Portræt af Kristendemokraternes Stig Grenov
Den relativt ukendte Stig Grenov spås ikke mange chancer for at få Kristendemokraterne tilbage i Folketinget.
Han har som erklæret mål at bringe Kristendemokraterne tilbage i Folketinget ved det forestående valg, men meningsmålingerne spår ham ikke mange chancer, og partiet er ikke nået over spærregrænsen siden 2001.
Kristendemokraternes formand, den 53-årige Stig Grenov, er på en meget svær mission, hvis partiet atter skal være at finde i Folketinget efter valget.
Stig Grenov, der til dagligt underviser som lærer på Marie Mørks Skole i Hillerød, blev i 2012 valgt som partiets formand på et valg uden modkandidater.
Det skete, efter at den tidligere formand Per Ørum Jørgensen havde forladt partiet som følge af interne stridigheder.
Inden da havde Grenov været politisk næstformand i Kristendemokraterne, som han blev medlem af i 1990.
Han gjorde sig dog for alvor først bemærket i 2008 i forbindelse med opgøret mod den daværende formand Bodil Kornbek, hvis linje Grenov lagde skarpt afstand til.
Folk i partiet beskriver ham som en åbenmundet og direkte person, der ikke begiver sig ud i for meget udenomssnak.
- Stig er en meget udadvendt, impulsiv og spontan person forstået på den måde, at han er meget hurtig i replikken og har en god evne til at skære ind til benet, siger Egon Jakobsen, der er politisk næstformand i Kristendemokraterne.
Modsat store dele af partiets bagland og vælgere, der især har rødder i det vestjyske, kommer Grenov fra området omkring hovedstaden, hvor han har boet hele sit liv.
- Jeg har en opfattelse af, at mange af vores medlemmer opfatter ham som et friskt pust i partiet, siger Egon Jakobsen.
På den landspolitiske scene har Kristendemokraterne ikke tiltrukket sig den store opmærksomhed de seneste år grundet fraværet fra Folketinget.
Stig Grenov formåede dog at trække overskrifter i forbindelse med det internationale Melodi Grand Prix på Refshaleøen i maj sidste år i København, hvor han rettede en skarp kritik mod arrangementet.
Ifølge KD-formanden havde konkurrencen udviklet sig til en politisk kampplads, da vinderen af sangdysten var den østrigske dragqueen Conchita Wurst, og to russiske sangerinder blev buhet ud på grund af Ruslands involvering i konflikten i Ukraine.
Kristendemokraterne var senest i Folketinget i 2010-2011, da Per Ørum Jørgensen valgte at forlade De Konservative til fordel for Kristendemokraterne, men partiet nåede ikke over spærregrænsen ved valget i 2011.
Det ser heller ikke ud til at ske denne gang. Den seneste meningsmåling fra Voxmeter giver Grenov og Kristendemokraterne 1,1 procent af stemmerne, hvilket ligger milevidt fra spærregrænsen på 2,0 procent.
/ritzau/