*

Politik

Stand-up duel: Løkke spillede lige op med Obama

Den amerikanske præsident foreslog efter den danske tale at udnævne Lars Løkke Rasmussen til stand-up komiker ved næste års White House Correspondents Dinner.

Washington

Med en forrygende skåltale var statsminister Lars Løkke Rasmussen tæt på at få festteltet til at lette, da det amerikanske præsidentpar fredag inviterede de nordiske ledere og over 300 gæster til gallamiddag i haven bag Det Hvide Hus.

Barack Obama indledte festtalerne i sin velkendte drillende stil og gjorde grin med de nordiske landes evige konkurrence om, hvem der er de lykkeligste, og hvor Julemanden i virkeligheden hører hjemme.

Efter at have antydet, at islændinge trives med et imponerende alkoholforbrug, slog han ned på norske tv-programmer, der hitter hos seerne.

»I et af dem med titlen ”Den nationale brændeovnsnat” ser man træ brænde i time efter time. Det er vanvittigt. I et andet ser man optagelser af jernbanespor i syv timer i træk,« sagde han.

Løkke i stand-up dyst med Obama

Så blev Obama mere alvorlig og nævnte Grundtvig som en stor inspirator og nærmest grunden til, at han selv bor i Det Hvide Hus. Højskolebevægelsen i Danmark bredte sig til USA, hvor en folkehøjskole i Tennessee formede ideerne om lighed og ligeberettigelse hos borgerretsforkæmpere som Martin Luther King og John Lewis.

Før han hævede glasset og sagde skål, gentog den amerikanske præsident den kliché, som mange fremmede ledere efterhånden har hørt, om, at de nordiske lande slår og kæmper over deres vægtklasse.

Barack Obama under sin tale til de nordiske regeringschefer fredag aften. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Det blev stikordet for Lars Løkke Rasmussen. Han fortalte om, hvor stolt han var, da Obama under deres første møde i Det Ovale Kontor netop roste Danmark for at kæmpe over sin vægtklasse.

»Nu kan jeg forstå, at også alle de andre nordiske lande gør det. Nå, men jeg er stadigvæk stolt. I kan regne med os, og jeg er sikker på, at vi efter denne middag vil nå op i en helt ny vægtklasse,« spøgte han.

Han nævnte, at skuespilleren Scarlett Johansson er et levende bevis på, at mange danske udvandrere sejlede over Atlanten og slog sig ned i Minnesota, mens Julia Roberts har svenske forfædre.

Så fik Norge endnu en tur, da statsministeren drillende sluttede remsen med, at Norges bidrag til USA blandt mange andre gode ting er Karl Rove. Han var politisk strateg under præsident George W. Bush og er en af Obamas værste republikanske fjender.

»Kan vi i Norden bidrage mere til USA? Svaret er enkelt og simpelt. Yes we can,« fortsatte Løkke med henvisning til Obamas valgslogan, før han kaldte Obama for den bedste præsident, Europa nogensinde har haft.

Der blev helt stille i teltet, da statsministeren erklærede sig som en fan af Donald, som han beskrev som en visionær og energisk leder med nye ideer.

»Jeg taler selvfølgelig om Donald Tusk, Europas præsident,« afslørede statsministeren til bragende bifald, før han gav Obama det gode råd at kaste sig over madlavning og det nye nordiske køkken med mos, bark og levende myrer, hvis han bliver frustreret over politikerne i Kongressen og skal have luft.

»Måske kan du finde en opskrift på Lame Duck,« sluttede statsministeren.

Udtrykket lam and henviser til en præsident, der i slutningen af sin embedsperiode ikke mere er i stand til at få gennemført lovforslag.

Talen fik Obama tilbage på talerstolen med en bemærkning om, at Løkke er så sjov, at han klart bør være kandidat til jobbet som komiker på næste års traditionsrige middag for Det Hvide Hus korrespondenter.

Statsministeren og udenrigsminister Kristian Jensen lægger lørdag en krans ved den ukendte soldats grav på Arlington-kirkegården og deltager i et åbent hus arrangement på den danske ambassade, før turen går tilbage til Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Hvide piger ”lette mål” for udnyttelse.

Morten Uhrskov Jensen
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her