*

Politik

S vil gerne være med til at fordoble straffen for tiggeri

S har været imod at hæve straffen for tiggeri, men vil stemme for forslag, hvis danske vagabonder ikke rammes.

Regeringen vil fordoble og skærpe straffen for "utryghedsskabende tiggeri" fra syv dages betinget fængsel til 14 dages ubetinget fængsel.

Det skal dæmme op for den uro og utryghed, som grupper af romaer har skabt i København.

Da Venstre-regeringen sidste år fremsatte et lignende forslag om at skærpe straffen for tiggeri stemte Socialdemokratiet imod.

Men denne gang vil partiet stemme for. Det tilkendegiver partiformand Mette Frederiksen under Folketingets afslutningsdebat.

- Jeg har været imod, at en dansk hjemløs, der stikker koppen eller hånden frem for at tjene en mønt til at købe en kop kaffe, ville blive kriminaliseret. Hvis vi kan undgå det, så er der selvfølgelig opbakning fra vores side.

Socialdemokratiets modstand mod den daværende V-regerings forslag kom blandt andet fra Mette Frederiksen selv, fortæller hun under debatten.

- Jeg vil gerne være helt ærlig: Vi har i Danmark i en årrække haft gammeldags vagabonder og hjemløse, hvor vi har fået det til at kunne fungere, siger hun.

Ud over en skærpet straf opfordrer S-formanden statsministeren til at tage fat ved nældens rod:

- Nemlig at sætte sig i spidsen for at få ændret opholdsdirektivet. Den fri bevægelighed i EU skal handle om arbejde og uddannelse, ikke om tiggeri eller eksport af sociale problemer.

- Vil regeringen sætte sig i spidsen for en ændring af opholdsdirektivet, så man ikke længere kan tage ophold i et andet europæisk land, hvis ikke man kan finansiere sit eget ophold og ikke har en bopæl at vende tilbage til?

På det spørgsmål svarer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at han deler holdningen om, at den fri bevægelighed skal gælde arbejde, og ikke tiggeri.

- Det er et arbejde, jeg er engageret i, og som jeg har en forventning om bliver aktualiseret igen i kølvandet på brexitforhandlingerne, siger Løkke.

Lovforslaget bliver fremsat til førstebehandling fredag. Også Dansk Folkeparti bakker op om den skærpede straf.

Derimod mener SF's retsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, at Løkke "misbruger Folketingets mulighed for hastesager for at tækkes DF".

- Uden ekstra politiressourcer er dit stunt netop kun det, skriver hun henvendt til statsministeren på Twitter.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Hvis man behandler de offentligt ansatte som burhøns, skal man ikke fremstille den offentlige sektor, som om den producerer økologiske æg

Harun Demirtas
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv.

Blog: Tak til Martin Schulz

Morten Uhrskov Jensen
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand.

Blog: Mennesker trænger menneskerettigheder

Josephine Fock
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu.
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her