*

Politik

Redaktør: 27 kampfly er nok til internationale operationer

En ordre på 27 F-35-fly vil være nok til at kunne deltage i internationale operationer, siger redaktør.

Efter alt at dømme vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og forsvarsminister Peter Christensen (V) på et pressemøde torsdag formiddag fortælle, at regeringen peger på kampflyet F-35 (Joint Strike Fighter) som det fly, der skal erstatte Danmarks F-16-fly.

Det erfarer flere medier onsdag.

Samtidig vil de to angiveligt fortælle, at regeringen anbefaler, at Danmark køber 27 fly af typen F-35A Lightning II, der produceres af amerikanske Lockheed Martin, som skal erstatte landets nuværende 30 F-16-fly.

Ingen af delene vil i så fald være overraskende. Det fortæller Andreas Krog, der er flykender og redaktør på nytkampfly.dk, der udgiver artikler om anskaffelse af militært materiel til det danske forsvar.

- Det fly har hele tiden været favoritten i konkurrencen, simpelthen fordi det er det fly, vores nære allierede også har købt og kommer til at bruge, siger han og uddyber:

- Det vil sige, at vi bliver et lille medlem af en stor klub, der sammen kan betale flyets opgraderinger og så videre gennem hele flyets levetid. Vi skal huske på, at vi skal have det her fly de næste 30 eller 40 år, så der skal være nogle til at betale det også om mange år.

De to andre kandidatfly er det fælleseuropæiske Eurofighter og det amerikanske fly F-18 Super Hornet.

Andreas Krog vurderer samtidig, at en ordre på 27 kampfly er realistisk:

- 27 er en smule under de nuværende 30 operationelle F-16-fly, men det er ikke nede i et leje, hvor det vil være for få til også at kunne lave internationale operationer, siger han.

Han understreger dog, at det er regeringens bud på, hvor mange kampfly den ønsker.

- Vi har en forsvarsforligskreds, hvor De Konservative vil have 30 og helst mange flere, mens SF vil have 18 fly. Derfor bliver det nu en opgave for forsvarsministeren at få enderne til at mødes. Men vi lander nok på et sted omkring de 27 fly, siger Andreas Krog.

De øvrige partier (SF, R, K, S, DF, LA) får nu mulighed for at se rapporten om evalueringen af de tre kandidatfly. Herefter skal forsvarsforligskredsen beslutte, hvilket fly der skal være Danmarks kampfly i de næste i hvert fald 30 år.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Finder to ansatte i politiet selv på at tage Tibet-flag fra demonstranter?

Rune Lund
Det virker urealistisk, at ansatte længere nede i rækkerne hos politiet på egen hånd skulle have taget en beslutning om at påtage sig et stort handelsmæssigt og udenrigspolitisk ansvar.

Blog: Den nye elite vil trylle Norge om til United States of Norway

Mikael Jalving
Her kommer historien om arbejderpartistaten, der afskaffede Norge for at blive en flerkulturel indvandrerstat efter amerikansk forbillede.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her