Regeringen vil bruge 20 mio. på at oplyse vælgerne inden afstemning
Inden jul skal danskerne stemme om retsforbeholdet. Regeringen vil bruge 20 mio. på en oplysningsindsats, der blandt andet skal sikre, at så mange som muligt stemmer.
Senere på året skal danskerne endnu en tur i stemmeboksene - denne gang for at tage stilling til, om retsforbeholdet skal erstattes af en tilvalgsordning.
Men det er nok de færreste danskere, som kan redegøre for de finere detaljer i forbindelse med dét spørgsmål. Og tal for valgdeltagelsen ved tidligere afstemninger om EU-spørgsmål afslører da også, at det kan være svært at få mange danskere til i det hele taget at sætte et kryds.
Det fremgår af et såkaldt aktstykke, som regeringen har fremlagt for Folketingets Finansudvalg.
Venstre, Socialdemokraterne, Radikale, Konservative og SF anbefaler et ”ja” ved afstemningen, mens Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance anbefaler danskerne at stemme ”nej.”
Af de godt 20 mio. kroner skal fem fordeles mellem Folketingets partier, samt til Folkebevægelsen mod EU, som er valgt ind i Europa-Parlamentet. Regeringen ønsker, at pengene fordeles ligeligt – således at både ”ja”- og ”nej”-siden modtager hver 2,5 millioner.
Ti millioner kroner skal gå til andre oplysningsaktiviteter, og skal uddeles efter ansøgning.
Justitsministeriet skal have en bevilling på 3,5 mio. til en "oplysningsindsats om temaet for afstemningen, herunder lancering af hjemmeside, trykning af informationsfoldere".
Og derudover foreslår regeringen, at der skal bruges 1,5 mio. kroner på en ”husk at stemme-indsats”.
”Vi mener, at et beløb i den størrelsesorden er rimeligt i forhold til at der er tale er en afstemning, der så at sige skal trække sig selv,” siger Venstres EU-ordfører Morten Løkkegaard med henvisning til, at retsforbeholdsafstemningen ikke bliver afholdt sammen med en anden afstemning.
Da danskerne i maj 2014 skulle beslutte sig for, om Danmark skulle tilslutte sig den fælleseuropæiske patentdomstol, blev afstemningen foretaget samme dag som valget til Europa-Parlamentet, og derfor blev der blot afsat 13,5 millioner til en oplysningsindsats i forbindelse med dén afstemning.
”Der er en meget klar målsætning, at vi skal have så mange som muligt ud og stemme,” siger Morten Løkkegaard.
Dansk Folkeparti - der modsat regeringen håber på et "nej" ved afstemningen - ser positivt på regeringens aktstykke, der skal behandles i Folketingets Finansudvalg mandag.
”Det ligner dén model, vi også blev enige om sidste gang (ved patentdomsstolsafstemningen, red.), hvor man fordeler pengene ligeligt mellem ”ja”- og ”nej”-siden,” siger Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen og fortsætter:
”Det eneste, vi lige umiddelbart vil være opmærksomme på er den her 1,5 million til en ”husk at stemme”-kampagne. Det er vigtigt, at den ikke bliver farvet. Jeg er sådan set enig i, at der skal være sådan en kampagne, fordi lav valgdeltagelse er en udfordring, vi desværre tit ser i forhold til EU-spørgsmål. Men vi skal sikre os, at regeringens holdning til spørgsmålet ikke kommer til at afspejle sig i den kampagne.”
Regeringen har endnu ikke offentliggjort datoen for folkeafstemningen om retsforbeholdet, men af regeringsgrundlaget fremgår det, at det skal ske inden jul.