Annonce
Politik

Her er regeringens 10 kæmpe vandkantsprojekter

Regeringen har valgt ti projekter til i alt fire milliarder kroner, som skal bygges ved kysterne for at øge turismen. Blandt andet Nordeuropas største badeland.

Søndervig Feriepark-projektet består af 500 feriehuse samt Nordeuropas største badeland. Foto/illustration fra præsentationsmaterialet

Trods protester har regeringen fredag morgen præsenteret de 10 byggeprojekter, som får lov til at blive opført tæt ved de danske kyster i et forsøg på at skabe mere turisme.

Blandt andet får Ringkøbing-Skjern Kommune lov til at bygge Nordeuropas største badeland med 500 tilhørende feriehuse - en investering på mellem 750 millioner kroner og en milliard kroner.

Se kortet: Her ligger de 10 vandkantsprojekter

Desuden får Møn en Aquapark, Lolland får en Safari Lodge ved Knuthenborg Safaripark og der skal bygges et besøgscenter ved Stevns Klint.

Planerne er på forhånd blevet mødt med hårdt kritik fra blandt andre Danmarks Naturfredningsforening, som advarer om, at byggerierne risikerer at ødelægge den unikke danske kystnatur.

Regeringen vil mere end fordoble byggeprojekter ved danske kyster

De foreløbig 10 forsøgsprojekter er udvalgt, efter at et bredt flertal i Folketinget sidste år vedtog en forsøgsordning, hvor interesserede kommuner kunne ansøge om lov til at bygge turisme-fremmende projekter tættere på kyster, end det ellers er tilladt.

Derudover er regeringen lun på yderligere 15 projekter, som erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) nu skal have samlet flertal for at sætte i søen.

I alt havde 38 turismeprojekter søgt om lov til at blive bygget i de kystnære områder.

Her er hele den foreløbige liste over byggeprojekter, som Erhvervs- og Vækstministeriet har offentliggjort:

 • Ringkøbing-Skjern Kommune, Søndervig Feriepark:
  Projektet består af 500 feriehuse, Nordeuropas største badeland, fællesfaciliteter og wellness-faciliteter og vil indebære en investering på ca. 750 mio. kr. – 1 mia. kr. Det forventes endvidere, at projektet vil give en årlig stigning på op mod 620.000 udenlandske overnatninger.
   
 • Vordingborg Kommune, Aquapark Møn: 
  Projektet er et ferie- og oplevelsescenter bestående af mangfoldige nye oplevelsestilbud baseret på vand, natur/outdoor og industrikulturmiljø samt en ferieboligbebyggelse på op til 500 enheder på den gamle sukkerfabrik. Projektet vil indebære en anlægsinvestering på ca.1,3 mia. kr. Det forventes, at projektet vil tiltrække 13.000 ugegæster til de nye ferieboliger samt 75.000 dagsgæster.
   
 • Sønderborg Kommune, Nordals Ferieresort:
  Projektet består af 2 hoteller, op til 400 ferieboliger, 2 campingpladser, vandoplevelser, marina med 100 bådpladser, butikker og restauranter, stisystemer mm. Beregninger peger på, at Nordals Ferieresort vil kunne tiltrække 560.000 gæster om året, som primært vil komme fra Tyskland. Projektet forventes at indebære en anlægsinvestering på ca. 1,3 mia. kr. til etablering af ferieresortet.
   
 • Lolland Kommune, Safari Lodge Knuthenborg:
  Projektet omfatter etablering af op til 200 tematiserede overnatningsenheder og dertil hørende konference- og spisefaciliteter i tilknytning til Knuthenborg Safaripark lige midt i naturen i simple rammer. Det forventes, at projektet vil have ca. 40-50.000 årlige overnatninger.   
   
 • Stevns Kommune, Besøgscenter ved Stevns Klint:
  Projektet omfatter etablering af et besøgscenter om Stevns Klint (UNESCO Verdensarv). Endvidere omhandler projektet omlægning af parkeringsplads, etablering af nye faciliteter til formidling, naturlegeplads, stier, nye trapper, styrkelse af udsigtspunkter og landgangsbro. Det forventes, at det ny besøgscenter vil tiltrække op mod 50.000 turister på årsbasis.
   
 • Varde Kommune, Blåvand Strandpark:
  Projektet omfatter wellness faciliteter og 50 luksusferielejligheder, restaurant, småbutikker, klubhuse samt en naturpromenade med oplevelseslommer mellem Blåvand Strandpark og Hvidbjerg Strand. Projektet forventes at skabe en årlig omsætning på ca. 25 mio. kr.
   
 • Hjørring Kommune, Løkken Klithotel:
  Projektet omfatter erstatning af et nedslidt hotel med et nyt hotel med 34 værelser, konferencefaciliteter og restaurant samt 14 satellitværelser, wellness center, plankestier og udsigtsplatform i klitterne; 10 nye badehuse på stranden samt omdannelse af byens vandtårn og redningshus til henholdsvis udsigtstårn og til brug for pop-up arrangementer.  Projektet vil have en samlet investering på ca. 25 mio. kr.
   
 • Svendborg Kommune, Øhavscenter Christiansminde:
  Projektet omfatter en ny bygning med plads til undervisning, cafe, ophold, vandsport, promenade, gennemgående cykelsti, støttefaciliteter for friluftsliv og vandsport osv. samt nye hotelværelser bygget ind i terrænet.  Det forventes, at projektet på årsbasis vil skabe 10.000 ekstra overnatninger og øge antallet af udenlandske overnatninger og dagturister. Det forventes at give et turismeskabt vækstforbrug i Svendborg og omkringliggende kommuner på op til 15 - 17 mio. kr. Det vil være et krav i forsøgstilladelsen, at projektet tilpasses det eksisterende landskab ved, at en planlagt bygning på vandet flyttes ind på land og den offentlige adgang til kysten sikres.
   
 • Gribskov Kommune, New Nordic Coast:
  Projektet omfatter etablering af nyt strandhotel samt strandmole med havbad, en forlængelse og forstærkning af eksisterende havnemoler, bredere sandstrande, anlæg af badebro med flydende sauna samt et aktivitetsområde. Det forventes, at projektet vil tiltrække af 30-40.000 flere gæster om året til området. Det vil være et krav i forsøgstilladelsen, at projektet tilpasses det eksisterende landskab ved, at en planlagt bygning på havet udgår.
   
 • Norddjurs Kommune, Strandliv Fjellerup:
  Projektet omfatter etablering af fire konkrete nedslag og sammenbindende forbindelse her i mellem på Fjellerup Strands 2,5 km kyststrækning. Nedslagene har bl.a. fokus på leg, læring og sport mv. Projektet endelige udformning vil blive til i en designproces. Projektet vil gøre Fjellerup Strand til en endnu mere attraktiv destination for udenlandske og danske turister.

Kilde: Erhvervs- og Vækstministeriet

Deltag i debatten: Hvad mener du om byggeprojekterne i kystområderne?

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
 • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
 • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Skaber Dansk Folkeparti parallelsamfund?

Birthe Rønn Hornbech
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret?

Blog: Hvis du har ondt i sindet, så skrig det ud over byens tage, min ven

Majbritt Maria Nielsen
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve.

Blog: ”Lykkelænder” eller bloktilskud

Nauja Lynge
Hverken de grønlandske eller danske politikere favner det mindretal, som jeg er en del af.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her