DF-ordfører føler sig misbrugt af minister i samråd om kvotekonger

»Jeg er pissesur,« siger DF-ordfører i et nyt angreb mod Esben Lunde Larsen (V) i strid om storfiskere. S kritiserer ministeren for »uklædelige forsøg på at lukke munden på DF.«

Artiklens øverste billede
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) understregede på et samråd fredag, at han ikke har løjet for Folketinget eller talt usandt over for fiskeriordførerne. Foto: Jonas Olufson/Polfoto

Dansk Folkeparti åbner nu en ny front i det eskalerende opgør med regeringen om de såkaldte kvotekonger.

Jeg er pissesur over det her. Under samrådet gjorde ministeren flere forsøg på at skabe et billede af, at DF kendte alle tre tiltag

Ib Poulsen (DF), , fiskeriordfører

Fiskeriordfører Ib Poulsen (DF) beskylder miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) for »at misbruge Dansk Folkeparti« og »fedte partiet ind i ministerens egne undskyldninger« med forkerte oplysninger, som ministeren ifølge DF brugte under fredagens samråd om kvotesagen i Folketinget.

Ifølge Ib Poulsen tegnede ministeren under det hasteindkaldte samråd et fejlagtigt billede af, at DF og de øvrige blå partier på et møde i maj 2016 skulle have fået kendskab til i alt tre tiltag, der skulle stække de magtfulde storfiskere og give mere plads til mindre fiskere.

Men det er direkte forkert, siger Ib Poulsen nu. Og i ministerie-dokumenter, der fredag blev sendt til Folketinget, fremgår det også, at der kun omtales to tiltag i papirerne til det blå ordførermøde sidste år.

DF-ordfører er vred

»Jeg er pissesur over det her. Under samrådet gjorde ministeren flere forsøg på at skabe et billede af, at Dansk Folkeparti kendte alle tre tiltag. Ministeren forsøgte på en fiks måde at fedte den af på DF og skubbe os foran sig i sine undskyldninger i et forsøg på at godtgøre sine handlinger,« siger Ib Poulsen.

Efter fredagens samråd spurgte Jyllands-Posten Ib Poulsen om, hvorvidt han havde fået kendskab til det tredje tiltag sidste år. I så fald ville det nemlig tage noget af luften ud af DF’s kritik af Lunde for at holde forslag tilbage og skjule dem for DF. I første omgang havde Ib Poulsen »ingen kommentarer«, men efter at have undersøgt sagen er han ikke i tvivl:

Det er ganske enkelt en svinestreg fra Esben Lunde Larsens side overfor Ib Poulsen

Simon Kollerup (S), , fødevareordfører

»Vi har ikke haft kendskab til det tredje forslag. Det fremgår klart af papirerne, at det tredje tiltag ikke blev lagt på bordet i maj. Jeg føler, at ministeren misbruger DF og forsøger at indfange os i et spin,« siger Ib Poulsen.

Socialdemokratiets fødevareordfører, Simon Kollerup, mener også, at ministeren under samrådet flere gange forsøgte at tegne et billede af, at DF kendte alle tre tiltag.

»Der var ikke én i lokalet, der var i tvivl om, at det var et uklædeligt forsøg på at lukke munden på Dansk Folkeparti. Det er ganske enkelt en svinestreg fra Esben Lunde Larsens side overfor Ib Poulsen,« siger Simon Kollerup.

Om Lunde Larsen kan fortsætte som minister, har DF endnu ikke taget stilling til.

»Om det er Esben Lunde i næste uge eller en anden, der er minister, det må vi jo se. Jeg arbejder professionelt, så vi kan få gennemført det, som et flertal i Folketinget ønsker, nemlig at få gjort op med kvotekongerne, hvilket regeringen ikke ønsker,« siger Ib Poulsen og uddyber:

»Det er svært at samarbejde med en minister, når man ikke ved, om tingene er sande eller mindre sande.«

Det tredje tiltag, som DF efter eget udsagn ikke havde kendskab til, handler om, hvordan man kan bremse den såkaldte kone-finte. Finten, som DF gerne vil til livs, går ud på, at en fisker får sin kone registreret som erhvervsfisker, så hun kan købe og eje kvoter, selv om manden reelt råder over dem.

Esben Lunde Larsen ønsker ikke at kommentere den nye kritik fra DF. Han henviser til sin samrådstale fredag.

»Derudover har jeg modtaget en række spørgsmål fra Folketinget, bl.a. er jeg blevet bedt om at udarbejde en redegørelse for tidsforløbet vedrørende arbejdet for kvotekonger siden december 2015. Indtil de spørgsmål er besvaret, har jeg ikke yderligere kommentarer,« oplyser Lunde Larsen i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

Notat punkterer argument

I weekenden tog ministerstormen til i styrke, da Berlingske beskrev notater fra den tidligere NaturErhvervsstyrelse, som modsagde ministerens forklaring under fredagens samråd. Her skulle Lunde Larsen forklare, hvorfor han ikke havde orienteret partierne om en række tiltag mod kvotekonger, og han sagde flere gange, at han havde fået at vide, at en tro og love-erklæring var det bedste bud på at begrænse koncentrationen af fiskekvoter.

Men i et notat fra styrelsen fremgår det, at en erklæring »ikke vil være hensigtsmæssig.« Det er dog ikke længere styrelsens opfattelse, understregede Lunde Larsen lørdag i en skriftlig kommentar til flere medier:

»Det er korrekt, at styrelsen forud for og under forhandlingerne syntes, der var problemer med modellen med tro og love-erklæringer. Men der var et politisk ønske om at gøre noget ved problematikken. Derfor arbejdede de videre med modellen.«

Og ministeren fortsætter:

»Tro og love-erklæringer er ikke et vidundermiddel. Men det er desværre det bedste bud på en løsning fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen,« skrev Esben Lunde Larsen.

Under fredagens samråd forsikrede Lunde Larsen partierne om, at han hverken har løjet eller tilbageholdt vigtig information, og efter samrådet har han flere gange beklaget, hvis partierne mener, at de ikke har fået nok informationer.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.