Politik

Så meget er asyltallet faldet efter grænsekontrollen

Siden Danmark og Sverige indførte henholdsvis grænsekontrol og id-kontrol er antallet af daglige asylansøgere gået nedad. Se udviklingen her.

Danmark genindførte midlertidig grænsekontrol den 4. januar 2016. Her ses grænsen ved Padborg i Sønderjylland. Foto: Benjamin Nolte

Regeringen besluttede 4. januar at indføre midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse.

Årsagen var, at Sverige samme dag havde indført et såkaldt transportøransvar, der pålagde transportselskaber at tjekke id på alle indrejsende til Sverige i busser, tog og færger. Fra dansk side frygtede regeringen, at det svenske initiativ kunne føre til en ukontrollerbar ophobning af asylansøgere i Danmark. Derfor kom grænsekontrollen.

Siden indførelsen er den midlertidige kontrol ved dansk-tyske grænseovergange blevet forlænget indtil foreløbig 3. maj, mens den svenske id-kontrol indtil videre kører uden udløbsdato.

I mellemtiden er antallet af asylansøgere generelt faldet til et lavere niveau, men om det alene skyldes grænsekontrollen er uvist. Eksempelvis kan faktorer som vintervejret og færre flygtninge over Middelhavet også spille ind på det samlede asyltal.

I de første syv uger med grænsekontrol blev 736 personer afvist ved grænsen. I samme periode blev der udført lige over 230.000 kontroller. 89 personer blev sigtet for menneskesmugling.

Som det fremgår af grafen ovenfor falder det svenske asyltal kraftigt i weekender, hvilket sandsynligvis skyldes, at registreringen af asylansøgere først sker om mandagen.

Alle danske rejsende skal medbringe pas, når de rejser mellem Tyskland og Danmark. Danske statsborgere kan blive straffet for ikke at medbringe pas, men vil ikke blive afvist, hvis der ikke er tvivl om deres statsborgerskab, oplyser Rigspolitiet.

Grænsekontrollen er en stikprøve langs den knap 70 km lange grænse mellem Danmark og Tyskland. Det er derfor ikke alle indrejsende, der bliver standset af politiet, som har omkring 200 mand på opgaven i døgnet.

Det er primært syriske flygtninge, der banker på døren til Danmark og Sverige, men også asylansøgere fra blandt andet Irak og Afghanistan søger beskyttelse i Norden. I 2015 søgte 162.000 mennesker asyl i Sverige mod lidt over 21.000 i Danmark.

Alene i de sidste fire måneder af 2015 rejste omkring 91.000 flygtninge og migranter ind i Danmark. Ud af disse søgte ca. 13.000 asyl her i landet, mens resten rejste videre.

Note: Grafik og tal i denne artikel opdateres løbende.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her