Ny topchef om Carl Holst-sag: Ikke godt nok

Flere partier efterlyser en granskning af hele kulturen i Region Syddanmark.

Artiklens øverste billede
Den nye regionsdirektør i Region Syddanmark, Jane Kraglund, mener, at der er foretaget forkerte dispositioner i Carl Holst-sagen.

Torsdag tiltræder så den nye regionsdirektør i Region Syddanmark.

Men allerede inden Jane Kraglund har stemplet ind til sin første arbejdsdag, gør hun det nu klart, at der skal rettes op på nogle ting i organisationen.

De seneste uger har hun fulgt sagen om Carl Holst’ mulige misbrug af sin daværende medarbejder og nuværende personlige rådgiver, Christian Ingemann, op til og under folketingsvalget 2015.

Og selv om Jane Kraglund – understreger hun – kun har fulgt sagen i medierne, er hun ikke i tvivl om, at regionen har foretaget forkerte dispositioner i sagen.

»Selvfølgelig har jeg orienteret mig i sagen. Og der er da noget, hvor jeg må sige, at sådan skal det ikke være,« siger Jane Kraglund.

»Man skal selvfølgelig gøre tingene efter god forvaltningsskik, og man skal gøre tingene, så de foregår åbent og tillidsvækkende. Hvis det ikke er tilfældet – og der har jo været noget – så må vi snakke om det og sige, at fra nu af gør vi det, som man skal gøre det i en forvaltning,« siger hun og gør det klart, at hun er klar til at rydde op i kulturen på stedet om nødvendigt.

En særskilt undersøgelse

At den nye direktør er klar til at granske sin nye arbejdsplads er helt nødvendigt. For når hun torsdag overtager roret i Danmarks for tiden mest omtalte region, vil hun blive mødt med et krav om netop det, lyder det fra flere partier.

»Hele kulturen og måden at arbejde på her i Regionshuset skal der laves en særskilt undersøgelse af,« siger Poul-Erik Svendsen (S), 1. næstformand i regionsrådet.

Ifølge ham har sagen om Carl Holst indtil videre skabt betænkeligt mange ubesvarede spørgsmål.

Han mener ikke selv, at han har fået tilfredsstillende svar på, hvorfor Christian Ingemann blev fritstillet tre måneder før sin kontrakts udløb, hvorfor Ingemann oveni sin løn fik en bonus på 15.000 kr., og hvorfor hele strukturen omkring projektet ”Smart vækst” var, som den var. Bl.a. fordi der – ifølge Svendsen – ikke er blevet taget tilstrækkeligt med referater af møder mellem direktionens medlemmer.

»Det handler ikke om ulovligheder, men det handler om, hvad der er ordentlighed her på stedet. Man kan godt have en mistanke om, at der er noget med kulturen, som ikke har været i orden,« siger Poul-Erik Svendsen.

Også SF kræver en tilbundsgående undersøgelse af kulturen i organisationen.

»Der har været en kultur, som har overtrådt nogle grundlæggende demokratiske spilleregler, hvis de ting, der er kommet frem, står til troende. Vores demokrati bygger jo på, at vores magthavere ikke skal have særlig fortrinsret, når der er valg. Det er svært at sige, om det er i direktionen, at der er noget galt. Det kræver, at vi får undersøgt tingene,« siger Ida Damborg (SF).

Mandag aften blev Christian Ingemanns mailboks gennemgået på et forretningsudvalgsmøde i Region Syddanmark. I sin ansættelsestid i regionen rundede den omkring 10.000 mails, lød det fra flere af deltagerne på mødet. Omkring 800 af dem var fra valgkampsugerne, og den pulje havde forretningsudvalget botaniseret i.

»Der er meget mere sprængstof i de mails, end jeg havde troet,« lød det fra SF’s Ida Damgaard efter mødet.

»Vi har fået mere, end vi turde håbe på,« sagde Dansk Folkepartis Thies Mathiasen, som også kunne fortælle, at det på mødet var kommet frem, at Carl Holst netop har sendt sit password til sin private mailkonti til Statsforvaltningen, så disse mails også kan indgå i den samlede vurdering.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen