Politik

Søren Pind: Hypotetisk at tale om udlevering af Snowden

Justitsministeren ved ikke, hvad et amerikansk CIA-fly skulle i København, men Justitsministeriet var »ikke ubekendt« med, at flyet fik lov at lande.

FBI gjorde i 2013 de nordiske lande opmærksom på, at USA ville kræve NSA-whistlebloweren Edward Snowden udleveret, hvis han satte fod i landene. Arkivfoto: AP

Justitsminister Søren Pind ved ikke, hvad et regeringsfly fra USA lavede i Københavns Lufthavn i sommeren 2013, mens de amerikanske myndigheder forsøgte at få fingrene i NSA-whistlebloweren Edward Snowden.

Det på trods af at dokumenter viser, at Justitsministeriet kommunikerede om sagen både på dagen for landingen og igen to dage senere.

»I forhold til den konkrete sag er der givet tilladelse til, at det amerikanske regeringsfly – hvis formål jeg ikke er bekendt med – kunne lande i Kastrup og overflyve dansk luftrum,« sagde Søren Pind onsdag i folketingssalen.

Han tilføjede dog, at Justitsministeriet ikke var »ubekendt« med, at flyet fik tilladelse til at lande.

Det var Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen, der havde kaldt ham i folketingssalen for at svare på, om den daværende danske regeringen aktivt hjalp USA i jagten på Edward Snowden tilbage i 2013 ved at lade det mystiske regeringsfly lande.

Med andre ord: Gav SR-regeringen grønt lys til at USA kunne flyve fangetransport fra Danmark?

Edward Snowden
  • 32-årige Edward Snowden blev verdenskendt, da han i juni 2013 stod frem som NSA-medarbejderen, der havde lækket dybt fortrolige oplysninger om USA's masseovervågning.
  • Første afsløring var, at overvågningsprogrammet PRISM gav NSA direkte adgang til private dataoplysninger om millioner af borgere fra servere hos ni førende netselskaber i USA.
  • Siden 23. juni 2013 har Snowden befundet sig i Rusland, hvor han har midlertidig asyl. I USA er han anklaget for spionage, tyveri at statslig ejendom og offentliggørelse af fortrolige oplysninger.

Justitsministeriet oplyser af hensyn til udenlandske allierede ikke, om andre lande har bedt om at få eftersøgte personer udleveret.

Og ifølge Søren Pind er det et hypotetisk spørgsmål, om Danmark vil eller ville udlevere Edward Snowden, da han jo befinder sig i Rusland og har gjort det siden 2013.

Generelt er Søren Pind dog tilhænger af, at Danmark hjælper andre lande med at udlevere efterlyste personer. I Snowdens tilfælde vil en eventuel udlevering bero på en konkret vurdering af, om kravene i udleveringsloven er opfyldt, forklarede justitsministeren.

»Så længe det sker inden for gældende regler, mener jeg helt generelt, at det er glimrende, at vi samarbejder med- og bistår udenlandske myndigheder i sager om retsforfølgelse af personer, der er sigtet for at have begået lovovertrædelser,« sagde Søren Pind.

USA har blandt andet sigtet Snowden for spionage.

Der er endnu ingen officiel forklaring på, hvad det amerikanske statsfly lavede i København den sommerdag i juni, men mistanken går på, at det skulle bruges til at transportere Edward Snowden tilbage til USA i tilfælde af, at han blev snuppet eller overgav sig. Det skrev det britiske onlinemedie The Register eksempelvis i en artikel fra 2014, men oplysningen er ikke officielt bekræftet.

Edward Snowden: Løkke bærer på en hemmelighed

Det er dog et faktum, at det det amerikanske Gulfstream-fly med registreringsnummeret N977GA landede i Kastrup den 25. juni 2013 efter at have fået tilladelse fra de danske luftfartsmyndigheder Naviar.

Det fremgår nemlig af dokumenter, som aktivisten og skribenten Peter Kofod i december fik aktindsigt i.

Justitsministeriet har tilbageholdt flere af dokumenterne – blandt andet med henvisning til at det kan skade Danmarks forhold til USA, hvis indholdet bliver offentliggjort – og flere af de udleverede akter er overstreget med sort.

Det fremgår dog, at N977GA's landingstilladelse blev drøftet mellem både Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter og Justitsministeriets Internationale Kontor på dagen for landingstilladelsen og igen to dage efter, hvor også Rigspolitiets Nationale Udlændinge Center (NUC) bliver inddraget i en mailkorrespondance, der havde prioriteten »høj«.

Indholdet af disse mails er dog overstreget.

Da det amerikanske fly landede i Danmark var Edward Snowden lige ankommet til Rusland, hvor han var strandet i Moskvas lufthavn, fordi USA havde annulleret hans pas.

Det amerikanske Gulfstream-jetfly N977GA, der fik landingstilladelse i København i juni 2013. USA's justitsministerium har tidligere benyttet flyet til internationale fangetransporter. For eksempel da den terrormistænkte prædikant Abu Hamza i 2012 blev udleveret fra Storbritannien til USA. Foto: Darryl Sarno

Søren Pind henviste i folketingssalen til, at spørgsmål om landingstilladelser til regeringsfly fra andre lande hører under Transportministeriet og dermed transportministeren. Den post tilhørte socialdemokraten Henrik Dam Kristensen da flyet landede, og justitsministeren var hans partifælle Morten Bødskov.

Selvom Søren Pind altså ikke var minister, er han ikke færdig med at svare på spørgsmål om Snowden og det mystiske fly. Alternativet har nemlig kaldt ham i samråd om N977GA.

EU og USA er blevet enige om datastrøm over Atlanten

I april sidste år havde Enhedslisten kaldt daværende justitsminister Mette Frederiksen (S) i samråd om samme sag og også den gang var Justitsministeriet meget tilbageholdende med oplysningerne.

»Når vi har at gøre med konkrete oplysninger om, hvordan den danske efterretningstjeneste arbejder sammen med udenlandske myndigheder, så er det ikke på samråd, at de kan gives,« sagde Mette Frederiksen med henvisning til, at sager af fortrolig karakter skal drøftes i Folketingets lukkede kontroludvalg.

Mette Frederiksen anerkendte dog, at Edward Snowden med sine lækager af tusindvis af hemmelige NSA-dokumenter havde bidraget til en »relevant og nødvendig« debat om balancen mellem myndighedernes behov for overvågning og borgernes frihedsrettigheder.

Søren Pind afkræves svar om mystisk Snowden-fly i København

Ifølge Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper er det problematisk, at der lukkethed om Snowden-sagen - uanset om man mener at den tidligere NSA-medarbejder er en helt eller en skurk.

»Når ikke vi kan få at vide, om den danske stat har givet tilladelse til, at amerikanerne bruger dansk luftrum til at jagte ham, kan vi heller ikke få en demokratisk debat om, hvordan Danmark skal positionere sig i den diskussion,« indvendte hun.

To dage efter landingen i Kastrup sendte FBI breve til politimyndighederne i Danmark, Norge, Sverige og Finland med oplysninger om, at USA havde sigtet Edward Snowden for spionage, og at det rent praktisk var muligt for ham, at flyve til hvert af de nordiske lande fra den internationale lufthavn i Moskva.

»Efter en gennemgang af de tilgængelige, direkte, kommercielle flyruter fra Moskva har vores tjeneste konstateret, at sådan en flyvning er tilgængelig til hver af jeres respektive lande,« stod der i skrivelsen fra FBI, som den norske TV-station NRK har offentliggjort.

I tilfælde af at Snowden gik om bord på et fly mod eksempelvis Danmark, gjorde FBI opmærksom på, at hans pas var blevet inddraget, og at USA var klar til at kræve ham udleveret omgående, hvis han satte fod i Danmark eller i et af de andre nordiske lande.

Interessen for det mulige "Snowden-fly" skal blandt andet ses i lyset af tidligere sager om CIA's formodede, ulovlige fangetransporter gennem dansk og grønlandsk luftrum. Disse sager førte i 2008 til, at USA gav Danmark en garanti om ikke fremover at foretage ulovlige CIA-flyvninger over Danmark, Grønland og Færøerne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: DF tænker ikke på Danmark, men kun på sig selv

Jo, der var noget at komme efter ved forhandlingsbordet. Men DF havde andre planer, og de er ikke til gavn for Danmark.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Mindeord om Synnøve Søe

Angela Brink
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende.

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her