Annonce
Politik

Folketinget ser med frygt og bekymring på konflikt mellem Nordkorea og USA

Flere udenrigsordførere kalder den optrappende konflikt mellem Nordkorea og USA for farlig. "Kina har ikke været sin opgave om at håndtere Nordkorea voksen", mener Søren Espersen.

Flere folketingsmedlemmer udtrykker afmagt og frygt for konflikten mellem Nordkorea og USA. Sidste år udførte Nordkorea sin femte atomprøvesprængning, der målte 5,3 på Richterskalaen. Foto: Ahn Young-joon/AP

Der hersker en stemning af usikkerhed og afmagt iblandt flere af Folketingets udenrigsordførere, som time for time holder et skarpt øje med udviklingen i konflikten mellem Nordkorea og USA.

Lørdag har Nordkorea varslet atomprøvesprængninger, mens USA modsat ifølge højtstående efterretningsmedlemmer advarer med krydsermissiler, og truslerne vækker bekymring hos Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at vi er mange, der ser med bekymring på den nordkoreanske aggressivitet med ikke blot at true med våben, men samtidig være langt fremme i missilteknologien. Derfor forstår jeg USA, når de siger, at de ikke kan blive ved med at acceptere den udvikling. Der er talrige eksempler på, hvor fuldstændig skørt, det nordkoreanske regime er,« siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

Medie: USA er klar til at besvare nordkoreansk våbentest

Han bakkes op af Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

»Det virker som en meget farlig situation. Man ved aldrig, hvad det styre kan finde på. Hvis de har sat sig for at markere dette jubilæum med alt, hvad det indebærer, så må man formode at de gør det.«

Søren Espersen kalder konflikten mellem Nordkorea og USA kompleks, fordi en masse omkringliggende nationer på det asiatiske kontinent er indblandet.

»Der er masser af interesser på spil, hvis krigen udarter. Det handler om Sydkorea, Japan og Kina. Risikoen for, at atomvåben vil blive brugt for første gang siden Anden Verdenskrig, er meget latent. Det er meget underligt,« siger Søren Espersen og langer samtidig hårdt ud efter Nordkoreas eneste allierede, verdensmagten Kina.

Når vi har at gøre med en konflikt, der involverer atomvåben, er verden meget lille. Men der er samtidig meget langt til Nordkorea, og det gør verden stor.
Henrik Dahl, Udenrigsordfører, Liberal Alliance
»Endnu en gang kan jeg ærgre mig over, at Kina ikke for længest har løftet et ansvar. De gør jo ingenting. Det er ren snak. Hundredvis af gange har man bedt dem gøre noget i forhold til Nordkorea, de er jo det eneste land, der kan gøre noget. Det store problem er Kina, der ikke har været sin opgave voksen.«

Liberal Alliances ordfører på udenrigsområdet, Henrik Dahl, føler sig som tilskuer til en storpolitisk magtkamp med atomvåben indblandet.

Kina advarer USA og Nordkorea: Stop provokationerne, inden det går galt

»Det er en situation, man helt reelt ikke kan vide, hvor ender. Man kan tænke på historiske paralleller, men hvor konflikten reelt ender, er svært at have en begrundet mening om. USA har et overordnet mål om at forhindre flere atommagter end højest nødvendigt, men man sidder med en uforudsigelig modpart, som man ikke ved, hvad kan finde på,« siger Henrik Dahl og tilføjer:

»Jeg sidder på lang afstand og konstaterer, at verden både er meget stor og meget lille. Når vi har at gøre med en konflikt, der involverer atomvåben, er verden meget lille. Men der er samtidig meget langt til Nordkorea, og det gør verden stor. «

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Ungarn er fremtidens Europa

Kasper Støvring
Hvis EU fortsat intet gør for at løse flygtningekrisen og den politiske krise, kan Ungarn komme til at stå som billedet på fremtidens Europa, som flere vil lade sig inspirere af.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: 8 millioner i gyldne håndtryk

Lars Boje Mathiesen
Tre medarbejdere i Region Midt fik over 8 mio. skattekroner med i lommen.
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her