DF-bådtur blev finansieret med EU-penge, men handlede om kommunalvalget

EU-midler må ikke bruges til at finansiere valgkampagner. Men det nært forestående kommunalvalg fyldte meget på DF-sejltur, der var finansieret af EU-midler.

Artiklens øverste billede
Morten Messerschmidt ombord på skonnerten Halmø i sommeren 2013. Turen var finansieret af EU-midler.

På trods af, at EU’s regler klart slår fast, at tilskud til politiske partier og dertilhørende fonde på europæisk plan ikke må bruges til at dække kampagneudgifter i forbindelse med folkeafstemninger og valg, så brugte Dansk Folkeparti netop EU-midler til at betale for en skonnert, der var på rundtur i Danmark op til kommunalvalget i sommeren 2013.

Både partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) og medlem af Europa-Parlamentet Morten Messerschmidt har selv forklaret, at bådturen skete i forbindelse med det kommunalvalg, som skulle afholdes få måneder senere.

»Formålet med Dansk Folkepartis sommertogt er – foruden de hyggelige timer med danskerne rundt omkring i landet – at gøre opmærksom på, hvor vigtige de kommende to valg er,« skrev DF-formanden eksempelvis i sit ugebrev fra 5. august 2013.

Formålet med Dansk Folkepartis sommertogt er – foruden de hyggelige timer med danskerne rundt omkring i landet – at gøre opmærksom på, hvor vigtige de kommende to valg er

Kristian Thulesen Dahl (DF), partiformand, i ugebrev 5. august 2013

»Vi har traditionelt faktisk kun ligget på halv tilslutning til kommunalvalg ift. vores landstilslutning. Det er klart, at det ærgrer os lidt, at vi ikke kan få flere til at stemme på os lokalt. Så det gør vi et stort arbejde for at få ændret. Der er det her sommertogt en del af vores arbejde ift. det,« sagde han.

Og i partiets medlemsblad Dansk Folkeblad skrev formanden:

»Sejltogtet skulle også sætte fokus på valget til kommuner og regioner den 19. november og derfor vil togtet naturligt nok i løbet af efteråret blive fulgt op af en række besøg i andre dele af landet.«

Onsdag i denne uge slog Morten Messerschmidt overfor Politiken også fast, at turen skete i forbindelse med kommunalvalget:

»For et par år siden havde vi en sejltur i forbindelse med lokalvalget, hvor vi havde en gammel træskonnert, som vi sejlede rundt i forskellige danske havne og lagde til med,« sagde Morten Messerschmidt onsdag i denne uge til Politiken.

Opmærksomheden om Dansk Folkepartis brug af EU-midler kommer efter at medlem af Europa-Parlamentet Rikke Karlsson tidligere på ugen besluttede at forlade partiet netop med den begrundelse, at hun manglede information om, hvad de pågældende EU-midler er blevet brugt til i 2014 og 2015.

Socialdemokraternes medlem af Europa-Parlamentet, Jeppe Kofod, mener, at citaterne fra DF-toppen øger behovet for at få skabt klarhed over, om alt er foregået efter reglerne.

»Det lyder jo suspekt. Og jeg kan sige, at for os som danske socialdemokrater kunne vi aldrig finde på at bruge pengene på den måde, som de tilsyneladende har gjort på den tur her. Vi er meget optaget af, at de regler, pengene bliver givet efter, bliver overholdt. Inklusive hvad de ikke må bruges til. Og der står jo tilbage for Dansk Folkepartis ledelse at forklare, hvordan det, de har gjort, er i overensstemmelse med formålet for de penge, som de har fået.«

»Der har ikke været nogen tvivl om overhovedet, at aktiviteten handlede om EU. Overskriften for hele kampagnen var: "Det sejler for EU - vi sejler for Danmark." Så jeg vil mane enhver tvivl om, at projektet handlede om kommunalvalget, til jorden,« siger han.

Morten Messerschmidt mener, at reglerne om tilskud »anvendes sådan, at man ikke må bruge penge indtil tre uger før et valg og tre uger efter et valg.«

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger er Europa-Parlamentet nu gået i gang med at kaste et ekstra blik på, hvordan DF har brugt EU-midlerne. Konkret drejer det sig om bådturen i 2013. Arbejdet forestås af en enhed under parlamentet ved navn Political Structures Financing Unit.

Rikke Karlsson glæder sig over, hvis hendes opråb nu fører til, at brugen af EU-midler - kanaliseret gennem partisammenslutningen Meld og den tilhørende Feld-fond - nu bliver undersøgt nærmere.

»Jeg vil være glad, hvis det her giver anledning til at man får lukket alt op og får set på, hvordan de faktiske forhold ser ud. Og jeg vil ånde lettet op, hvis det viser sig, at der ikke er noget at komme efter. Men jeg føler, at der er en meget god grund til at kigge på alle de forhold, der har ligget omkring Meld og Feld,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.