgangen til velfærdsordninger, som vi har brugt årtier på at opbygge,« siger han.

I et nyligt brev til Folketinget fastholder Kommissionen ikke bare sit forslag. Den understreger samtidig, at formålet med udvidelsen til seks måneder er at få flere til at eksportere arbejdsløshedsydelser over grænserne. I brevet står, at »reglernes fulde potentiale ikke opnås«, som det er i dag.

Kommissionen anfører, at kun en »lille andel« af de ledige europæere, som søger job i andre lande, i dag tager arbejdsløshedsydelser med ud. Kommissionen vurderer, at det skyldes, at tre måneders dagpenge er »for kort til at udgøre en realistisk mulighed for at finde arbejde«.

Men den logik er direkte farlig, mener Socialdemokratiet.

»Det er en skadelig tilgang til EU’s frie bevægelighed,« siger EU-ordfører Peter Hummelgaard Thomsen (S).

Ekspert: Principielt spørgsmål

I 2016 tog i alt 2.023 EU-borgere dagpenge optjent i Danmark med til et andet EU-land. 810 af dem var danske statsborgere, mens 907 kom fra unionens 11 østeuropæiske lande.

»Økonomisk er forslaget ikke noget, som kan vælte den finansielle balance i den danske model, for der er meget få personer, der bruger ordningen. For mig at se er det mere en principiel diskussion om, hvorvidt man støtter idéen om øget eksport af velfærdsydelser over grænser, og om man mener, at det vil hjælpe folk til at finde arbejde,« siger Dorte Sindbjerg Martinsen, der er professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

De Radikale og Alternativet bakker som de eneste i Folketinget Kommissionens forslag op.

»Hvis personer med ret til dagpenge har svært ved at finde et arbejde i Danmark, skal de have lov til at tage til andre lande og søge job,« siger EU-ordfører Rasmus Nordqvist (AL).

Tyskland tilslutter sig Danmarks kamp for børnechecken

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Grænser virker, når man håndhæver dem

Morten Uhrskov Jensen
Men globalisterne har en interesse i at påstå det modsatte.

Blog: Er det manipulation eller acceptabel journalistik?

Lars Boje Mathiesen
Vægtede målinger som Berlingske Barometret er måske ikke så retvisende, som man lige skulle tro ved første øjekast.

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her