Hjemsendt topchef får fuld løn for ikke at lave noget – på ubestemt tid

Aflønnet: Den tidligere SR-regering ville af med forhenværende departementschef Peter Loft. Men på grund af valget skete det aldrig. Derfor får han i dag fortsat fuld løn.

Artiklens øverste billede
Tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft er fritstillet fra Skatteministeriet, men stadig aflønnet af staten. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Selv om han reelt har været hjemsendt i flere år, er Peter Loft, der blev landskendt på grund af sin rolle i skattesagen, stadig ansat og får fuld løn fra Skatteministeriet.

Samtidig aflønner ministeriet departementschef Jens Brøchner, for trods den tidligere SR-regerings planer om at nedlægge Lofts stilling, er der stadig intet sket i sagen. Det betyder, at der årligt bliver udbetalt godt og vel 1,5 mio. kr. til den nu forhenværende departementschef – vel at mærke for ikke at foretage sig noget.

Det oplyser Peter Loft til Jyllands-Posten.

»Jeg går rundt og afventer, hvad der skal ske med mig. Om man vil tilbyde mig en anden stilling, eller om man vil nedlægge min, ligesom den tidligere regering havde besluttet sig for,« siger han.

Ingen afklaring

Peter Loft var et af de absolut mest centrale vidner i Skattesagskommissionen. Undervejs sad han med egne ord »i skidt til næsetippen«, og siden fik han en næse af daværende skatteminister Benny Engelbrecht (S) for sin ageren.

Det er ikke mig, der ingenting laver for min løn. Det er staten, som ikke vil bruge mig til den løn, de betaler mig.

Peter Loft, forhenværende departementschef i Skatteministeriet

Mens kommissionen ikke fandt grundlag for at rejse en disciplinærsag mod Loft, rettede den dog en kritik af ham for at være »gået for tæt« på behandlingen af sagen, der som bekendt omhandlede daværende statsministerkandidat Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes mand, Stephen Kinnocks, skatteforhold.

I foråret 2015 landede der så et brev fra ministeren hos Loft. Heri forklarede Benny Engelbrecht, at regeringen ikke havde kunnet finde en passende eller tilsvarende stilling til ham, og at man derfor havde til hensigt at nedlægge stillingen med tre års rådighedsløn til følge.

Så kom folketingsvalget.

Peter Lofts stilling blev aldrig nedlagt, og rådighedslønnen ej heller sat i værk.

Det betyder i realiteten, at Loft stadig får sin fulde departementschefløn frem for den lavere rådighedsløn, der ville skrælle nogle af hans nuværende personlige tillæg fra. Og da de tre års rådighedsløn først tæller, når stillingen er endeligt nedlagt, koster hver måneds ventetid i sidste ende statskassen en ekstra månedsløn.

»Den usikkerhed, der måtte være tilbage, har jeg i et eller andet omfang affundet mig med. Og det er jo selvfølgelig også nemmere, når man får løn. Men omvendt så jeg da gerne, at jeg på et tidspunkt endegyldigt kunne lægge hele det her kompleks bag mig.«

Hvorfor siger du ikke bare selv op?

»Den hårde medfart, den tidligere regering har givet mig, har gjort det svært at få et nyt job. Jeg er ved at etablere mig som selvstændig rådgiver, men sagde jeg op nu, ville jeg have et alvorligt økonomisk problem. Det er ikke mig, der ingenting laver for min løn. Det er staten, som ikke vil bruge mig til den løn, de betaler mig.«

»Økonomisk slendrian«

At Skatteministeriet stadig aflønner to topchefer, kommer noget bag på Jørn Rise, forbundsformand i Dansk Told- og Skatteforbund.

»Det er da løgn,« udbryder han.

Da aflønningen sker på bevilling fra Finansministeriet, er det imidlertid ikke Skats pengekasse, der bliver mindre, påpeger Jørn Rise. Men det er stadig skattekroner, der går til at betale den ekstra løn, og derfor bør sagen blive bragt i orden i en fart, mener han.

»Det er jo ikke fair over for den danske befolkning. Det er økonomisk slendrian.«

Ifølge skatteordfører for Venstre Louise Schack Elholm vil regeringen ikke tage stilling til Lofts sag.

På trods af at Venstre sidste år stillede en stribe spørgsmål i folketingssalen om Peter Lofts ansættelse, vil regeringen hverken forholde sig til, om stillingen skal nedlægges, eller om man i givet fald vil benytte hans arbejdskraft et andet sted i staten, mens han står til rådighed.

»Vi har ikke truffet nogen politisk beslutning om det. Det er ikke noget, vi blander os i. Det er en ansættelsesretlig beslutning – ikke en politisk,« siger hun.

Men det var jo en minister, der fritstillede ham?

»Ja, men vi mener ikke, at det er en ting, vi skal beslutte politisk. Vi mener, at det er en faglig beslutning, der bør foregå efter ansættelsesretlige principper, og det bør foregå i ministeriet. Vi har ikke politisk ansatte departementschefer.«

Sidste år stillede I i Folketinget spørgsmål til Lofts ansættelse. Men nu går I ikke længere ind i personalesager?

»Hvem har stillet de spørgsmål?«

Det gjorde Claus Hjort Frederiksen (V).

»Jeg ved ikke, hvad baggrunden har været for de spørgsmål, der blev stillet for et år siden. Men jeg tror da, at vi alle sammen havde bekymringer om, hvad motivationen var, dengang fyringerne gik i gang. Men vi har jo ikke tænkt os at gøre det, vi har været bekymrede for, at de andre gjorde; nemlig at blande os i ansættelsesretlige beslutninger. Det har vi tænkt os at holde en armslængde til.«

Peter Loft arbejder samtidig som bl.a. konsulent for Autobranchen Danmark. Har I problemer med det?

»Jeg har ingen yderligere kommentarer, ud over at du må henvende dig til Skatteministeriet.«

Jyllands-Posten har været i kontakt med Skatteministeriet, der på grund af efterårsferien ikke har mulighed for at kommentere sagen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.