*

Politik

Fem partier fik fire mio. kr. i partistøtte af Mærsk, som de forhandler Nordsø-aftale med

Der er brug for mere åbenhed, mener ekspert og politiske modstandere.

A.P. Møller-Mærsk støttede i 2015 med flere millioner kroner partier, som de samtidig forhandler ny aftale om Nordsøen med. Arkivfoto.

Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og De Radikale modtog til sammen fire mio. kr. fra A.P. Møller-Mærsk i valgåret 2015. Det oplyser virksomheden til tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, Frank Aaen fra Kritiske Aktionærer, skriver Information.

»Vi modtog en række ansøgninger om økonomiske bidrag til valgforberedelser forud for folketingsvalget i 2015 og gav økonomiske bidrag til fem politiske partier (Venstre, Radikale Venstre, Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance) på i alt 4 mio.kr.,« lyder det i svaret til Frank Aaen.

Svaret fortæller dermed ikke, hvor mange penge de respektive partier fik fra A.P. Møller-Mærsk.

Den danske stat forhandler i øjeblikket med netop A.P. Møller-Mærsk om en ny aftale om skatteforholdene i Nordsøen. A.P. Møller-Mærsk kræver lavere beskatning, ellers vil virksomheden lukke gasfeltet Tyra, som producerer 90 procent af gasforbruget i Danmark.

Overblik: Danmark får mange hug for partistøtteregler

Enhedslistens Pernille Skipper mener, der er en interessekonflikt.

»Det er en helt åbenlys interessekonflikt, som ikke er klædelig i et demokrati. Hvis det var en overlæge, der stod for et storindkøb hos medicinalindustrien, ville vi ikke tillade, at den læge fik frokoster og støtte fra firmaet. Folk mister tilliden til politikerne,« siger hun til Information.

Karina Kosiara-Pedersen, lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og ekspert i partistøttereglerne, siger til Information, at der er et problem, så snart der tales om, at en mistanke kan opstå, og hun mener, at de fire mio. kr. sandsynligvis ikke er fordelt ligeligt mellem de fire partier.

Folketinget har netop vedtaget nye partistøtteregler. Nu skal partierne angive, hvilke bidragsydere der har givet over 20.000 kr. i støtte, men de skal ikke opgive, hvor meget bidragsyderne har givet. Aftalen blev indgået af VLAK-regeringen og Socialdemokratiet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Hvis man behandler de offentligt ansatte som burhøns, skal man ikke fremstille den offentlige sektor, som om den producerer økologiske æg

Harun Demirtas
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv.

Blog: Tak til Martin Schulz

Morten Uhrskov Jensen
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand.

Blog: Mennesker trænger menneskerettigheder

Josephine Fock
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu.
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her