Kristian Jensen: Uden flere penge til forsvar bliver dansk sikkerhed udhulet
Umiddelbart inden Natos topmøde i Warszawa åbner udenrigsminister Kristian Jensen døren på klem for flere penge til forsvaret. Samtidig langer han hårdt ud efter den tidligere SR-regering for at have »kollektivt hukommelsestab« og løbe fra forsvarsløfte.
KØBENHAVN/ WARSZAWA — Danmark kan ikke opretholde det nuværende sikkerhedsniveau, hvis ikke der afsættes flere penge til forsvar.
Advarslen kommer fra udenrigsminister Kristian Jensen, der fredag sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Peter Christensen rejser til Nato-topmøde i Warszawa, hvor Danmark risikerer kritik for sit lave forsvarsbudget.
»Danmark har i årtier levet under Natos sikkerhedsparaply, og derfor har vi kunnet leve med et mindre forsvarsbudget, end der egentlig er behov for. Det kan vi ikke regne med, at vi kan blive ved med, og det kommer vi til at se på fremadrettet,« siger Kristian Jensen.
Med meldingen åbner regeringen nu en dør på klem for at hæve forsvarsbudgettet, når et nyt forsvarsforlig skal forhandles på plads næste år. Det har både Socialdemokraterne og De Radikale afvist, og det får udenrigsministeren til at beskylde de tidligere SR-ministre for »kollektivt hukommelsestab«. For blot to år siden skrev tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et Nato-topmøde under på, at alle i alliancen inden 2024 skal bruge 2 pct. af bruttonationalproduktet (BNP) på forsvar. Danmark bruger i år under 1,2 pct.
Forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S) afviser kritikken og siger, at »Lars Løkke har serveretten«.
»Vores udgangspunkt er de 1,2 pct., som er afsat i dag. Men hvis regeringen mener, at der er konkrete ting, som vi ikke har, må de komme med et udspil i forsvarsforliget, og så må vi kigge på det,« siger Dam Kristensen.
Kristian Jensen mener, at den tidligere regering løber fra forsvarsløfterne:
»Jeg er forundret over, at man kan have deltaget på så højprofileret et topmøde i 2014 og bakket op om toprocents-målsætningen og så glemme det to år senere. Så skulle man have været mere ærlig dengang og have sagt, at det vil Danmark ikke gøre, og det vil vi i Danmark ikke arbejde for at gøre,« siger Kristian Jensen.
Det er altid rart at leve på andres penge, men vi kan bare ikke være sikre på, at de vil blive ved med at betale for os
Han oplyser, at regeringen i forbindelse med forhandlingerne næste år om et nyt forsvarsforlig vil fremlægge et nyt udspil om forsvarets økonomi:
»Vi har tilkendegivet, at vi har en interesse i at sætte flere midler af til forsvaret, men at vi først kommer med et nyt udspil, når vi kommer til forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig,« siger Kristian Jensen.
USA har i mange år presset på for at få de europæiske lande til at bidrage mere til Nato, og det forventes, at USA’s præsident, Barack Obama, vil skærpe budskabet om, at amerikanerne er trætte af at betale 70 pct. af regningen i alliancen, når han fredag kommer til Warszawa. I den igangværende amerikanske valgkamp er der tillige budskaber om, at USA fremover skal nedskalere sit bidrag i Nato, og det øger presset yderligere på Europa, og det kan også få konsekvenser i Danmark, siger Kristian Jensen.
»Det er altid rart at leve på andres penge, men vi kan bare ikke være sikre på, at de vil blive ved med at betale for os,« siger Kristian Jensen.