Foreninger: Asylaftalen vil ikke få færre flygtninge til at vælge Danmark

Regeringens beslutning om at sænke flygtninges integrationsydelse til SU-niveau, bliver ikke taget godt imod af blandt andet Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp og Dansk Socialrådgiverforening.

Artiklens øverste billede
Onsdag præsenterede fire blå partier en ny asylaftale, der skal gøre det mindre attraktivt for flygtninge at komme til Danmark.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) præsenterede onsdag et blåt flertal for at stramme vilkårene for asylansøgere, så det skal blive mindre attraktivt for verdens flygtninge at søge asyl i Danmark.

Aftalen går blandt andet ud på at indføre en ydelse på SU-niveau og forsørgertillæg samt en sprogbonus.

"Virkningen bliver, at der kommer færre asylansøgere til Danmark. Det er vores helt klare mål. Vi skal hjælpe mennesker, der er i nød, men vi skal også kunne følge med. Og det kan vi ikke, som det er nu," sagde Inger Støjberg.

Men det er ikke alle, der er ligeså begejstrede over den nye asylstramning som de fire blå partier - Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og De Konservative.

Dansk Røde Kors mener ikke, at der er noget, som tyder på, at regeringens nye indgreb rent faktisk bremser asyltilstrømningen.

"Det er yderst tvivlsomt, om det her har konsekvenser. Det er i hvert fald ikke dokumenteret," siger generaldirektør i Dansk Røde Kors Anders Ladekarl til Ritzau.

Organisationen er skeptisk omkring den nye "SU-lignende" ydelse, som flygtninge, der får opholdstilladelse i Danmark, fremover skal modtage.

Og det er organisationen ikke ene om.

Dansk Socialrådgiverforening er ikke i tvivl om, hvad asylstramningerne vil have af konsekvenser for både flygtningene og det danske samfund.

Den sociale isolation rammer børnene særligt hårdt, og forhindrer en god integration, hvilket kan præge dem langt ind i voksenlivet

Majbrit Berlau, Formand for Dansk Socialrådgiverforening

"En lavere integrationsydelse på SU-niveau vil betyde, at nogle få af de ressourcestærke flygtninge kommer hurtigere i job, men langt den største gruppe af flygtninge, hvoraf mange kommer med voldsomme traumer i bagagen, kommer til at leve et liv i fattigdom med store afsavn. Det hæmmer den gode integration - og vi risikerer, at det i stedet skaber isolation fra det danske samfund," siger Majbrit Berlau, der er formand for foreningen og fortsætter:

"Den sociale isolation rammer børnene særligt hårdt, og forhindrer en god integration, hvilket kan præge dem langt ind i voksenlivet. Vi ved, at bare et år i fattigdom forringer børnenes uddannelsesmuligheder."

Foreningen mener ikke, at det er fair at argumentere for den lave integrationsydelse ved at henvise til, at ledige unge må klare sig med uddannelseshjælp, som også er på SU-niveau.

"Det giver ikke mening, at politikerne sidestiller de to ydelser i deres argumentation. Unge på uddannelseshjælp har mulighed for at få et aktivitetstillæg, hvis de ikke vurderes uddannelsesparate. Hvis sammenligningen skal holde, bør man derfor vurdere flygtninges jobparathed og give den enkelte flygtning, som ikke er jobparat, mulighed for at modtage et aktivitetstillæg, så ydelsen kommer op på almindeligt kontanthjælpsniveau," siger Majbrit Berlau.

Andreas Kamm, der er Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, mener heller ikke, at flygtninge og SU-modtagere kan sidestilles.

"I udgangspunktet synes jeg ikke, det er fair at sidestille flygtninge med SU-modtagere, og det strider også imod flygtningekonventionen, der siger, at flygtninge skal oppebære samme sociale ydelser, som dem menige borgere i landet får," siger han til DR.

Ligesom mange andre foreninger og organisationer tvivler Dansk Flygtningehjælp også på, at asylaftalen vil få færre asylansøgere til at søge mod Danmark.

"Der er ikke noget ved forslaget, der overrasker mig, men ingen kan svare på, om det vil have en effekt at nedsætte ydelserne, for forholdene for flygtninge er stadig bedre i Danmark, end de er i Italien, Grækenland og Bulgarien. Det er alle lande, hvor der overhovedet ikke gives nogen ydelser," siger generalsekretæren og tilføjer, at historien om Danmark kan blive så grum, at det kan få en effekt i sidste ende.

Han håber, at regeringen vil sørge for, at flygtninge med opholdstilladelse i det mindste kan arbejde deltid ved siden af ydelsen, så de rent faktisk er ligestillet med studerende, der lever af SU.

Røde Kors' Anders Ladekarl tror heller ikke, asylansøgerne nødvendigvis vil vende om ved udsigten til en lavere ydelse.

Tilgengæld er han ikke i tvivl om, at de asylansøgere, der i fremtiden får opholdstilladelse i Danmark, vil blive fattigere.

På fredag fremsætter integrationsminister Inger Støjberg lovforslaget i Folketinget, og samme dag ventes det at blive førstebehandlet.

Regeringen har i sit regeringsgrundlag varslet, at der i alt skal spares 1 mia. kr. på udlændingeområdet. Men den nye aftale ventes kun at give 400 mio. kr. i statskassen. Dermed kan der ventes flere stramninger.

Efter sommerferien vil Inger Støjberg igen samle de blå partier for at forsøge at nå en aftale om, at også de personer, som er kommet til Danmark under den forrige regering, skal ned på den lavere ydelse.

"De mennesker, som allerede er i Danmark, men som har været uden for Danmark i syv ud af otte år, vil blive omfattet af reglerne. Af rent praktiske årsager kan vi først fremsætte lovforslaget efter sommerferien," sagde integrationsministeren onsdag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.