*

Politik

Løkke overrasker med rokade og hiver Ulla Tørnæs hjem fra EU

Lars Løkke rokerer rundt på ministerlisten, så Esben Lunde Larsen bliver ny miljø- og fødevareminister.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er for kort tid siden trådt frem på Amalienborg slotsplads, efter at have trukket en overraskelse op af statsministerhatten.

Han foretager en mindre regeringsrokade, der både berører ministerholdet, EU-parlamentet og Venstres folketingsgruppe.

Eva Kjer Hansens efterfølger som miljø- og fødevareminister bliver den nuværende uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen.

For at udfylde hans ministertaburet bliver Venstres europaparlamentariker Ulla Tørnæs hentet hjem fra Europa-Parlamentet som ny uddannelses- og forskningsminister. Hendes plads i Bruxelles bliver i stedet overtaget af nuværende V-folketingsmedlem Morten Løkkegaard, som selv sad i Europa-Parlamentet fra 2009 til 2014.

»Mon ikke der i Morten Løkkegaard er en stærk spidskandidat ved næste europaparlamentsvalg?« sagde Løkke.

I øjeblikket er Københavns Universitet ved at undersøge Esben Lunde Larsens ph.d.-afhandling for muligt plagiat. Men den sag har ikke noget at gøre med, at han nu bliver flyttet fra Forskningsministeriet, siger Løkke.

»Det har ikke betydet noget,« sagde statsministeren foran Amalienborg. I stedet har Løkke lagt vægt på, at Esben Lunde Larsen kan træde direkte ind i på posten som miljø- og fødevareminister.

37-årige Esben Lunde Larsen har siddet i Folketinget siden 2011, mens 53-årige Ulla Tørnæs har nået at være både undervisningsminister og udviklingsminister, inden hun i juni 2014 blev valgt til Europa-Parlamentet.

Løkkes mini-rokade betyder desuden, at Morten Løkkegaards plads i Folketinget bliver overtaget af Venstre-politikeren Jakob Engel-Schmidt, som dermed vender tilbage til Christiansborg efter at være røget ud ved valget i sommer.

Rokaden kommer efter, at De Konservative i sidste uge trak støtten til Eva Kjer Hansen som følge af sagen om regeringens landbrugspakke. Uenigheden udløste en regeringskrise og har nu ført til en række forsoningsmøder mellem partierne i blå blok. Netop derfor er det ikke uinteressant, at De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, er hurtig til at bifalde valget af den nye miljø- og fødevareminister.

»Tillykke til Esben Lunde Larsen med den nye ministerpost. En god vestjyde jeg ser frem til at samarbejde med,« skriver Søren Pape på Twitter.

Esben Lunde Larsen vil genoprette roen i blå blok

Løkke lægger ikke skjul på, at det er på en ærgerlig baggrund, at han nu står foran Amalienborg efter en ministerudskiftning:

»I lørdags modtog jeg en meddelelse fra Eva Kjer Hansen om, at hun ønskede at fratræde som miljø- og fødevareminister. Den tog jeg med beklagelse til efterretning. Så det er med blandede følelser, jeg står her i dag,« siger han og fortsætter:

»Jeg har taget afsked med en meget, meget dygtig minister, der loyalt og til punkt og prikke har opfyldt de valgløfter, som ikke bare regeringen, men også De Konservative og Dansk Folkeparti gik til valg på. Men det kan ikke være anderledes.«

Afgået Kjer vil fortsætte kamp mod overflødige regler

Forud for udnævnelsen havde partier som Enhedslisten og Alternativet håbet, at Lars Løkke Rasmussen ville benytte Eva Kjers afgang til at dele Miljø- og Fødevareministeriet op i to, sådan som det har været tidligere.

»Vi havde helst set, at ministeriet var blevet splittet op igen, for naturen har desværre lidt under oprettelsen af Miljø- og fødevareministeriet. Det frygter vi fortsætter nu, og det har natur og miljø ikke godt af,« udtaler Alternativets politiske ordfører Rasmus Nordqvist i en skriftlig kommentar. Han tilføjer, at Alternativet glæder sig til samarbejdet med den nye minister og håber, at regeringens politik fremover bliver mere miljøvenlig.

Efter regeringskrisen: Giv os en "rigtig" miljøminister

Interesseorganisationen Landbrug & Fødevarers direktør, Karen Hækkerup, glæder sig over valget af Esben Lunde Larsen:

»Er rigtig godt tilfreds med valget af ny minister. Vi har i L&F haft et fortrinligt samarbejde med Esben Lunde på forskningsområdet og glæder os,« skriver hun på Twitter.

Der er overdragelse i Miljø- og Fødevareministeriet k. 14.30 og i Uddannelses- og Forskningsministeriet kl. 15.30.

Mini-portrætter af rokadens hovedpersoner:

Foto: Mogens Flindt/Polfoto

Ulla Tørnæs
Den 53-årige vestjyde blev valgt til Folketinget i 1994 og udpeget som politisk ordfører i 1998. Ved magtskiftet i 2001 blev hun undervisningsminister, men rokerede i 2005 over i Udviklingsministeriet. I 2010 pillede Lars Løkke hende af ministerholdet, hvortil hun udtalte: »Øv, øv og øv«. I 2013 gik hun efter borgmesterposten i Holstebro, men den fik hun ikke. I stedet blev Ulla Tørnæs ad omveje spidskandidat til europaparlamentsvalget i 2014, efter Jens Rohde først blev vraget, og efter Ellen Trane Nørby frabad sig kandidaturet grundet graviditet.

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen. Foto: Line Ørnes Søndergaard/Polfoto

Esben Lunde Larsen

37-årige Esben Lunde Larsen blev valgt ind i Folketinget i 2011 og udnævnt til uddannelses- og forskningsminister efter valget i juni 2015. I efteråret blev han anklaget for at have lagt pres på Trafikstyrelsen i en sag om opførsel af vindmøller, hvor hans familie havde økonomiske interesser. Lunde Larsen har også været under beskyldning for at plagiere i forbindelse med sin ph.d.-afhandling. Desuden har den teologiuddannede Lunde Larsen udtalt, at han tror på den kristne skabelsestro.

Morten Løkkegaard (V) vender tilbage til Europa-Parlamentet og er ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen formentlig Venstres spidskandidat ved næste EP-valg. Foto: Janus Engel

Morten Løkkegaard
Den tidligere DR-vært blev valgt til Europa-Parlamentet i 2009. Han genopstillede ved i 2014, men blev i et tæt opløb slået af Jens Rohde, som fik Venstres andet mandat i parlamentet efter en valgkamp, der kom til at handle mere om Løkkes tøjsag end EU-politik. 51-årige Morten Løkkegaard forsøgte sig i stedet til folketingsvalget i 2015, hvor han fik det andet Venstre-mandat i Københavns Omegns Storkreds. Siden valget har han været EU-ordfører på Christiansborg. Nu bliver han partiets ene repræsentant i Bruxelles.

Foto: Magnus Holm

Jakob Engel-Schmidt
Den 32-årige Jakob Engel-Schmidt er tidligere formand for Venstres Ungdom og blev skiftet ind i sidste valgperiode i stedet for Gitte Lillelund Bech. Her sad han frem til 2015, hvor han ikke blev valgt ind. Han har flere gange markeret sig mod partilinjen, bl.a. under valgkampen, hvor han fik grundskyld på dagsordenen. Da Annette Vilhelmsen blev stærkt kritiseret for at have givet en million kr. til Huset Zornig, var Engel-Schmidt en af de stærkeste kritikere. Han har siden fortrudt »kalkunjagten«.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Sherin Khankan: Islamist eller fuldstændig utilregnelig

Jaleh Tavakoli
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer.

Blog: Er ansvar for menneskeliv og velfærd ikke mere værd?

Signe Munk
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her