Lars Løkke opgiver en stor samlet 2025-aftale

Statsministeren præsenterede i august en samlet helhedsplan, men den er nu opgivet. Anders Samuelsen er dog ikke blevet mindre ultimativ.

Artiklens øverste billede
Statsminister Lars Løkke Rasmussen har opgivet at få sin store 2025-plan gennemfgørt samlet. Arkivfoto: Linda Johansen/Polfoto

Positionerne i blå blok er så fastfrosne, at det er umuligt at lande en samlet 2025-plan inden for nær fremtid.

Det er erkendelsen hos statsminister Lars Løkke Rasmussen, som mandag aften til DR fortalte, at hans såkaldte helhedsplan er taget af bordet.

Regeringen vil i stedet forsøge at få en hurtig aftale på plads om næste års finanslov, det nye ejendomsvurderingssystem og PSO-afgiften – alt andet må vente.

»Nu skal vi have løsnet op for den nedfrosne politiske situation, og jeg tror, at den rigtige måde at gøre det på er, at alle tager arbejdstøjet på, og at vi starter med at få lavet et ordentligt husholdningsregnskab for 2017. Det kan både være en anledning til at vise, at vi faktisk kan samarbejde, og det tager også tidspresset af nogle af de andre ting,« sagde Løkke til DR.

Elefanter i skiver

Det er to måneder siden, at Løkke fremlagde sin 2025-plan. Aftenen før den egentlige præsentation holdt han tale til nationen på Facebook, og her gjorde han det klart, at der var tale om en plan med mange elementer, men at det var helt afgørende at se elementerne i deres helhed.

»Man kan være imod enkeltelementer i vores plan, men hver gang man piller én ting ud, så får vi færre muligheder for at gøre det, som vi gerne vil i fremtiden. Flere i arbejde, færre parkeret på samfundets sidespor, skatten ned, velfærden op. Kort sagt et stærkere Danmark,« sagde han.

At helheden nu er gået fløjten – og at elementer som skattelettelser for milliarder, udlændingestramninger og forhøjet efterlønsalder og folkepensionsalder er sparket til hjørne – er da også en falliterklæring, erkendte statsministeren mandag aften over for DR.

Det er en fremragende idé at tage det i etaper. Det har jeg selv foreslået regeringen. Man kan ikke nå at lave alle ting på én gang, inden finansloven skal være færdig.

Anders Samuelsen, formand for Liberal Alliance

»Jo, det er da ærgerligt. Jeg så hellere, at man var samlet på Christiansborg – ikke bare regeringens parlamentariske grundlag, men også gerne nogle oppositionspartier – om ad én omgang at få truffet nogle beslutninger, der gør dansk økonomi rigtig robust, og som gør, at vi kunne få noget mere vækst og bevare vores velstand og velfærd. Jeg må bare konstatere, at siden vi fremlagde vores plan for et par måneder siden, har tingene stået stille. Der har været en elefant i rummet, og den skal vi have drevet ud. Det er sådan med elefanter, at en gang imellem skal man skære dem i skiver for at få dem fortæret,« sagde han til DR.

LA: Intet er ændret

Den helt store stopklods i forhandlingerne har været Liberal Alliances ultimative krav om at få sænket topskatten med fem procentpoint hele vejen op og Dansk Folkepartis lige så ultimative krav om, at det ikke må ske.

At 2025-forhandlingerne nu er sat på standby, ændrer dog ikke en tøddel på Liberal Alliances krav, bedyrer partiformand Anders Samuelsen. Han har tidligere gjort det klart, at topskattelettelsen skal være på plads ved årets udgang, hvis regeringen skal overleve, og den deadline holder han også fast i.

»Der er ikke noget ændret. Jeg skal nok sige, hvis der bliver ændringer af det, men det gør der ikke,« siger Samuelsen, der dog hilser det velkomment, at regeringen splitter forhandlingerne op.

»Det er en fremragende idé at tage det i etaper. Det har jeg selv foreslået regeringen. Man kan ikke nå at lave alle ting på én gang, inden finansloven skal være færdig,« siger han med henvisning til, at finansloven skal være på plads inden for to til tre uger.

Boligejere som gidsler

Også Dansk Folkeparti glæder sig over, at der nu kommer fuldt fokus på finansloven, PSO-afgiften – som EU-Kommissionen har vurderet traktatstridig – og ejendomsvurderingssystemet.

»Nu udskyder man de forhandlinger, der har været kørt noget i hårdknude. Det er fint for os, for vi mener ikke, at man kan tage alle boligejerne som gidsler i diskussionen omkring topskat. Vi er nødt til at finde et ejendomsvurderingssystem, så folk ved, hvad der venter forude,« siger finansordfører René Christensen.

Over for DR gør statsministeren det klart, at regeringen ikke opgiver nogen af de mange elementer, som er i helhedsplanen.

»Det rokker ikke ved, at regeringen har sine ambitioner i behold. Der er brug for en jobreform, der er brug for at få taget nogle beslutninger, der skaber et råderum i de kommende år til vækst, velfærd og investeringer i national sikkerhed. Men vi kommer aldrig derhen, hvis ikke vi får løsnet op på den her nedfrosne situation,« sagde han mandag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.