Annonce
Politik

Venstre-ordfører præciserer: Endnu ikke styr på EU’s ydre grænser

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kritiserer Venstre for at gamble med den danske grænsekontrol, når partiet roser kontrollen ved EU’s ydre grænser.

Vi vil gøre det muligt for politiet at opløse lejre og grupper af tilrejsende. Det skal ikke være lovligt at okkupere bænke og parker, siger Jan E. Jørgensen til TV2 Lorry.

Nej, der er desværre ikke styr på EU’s ydre grænser.

Onsdag eftermiddag præciserer Venstres fungerende udlændinge- og integrationsordfører Jan E. Jørgensen en række udtalelser, han kom med i en artikel i dagens udgave af Jyllands-Posten.

I avisen siger Jan E. Jørgensen, at kontrollen ved EU's ydre grænser er »rigtig god«, og at tidligere tiders problematiske migrant- og flygtningesituation ikke længere findes. Blandt andet derfor – konkluderer Jan E. Jørgensen – er der ikke grund til at være bekymret for, at der kommer flere flygtninge til Danmark, nu hvor Sverige har droppet id-kontrollen over Øresund.

Men det er for optimistisk en udlægning, siger venstremanden nu:

»Det, jeg ville have formuleret, var, at der er bedre styr på de ydre grænser, end der har været tidligere. For der er jo ikke styr på de ydre grænser. Det er ikke sådan, at der ikke længere kommer migranter og flygtninge ind i EU,« siger han.

Udtalelserne blev fremsat i et længere interview, som faldt lidt for firkantet ud, mener Jan E. Jørgensen. Han fastholder dog, at udviklingen ved EU’s ydre grænser gået den rigtige vej siden 2015.

»Dengang væltede det ind, og folk blev ikke registreret, så man kunne heller ikke sende dem tilbage, hvis de tog videre op i Europa. Den del er der jo kommet langt bedre styr på i dag, fordi langt flere bliver registreret. Men der er stadig store problemer, så derfra til at sige, at der er styr på det – der er et langt stykke.«

Middelhavsruten
  • Fra 1. januar til 7. maj i år er 49.310 flygtninge og migranter ankommet til Europa over Middelhavet. Langt hovedparten til Italien.
  • I samme periode sidste år var tallet 187.569 – altså næsten fire gange så mange.
  • Godt 20 pct. kommer fra Syrien og ca. 10 pct. fra henholdsvis Afghanistan og Nigeria.
  • Alene i år 1.309 mennesker druknet i Middelhavet.
Kilde: IOM
Hos Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti havde venstremandens bemærkninger allerede ført til kritik.

De positive udtalelser om EU’s ydre grænser kan ligefrem skade Danmarks muligheder for at kunne forlænge den midlertidige grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse, lyder det fra S og DF.

»Det svækker Danmarks forhandlingsposition over for EU, når regeringen siger, at der er styr på de ydre grænser. Dermed fjerner man et stærkt argument for at bevare grænsekontrollen. Det er helt uforståeligt og stærkt kritisabelt,« siger politisk ordfører Nicolai Wammen (S) og opfordrer regeringen til at »kæmpe med næb og klør« for at beholde den midlertidige grænsekontrol så længe, der er brug for det.

Han mener langt fra, at der er styr på EU's ydre grænser.

»Vi ser hver måned tusindvis af migranter og flygtninge, der tager den farlige færd over Middelhavet. Det er et pres, man må frygte vil stige, nu hvor det bliver sommer. Så jeg mener, at der er hårdt brug for at styrke kontrollen yderligere,« siger Nicolai Wammen.

UNHCR: 250 savnes i Middelhavet efter to forlis

Også Dansk Folkepartis gruppeformand i EU-Parlamentet, Anders Vistisen, var forundret over Jan E. Jørgensens »alt for tidlige optimisme«. Ligesom Nicolai Wammen mener han, at udtalelserne kunne skade Danmarks chancer for at få grønt lys fra EU til at forlænge grænsekontrollen, når den - som det ser ud nu - udløber til oktober.

»EU-Kommissionen har truet med, at den danske grænsekontrol nok ikke kan blive forlænget mere. Det vil sige, at om et halvt års tid står vi i en situation, hvor den danske regering enten skal stå op imod EU-systemet og sige, at kontrollen skal forlænges, eller at man falder tilbage til situationen før grænsekontrollen,« siger Vistisen.

Grønt lys for tredje og sidste forlængelse af grænsekontrollen

Siden begyndelsen af 2017 er lige knap 50.000 flygtninge og migranter ankommet til Europa ad søvejen, viser tal fra FN's migrationsagentur, IOM. Det er knap en fjerdedel af, hvad der ankom i samme periode sidste år, hvor antallet var 187.000. Og langt lavere end niveauet i 2015, hvor middelhavsruterne satte rekord.

Men ifølge Nicolai Wammen skal menneskestrømmen over Middelhavet stadig bringes betydeligt ned, før man kan begynde at tale om at have »styr på« de ydre grænser.

Men Jan E. Jørgensen har vel ret i, at der er kommet bedre styr på grænserne, end der var tilbage i 2015?

»Jo, men det er ganske enkelt ikke rigtigt, at der er styr på de ydre grænser. Det er bekymrende, hvis regeringen lukker øjnene for problemerne,« sagde Nicolai Wammen tidligere på dagen og pegede på, at der ankom 14.097 flygtninge og migranter over Middelhavet alene i april.

Anders Vistisen medgiver, at der er kommet godt styr på flygtninge- og migrantstrømmene ad den såkaldte balkanrute fra Tyrkiet over balkanlandene til Nordvesteuropa, men over Middelhavet er sagen en anden, mener han.

»Så længe Libyen stadig er et land i kaos, så består trykket på EU's ydre grænser,« siger han.

Desuden halter registreringen af flygtninge og migranter stadig, og det er ikke muligt for Danmark at sende dem tilbage til Ungarn, Italien og Grækenland på grund af asyl- og menneskerettighedssituationen i landene, påpeger Anders Vistisen.

EU-Kommissionen påpegede for nylig, at den generelle situation bliver stadigt bedre, men at der stadig befinder sig et »væsentligt antal« uregistrerede migranter og asylansøgere i Grækenland.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) har ingen kommentarer til Jan E. Jørgensens udtalelser.

Dokumentation: Det sagde Jan E. Jørgensen

Her er, hvad Venstre-politikeren sagde i interviewet, som er bragt i Jyllands-Posten onsdag:

»Vi vil gerne have styr på, hvem der opholder sig i Danmark. Det sikrer vi først og fremmest ved at sikre de ydre grænser. Og situationen, der var tidligere, er der jo ikke i dag. Den kontrol, der er i dag ved de ydre grænser, er rigtig god,« siger han.

Men der kommer stadigvæk mange flygtninge og migranter ind i Europa?

»Jo, men de bliver registreret. Vi ved, hvem de er, og de aftaler, vi har i EU, gør, at vi kan sende folk tilbage til det land, de kommer fra. De kan ikke som tidligere bare rejse igennem det ene og det andet og det tredje land. Nu kan man sende folk tilbage til det seneste sikre land, de kommer fra. For de bliver registreret.«

Men svenskerne får flere asylsøgere, som vel ikke er registrerede?

»Det kan være nogle, som har opholdt sig illegalt i andre lande, og som gerne ville have været videre til Sverige, men som ikke kunne komme det,« siger Jan E. Jørgensen.

Derfor glæder han sig over, at svenskerne har droppet id-kontrollen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Tre fornuftige ufravigelige krav fra Nye Borgerlige

Lars Boje Mathiesen
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige.

Blog: »Kvindens plads er derhjemme hos børnene« – tak for kaffe!

Anna Thygesen
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte.

Blog: Kvinde æresdræbt d. 9. september i Aarhus

Jaleh Tavakoli
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her