Regeringen er klar til at sælge ud: DSB, Dong og SAS kan være i spil

Statslige virksomheder, der konkurrerer med private virksomheder, skal »afhændes«, mener den nye trekløverregering. Dansk Folkeparti kalder ambitionen for »firkantet«, mens Socialdemokratiet frygter »det rene anarki«.

Artiklens øverste billede
Finansminister Kristian Jensen (V) ville mandag ikke pege på mulige salgsemner blandt statens virksomheder, men eksempelvis Storebæltsbroen kan være et emne. Arkivfoto: Carsten Bundgaard

Den nye trekløverregering vil sætte turbo på salget af virksomheder, der i dag helt eller delvist ejes af staten. Staten ejer eller er medejer af en lang række virksomheder som alt fra Danske Spil, TV 2, DSB, Københavns Lufthavne over Postnord og SAS til Dong.

Men med et nyt regeringsgrundlag bliver der nu skruet op for en ideologisk kamp mellem regeringen og de partier i Folketinget, der mener, at visse selskaber på statens hånd er essentielle for at bevare kontrol med vigtig infrastruktur.

»Staten skal ikke eje selskaber, som er i direkte konkurrence med privatejede virksomheder. Derfor er det regeringens mål, at staten som udgangspunkt skal afhænde sådanne selskaber,« står der i regeringsgrundlaget med titlen: ”For et friere, rigere og mere trygt Danmark”.

Den nye finansminister, Kristian Jensen (V), fastslog, da han fik overdraget nøglerne til sit nye ministerium, at regeringen agter at handle på den formulering:

»Det er en klar holdningstilkendegivelse om, hvad regeringen gerne vil. Jeg har i dag ikke nogen konkrete planer og ikke nogen bud på, hvad det skal være. Men jeg mener, at det er en god leveregel, at staten ikke skal eje selskaber, der konkurrerer med private,« siger han.

Ifølge professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh gælder det for stort set alle de statslige virksomheder, at de på den ene eller anden måde konkurrerer med private virksomheder.

Regeringsgrundlaget åbner derfor en ladeport for frasalg af statens virksomheder, mener han:

»Med de åbne formuleringer i regeringsgrundlaget kan det være møntet på mange selskaber. Alt kan i princippet ud fra den logik sælges,« siger Per Nikolaj Bukh.

Han peger på ikke mindst tre store virksomheder, der i den grad konkurrerer med private aktører – Danske Spil, Postnord og DSB:

»Man kan konstatere, at der findes andre selskaber, som kan køre med tog, så der er konkurrence. Der bliver i regeringsgrundlaget nævnt, at mere togdrift skal i fri konkurrence. Jo mere konkurrence, der kommer på togdriften, jo mindre mening giver det derfor at være statslig ejer. Det samme gælder posten og spilfirmaet.«

Dongs vindmøller, energiforsyningen og DSB er andre områder, der må siges at være i konkurrence med privatejede virksomheder. Arkivfoto: Jonas Olufson

Dong-salg spøger

Tidligere har et delvist salg af Dong skabt problemer for den tidligere regering ledet af Thorning-Schmidt (S), da den daværende finansminister, Bjarne Corydon, solgte en del af selskabet til Goldman Sachs. I dag ejer staten således blot 51 pct. af Dong.

Under salget af Dong satte Dansk Folkeparti spørgsmålstegn ved hele processen, og i dag lægger partiets finansordfører, René Christensen, afstand til formuleringerne i regeringsgrundlaget:

»Afsnittet om statslige virksomheder er alt for firkantet formuleret. Vi er ikke et parti, der mener, at staten skal drive alle selskaber. Men der er områder, hvor det er nødvendigt, at der er en statslig indflydelse,« siger han.

Om et muligt salg af DSB lyder det:

»Private kan ikke tage over på alle de områder, hvor der er konkurrence. Det er nødvendigt med visse banestrækninger, hvis Danmark skal hænge sammen. Hvis man bare sælger alle statslige virksomheder, vil der være strategiske og nationale interesser, som man sætter over styr,« siger René Christensen.

I regeringsgrundlaget er det eneste konkrete forslag et salg af TV 2.

»Regeringen ønsker at privatisere TV 2, efter den nuværende mediepolitiske aftale for 2015-2018,« hedder det.

Hvilke andre selskaber, der kan komme på salgslisten, ville finansministeren ikke oplyse.

»Det rene anarki«

Tidligere har de borgerlige partier også foreslået et salg af Dansk Spil.

Socialdemokratiet kritiserer de nye ambitioner om at sælge ud af arvesølvet, der med den nye trekløverregering er blevet opprioriteret.

»Hvis regeringen går hele vejen, så vil det være et skråplan af den anden verden, og det vil betyde et kontroltab med opgaver, som vi mener, at det er meget væsentligt, at de ligger på offentlige hænder,« siger finansordfører Benny Engelbrecht og fortsætter:

»Hvis man tænker på at afhænde Danske Spil, vil det ende i det rene anarki.«

Han henviser til erfaringer med at sælge ud af eksempelvis TDC og hovedparten af Københavns Lufthavne:

»Erfaringerne viser, at med den ejerandel, som vi er nede på der, så står staten med en lang række udfordringer. Og hvis man ser på for eksempel TDC og Københavns Lufthavne, er vi blevet klogere, og vi kan se i dag, at der er infrastruktur, som vi ikke skal afgive en bestemmende indflydelse over.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.