Professor: Karen Ellemann og Thyra Frank ligner »symbolministre«

Professor emeritus i statskundskab Tim Knudsen frygter for, at flere ministre kommer i klemme mellem en »superminister« og et uregerligt embedsværk.

Artiklens øverste billede
Liberal Alliances Thyra Frank (til højre) er én af to ministre i Sundheds- og Ældreministeriet. Her ses hun sammen med forhenværende sundhedsminister Sophie Løhde (V). Foto: Stine Tisvilde

»En ligestillingsminister, der skal betjenes af Udenrigsministeriet. Det ligner ikke noget som helst seriøst.«

Så hårde er ordene fra den mangeårige statskundskabsprofessor Tim Knudsen, når han skal vurdere fornuften i, at den nyudnævnte ligestillingsminister Karen Ellemann (V) skal sidde i Udenrigsministeriet.

»Det er en problemstilling, som personalet i Udenrigsministeriet ikke har nogen erfaring med. Formentlig vil det heller ikke udløse en voldsom entusiasme. Det er meget tyndt,« siger professoren fra Københavns Universitet.

Han har forsket i regeringsledelse og er i dag professor emeritus.

Tim Knudsen peger på, at flere af de nyudnævnte ministre har fået så smalle ressortområder, at de er blevet placeret med en anden minister med et større ressort i stedet for i et selvstændigt ministerium. Det er sket for bl.a. Karen Ellemann med kontoret på Asiatisk Plads og ældreminister Thyra Frank (LA), som skal møde i Sundheds- og Ældreministeriet.

Han vurderer, at meget tyder på, at de er »symbolministre.«

Problemet er, at ministrene risikerer at blive klemt mellem de to »superministre« - henholdsvis udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) - og et embedsværk, der kun har øje for den stærke minister.

»Der er kun én departementschef, som primært skal betjene den anden minister. Hvis embedsfolkene griner af Thyra Frank, fordi hun ingen myndighed har, så skal hun formentlig gå over til Ellen Trane Nørby, som skal tage det op med departementschefen,« siger Tim Knudsen.

»Anker Jørgensen fik den tossede idé, at en psykologiprofessor skulle være en slags viceudenrigsminister. K. B. Andersen var udenrigsminister og ønskede hende ikke. Derved kom hun ind i et ministerium, hvor ledelsen ikke rigtig ville have med hende at gøre. Og det blev en fiasko,« siger Tim Knudsen og fortsætter:

»Det kan være, at Ellen Trane Nørby er med på at hjælpe Thyra Frank. Men faren er, at fordi de kommer fra forskellige partier, så kan det sætte vedkommende ud af spil.«

Udover at være ligestillingsminister er Karen Ellemann også minister for nordisk samarbejde. Men heller ikke den del af ministertitlen har meget pondus, mener Tim Knudsen, selv om han medgiver, at det nordiske samarbejde er placeret godt i Udenrigsministeriet.

Tim Knudsen henviser til en udtalelse fra tidligere statsminister Jens Otto Krag, som sagde, at der skulle stå følgende på gravstenen for det nordiske samarbejde:

»Kvalt i velvilje på 100 festlige konferencer.«

Hvad Thyra Frank angår, ser Tim Knudsen flere faremomenter forude.

»For det første har hun ikke sit eget ministerium og egen departementschef. For det andet kan man sige, at meget af ældreområdet ikke foregår direkte fra Slotsholmen, men mere ude i kommunerne. Så de ting, hun har været vant til at arbejde med – det nære forhold til de gamle på plejehjemmene - har hun meget indirekte indflydelse på,« siger han og fortsætter:

»Det tredje forhold er, at hendes politiske erfaring er ret begrænset. Hun har godt nok siddet i Folketinget nogle år, men ikke haft nogen fremtrædende poster.«

Thyra Frank udtaler i en skriftligt kommentar:

»Jeg opfatter bestemt ikke posten som ældreminister som symbolsk - jeg har tværtimod stor respekt for det ansvar, der er betroet mig. Og at vi nu er to ministre i ét samlet ministerium, er et klart udtryk for, at regeringen prioriterer sundheds- og ældreområdet højt.«

Hun mener samtidig, at hendes begrænsede politiske erfaring opvejes af andre forhold.

»Det er rigtigt, at jeg ikke kommer med en lang politisk karriere i bagagen. Til gengæld kommer jeg med noget andet, og jeg synes, det er underligt, at man kan have den holdning, at mere end 40 års erfaring uden for Christiansborg ikke tæller i det store regnskab.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Karen Ellemann.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.