Politik

Færre vælgere er i tvivl - Thorning øger personligt forspring til Løkke

Mange vælgere gør først deres stilling op under valgkampen, påpeger ekspert. Wilke har aldrig målt så høj tilslutning til Thorning på spørgsmålet om, hvem vælgerne vil have som statsminister.

Statsministerkandidaterne Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) mødtes til "Topmøde" på TV2 søndag aften. Foto: Carsten Bundgaard

I takt med at valgdagen nærmer sig gør stadig flere vælgere deres stilling klar på spørgsmålet om hvem de ønsker skal lede landet. Og det er især opløftende læsning for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

En ny måling, foretaget af Wilke for Jyllands-Posten, viser at 47,2 procent af vælgerne nu peger på Thorning som deres foretrukne statsminister. Det er det højeste tal, statsministeren har scoret i en Wilke-måling, siden instutittet begyndte at spørge på denne måde i oktober 2014. I målingen fra april svarede 41,1 procent Thorning.

33,3 procent af vælgerne foretrækker Lars Løkke Rasmussen som statsminister, hvilket ligeledes er en beskeden fremgang i forhold til april-målingen. Her pegede 30 procent på Venstre-formanden.

Alternativet er andet end Elbæk: Disse kan også komme i Folketinget

Samtidig er antallet af vælgere, der svarer ’ved ikke’, faldet markant. I april var det 28,9 procent, der ikke kunne eller ville pegede på en af de to statsministerkandidater - ved en måling foretaget for få dage siden lød tallet på 21,8 – og nu er under hver femte, 19,5 procent, i tvivl.

Alt sammen et udtryk for, at danskerne er ved at gøre deres stilling klar, forklarer Rune Stubager, valgforsker ved Aarhus Universitet.

”Jo tættere vi kommer på valget, jo lavere vil det tal blive. Vi ved, at der er mange danskere, der først for alvor tuner ind på det her spørgsmål i løbet af valgkampen,” siger han og fortsætter:

”Samtidig virker det til, at personspørgsmålet betyder meget ved dette valg. Særligt på grund af den megen fokus, der har været på Lars Løkke Rasmussens person, og som betyder, at der kommer en række virkeligt lammende målinger for ham, når der i øjeblikket bliver målt på troværdighed og lignende.”

Spørgsmål: Hvem fortrækker du som statsminister?

Går man dybere ned i målingen er der også andre interessante detaljer, der er værd at bemærke.

Thorning er mest populær blandt de vælgere, der bor i Region Hovedstaden. Af dem foretrækker 56,2 procent hende, mens Løkke blot har opbakning fra 27,7 procent. Omvendt forholder det sig i Region Nordjylland – her peger 45,8 procent på Løkke, 30,8 på Thorning.

Blandt vælgere med en årlig indkomst på under 250.000 ønsker langt flere Thorning end Løkke som statsminister. De, der tjener mere end en halv million om året er mere delte i spørgsmålet – med en lille overvægt til Venstre-formanden.

Wilke har samtidig spurgt vælgerne, hvilket parti de vil stemme på ved valget den 18. juni. Og her er der stadig flertal blandt partierne, der peger på Lars Løkke Rasmussen som statsminister. 51,1 procent vil stemme på et parti i blå blok, mens rød blok kan notere sig opbakning fra 48,9. Det nye parti Alternativet står til at komme over spærregrænsen med tilslutning fra 2,8 procent af vælgerne.

Wilke foretager under valgkampen en daglig meningsmåling for Jyllands-Posten. Der benyttes en rullende stikprøve, så der dagligt under valgkampen gennemføres cirka 330 interview. Interviewene til denne måling er gennemført i perioden fra den 29. til den 31. maj, og målingen omfatter 1007 respondenter.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her