Annonce
Politik

Redaktør: 27 kampfly er nok til internationale operationer

En ordre på 27 F-35-fly vil være nok til at kunne deltage i internationale operationer, siger redaktør.

Efter alt at dømme vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og forsvarsminister Peter Christensen (V) på et pressemøde torsdag formiddag fortælle, at regeringen peger på kampflyet F-35 (Joint Strike Fighter) som det fly, der skal erstatte Danmarks F-16-fly.

Det erfarer flere medier onsdag.

Samtidig vil de to angiveligt fortælle, at regeringen anbefaler, at Danmark køber 27 fly af typen F-35A Lightning II, der produceres af amerikanske Lockheed Martin, som skal erstatte landets nuværende 30 F-16-fly.

Ingen af delene vil i så fald være overraskende. Det fortæller Andreas Krog, der er flykender og redaktør på nytkampfly.dk, der udgiver artikler om anskaffelse af militært materiel til det danske forsvar.

- Det fly har hele tiden været favoritten i konkurrencen, simpelthen fordi det er det fly, vores nære allierede også har købt og kommer til at bruge, siger han og uddyber:

- Det vil sige, at vi bliver et lille medlem af en stor klub, der sammen kan betale flyets opgraderinger og så videre gennem hele flyets levetid. Vi skal huske på, at vi skal have det her fly de næste 30 eller 40 år, så der skal være nogle til at betale det også om mange år.

De to andre kandidatfly er det fælleseuropæiske Eurofighter og det amerikanske fly F-18 Super Hornet.

Andreas Krog vurderer samtidig, at en ordre på 27 kampfly er realistisk:

- 27 er en smule under de nuværende 30 operationelle F-16-fly, men det er ikke nede i et leje, hvor det vil være for få til også at kunne lave internationale operationer, siger han.

Han understreger dog, at det er regeringens bud på, hvor mange kampfly den ønsker.

- Vi har en forsvarsforligskreds, hvor De Konservative vil have 30 og helst mange flere, mens SF vil have 18 fly. Derfor bliver det nu en opgave for forsvarsministeren at få enderne til at mødes. Men vi lander nok på et sted omkring de 27 fly, siger Andreas Krog.

De øvrige partier (SF, R, K, S, DF, LA) får nu mulighed for at se rapporten om evalueringen af de tre kandidatfly. Herefter skal forsvarsforligskredsen beslutte, hvilket fly der skal være Danmarks kampfly i de næste i hvert fald 30 år.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: 57 sigtelser men ingen sager

Josephine Fock
DR-dokumentaren ’I politiets vold: Mørk og mistænkt’ viser, at alle desværre ikke er lige for loven i Danmark. Hvor er ordentligheden henne?

Blog: Sommerdeprimeret! Ingen gør noget. Alt bliver værre

Rune Toftegaard Selsing
Det er så trist. Problemerne med multikultur og islam har kun udsigt til at blive værre hvert eneste år.

Blog: Zuckerberg skylder mere end undskyldninger

Morten Løkkegaard
Det er under al kritik, at Europa-Parlamentets "høring" af Zuckerberg senere i dag sker bag lukkede døre - spørgsmålene hober sig op..
Annonce
Royal fødselsdagsfejring: Oplagt kronprins krydrede gin og legede med virtual reality
Onsdag dryssede kronprinseparret royal glimmer ud over Aarhus, da parret som led i prinsens ugelange fødselsdagsfejring kom til byen og blandt andet deltog i den officielle åbning af Aarhus Internationale Sejlsportscenter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her