Regeringen vil bruge 20 mio. på at oplyse vælgerne inden afstemning

Inden jul skal danskerne stemme om retsforbeholdet. Regeringen vil bruge 20 mio. på en oplysningsindsats, der blandt andet skal sikre, at så mange som muligt stemmer.

Artiklens øverste billede
Sådan så det ud, da de EU-positive partier sidste år nåede til enighed om den model, de ønsker skal erstatte retsforbeholdet. Inden jul skal danskerne tage stilling.

Senere på året skal danskerne endnu en tur i stemmeboksene - denne gang for at tage stilling til, om retsforbeholdet skal erstattes af en tilvalgsordning.

Men det er nok de færreste danskere, som kan redegøre for de finere detaljer i forbindelse med dét spørgsmål. Og tal for valgdeltagelsen ved tidligere afstemninger om EU-spørgsmål afslører da også, at det kan være svært at få mange danskere til i det hele taget at sætte et kryds.

Det fremgår af et såkaldt aktstykke, som regeringen har fremlagt for Folketingets Finansudvalg.

Venstre, Socialdemokraterne, Radikale, Konservative og SF anbefaler et ”ja” ved afstemningen, mens Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance anbefaler danskerne at stemme ”nej.”

Af de godt 20 mio. kroner skal fem fordeles mellem Folketingets partier, samt til Folkebevægelsen mod EU, som er valgt ind i Europa-Parlamentet. Regeringen ønsker, at pengene fordeles ligeligt – således at både ”ja”- og ”nej”-siden modtager hver 2,5 millioner.

Ti millioner kroner skal gå til andre oplysningsaktiviteter, og skal uddeles efter ansøgning.

Justitsministeriet skal have en bevilling på 3,5 mio. til en "oplysningsindsats om temaet for afstemningen, herunder lancering af hjemmeside, trykning af informationsfoldere".

Og derudover foreslår regeringen, at der skal bruges 1,5 mio. kroner på en ”husk at stemme-indsats”.

”Vi mener, at et beløb i den størrelsesorden er rimeligt i forhold til at der er tale er en afstemning, der så at sige skal trække sig selv,” siger Venstres EU-ordfører Morten Løkkegaard med henvisning til, at retsforbeholdsafstemningen ikke bliver afholdt sammen med en anden afstemning.

Da danskerne i maj 2014 skulle beslutte sig for, om Danmark skulle tilslutte sig den fælleseuropæiske patentdomstol, blev afstemningen foretaget samme dag som valget til Europa-Parlamentet, og derfor blev der blot afsat 13,5 millioner til en oplysningsindsats i forbindelse med dén afstemning.  

”Der er en meget klar målsætning, at vi skal have så mange som muligt ud og stemme,” siger Morten Løkkegaard.

Dansk Folkeparti - der modsat regeringen håber på et "nej" ved afstemningen - ser positivt på regeringens aktstykke, der skal behandles i Folketingets Finansudvalg mandag.

”Det ligner dén model, vi også blev enige om sidste gang (ved patentdomsstolsafstemningen, red.), hvor man fordeler pengene ligeligt mellem ”ja”- og ”nej”-siden,” siger Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen og fortsætter:

”Det eneste, vi lige umiddelbart vil være opmærksomme på er den her 1,5 million til en ”husk at stemme”-kampagne. Det er vigtigt, at den ikke bliver farvet. Jeg er sådan set enig i, at der skal være sådan en kampagne, fordi lav valgdeltagelse er en udfordring, vi desværre tit ser i forhold til EU-spørgsmål. Men vi skal sikre os, at regeringens holdning til spørgsmålet ikke kommer til at afspejle sig i den kampagne.”

Regeringen har endnu ikke offentliggjort datoen for folkeafstemningen om retsforbeholdet, men af regeringsgrundlaget fremgår det, at det skal ske inden jul.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.